Kim Dae-jung mottok Nobels fredspris i Oslo, desember 2000. (Foto: Scanpix).
Da Norske Avisers Landsforening ble dratt inn i den sørkoreanske presidentens kampanje for å få fredsprisen
SØNDAGSPOSTEN: Kim Dae-jung fikk prisen, og journalisten fikk en hyggelig tur til Seoul - som «representant for det offisielle Norge».
Bård Borch Michalsen
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
Norske Avisers Landsforening ble i år 2000 dratt inn i den sørkoreanske presidentens kampanje for å få Nobels fredspris. Men daværende MBL var ikke alene:
NRKskriver og melder i går på radio om en bok fra 2013 som nå kommer på norsk. Forfatterne Kim Ki-sam og Donald Kirk forteller historien om den lange, målrettede kampanjen Sør-Korea iverksatte for at landets president skulle få fredsprisen for solskinnspolitikken overfor Nord-Korea:
NRKs artikkel basert på boken handler om klassisk påvirkningsarbeid overfor nordmenn involvert i nobelpris-arbeidet – samt en milliard-bevilgning til Nord-Korea for å få på plass et forsoningsmøte mellom de to Korea-landene i 1999.
Sørkoreanerne skal ha bestrebet seg til det ytterste for å blidgjøre Norge, og denne sjarmoffensiven strakk seg helt til Norske Avisers Landsforening (som i 2001 skiftet navn til Mediebedriftenes Landsforening).
Det hadde seg slik at en av redaktørene i den sørkoreanske avisen JoongAng Ilbo var buret inne.
JoongAng Ilbo er Sør-Koreas nest største avis, med et opplag på 2,6 millioner, og nå var sjefen satt bak lås og slå.
Omstendighetene for fengslingen var noe uklare, men for sikkerhets skyld sendte Norske Avisers Landsforening tidlig i år 2000 et brev til Sør-Korea der organisasjonen sa at den er lite begeistret for fengsling av redaktører.
Redaktøren ble satt fri, og i den norske avisorganisasjonen NAL rådet den neppe helt virkelighetsfjerne oppfatning at nettopp brevet fra Oslo hadde betydd noe for amnestiet.
Bård Borch Michalsen:
Kommentatoren begynte å arbeide som journalist midt på 1970-tallet, Han har arbeidet i dags-, fag- og ukepresse, nærradio, lokal-TV og nyhetsbyrå, er utdannet cand.polit/medieviter og er i dag førstelektor i organisasjon og ledelse ved Handelshøgskolen UiT, Det arktiske universitet, Campus Harstad.
For i Sør-Korea kunne det jo hende at man trodde NAL også hadde en finger med i spillet når fredsprisen skulle tildeles.
Takknemligheten overfor NAL i avisen JoongAng Ilbo materialiserte seg sensommeren 2000 i form av en invitasjon til avisens storslagne Asia-Europe Press Forum i Seoul 16.- 18. oktober 2000, alt betalt fra sørkoreansk side.
Det viste seg at tidspunktet dessverre passet verken direktør Kurt Borgen eller noen andre i NAL-staben, så til slutt måtte man spørre en journalist i det nå nedlagte medlemsbladet Dagens Medier om han kunne tenke seg å reise til Seoul.
Det kunne han, og idet jeg om formiddagen fredag 13. oktober 2000 gikk ut døra hjemme for å reise til Seoul, fikk jeg med meg en snutt fra NRK TV: Nobelkomiteens leder Gunnar Berge kommer ut av døra hos Nobelinstituttet: «The winner is Kim Dae-jung».
Noen timer senere ankommer jeg Seoul, og allerede på flyplassen merker jeg det:
Jeg er fra rett land på rett sted til rett tid.
Representanten for Norske Avisers Landsforening blir oppfattet som en høytstående og offisiell representant for nasjonen som akkurat har bekjentgjort at Sør-Koreas president skal tildeles en av de gjeveste internasjonale prisene.
Limousinen bringer meg til hotellet, jeg bukkes og neies inn og lever noen dager som toppdiplomat. Det var til å holde ut.
Journalistene fra verdens toneangivende medier som er til stede under Asia-Europe Press Forum, blir en av kveldene invitert til mottakelse hos president Kim Dae-jung.
Men under den TV-sendte seansen får verken representantene for FolketsDagblad, Die Zeit, The Times eller Neue Zürcher Zeitung stille spørsmål til presidenten.
Det får journalisten som strengt tatt var dårligst skjeftet til å spørre klokt.
Ifølge NRK gikk Sør-Koreas milliardgave til Nord-Korea i 1999 formelt gjennom Hyundai.
Samme bilfabrikant var forresten også en av sponsorene for Asia-Europe Press Forum2000, og under en utflukt til fabrikken en ettermiddag fikk vi en finfin demonstrasjon av hvor godt de sørkoreanske bilene tåler kollisjoner.