Spaltisten begynte å arbeide som journalist midt på 1970-tallet, Han har arbeidet i dags-, fag- og ukepresse, nærradio, lokal-TV og nyhetsbyrå, er utdannet cand.polit/medieviter og er i dag førstelektor i organisasjon og ledelse ved Handelshøgskolen UiT, Det arktiske universitet, Campus Harstad.
Michalsen har gitt ut en rekke bøker, blant dem Komma (2014) og i disse dager kommer Skriv bedre ut på Spartacus forlag.
Det betyr at festspilldirektør Maria Utsi går den veien hun selv har staket ut. Hennes ambisjon er å ta definisjonsmakten over nordområdene tilbake.
«Historien om nord er tradisjonelt blitt fortalt utenfra. Gjennom misjonærer og polfarere, forskere, forvillede kunstnere og offisielle utsendinger fra sør. Alle kunne de berette om det uberørte, ville og ekstreme», skrev hun i fjor høst i en kronikk i Nordnorsk debatt hos Nordlys.
Hun ønsker seg nye fortellinger fra nord.
Slike fortellinger har preget FINN i år, gjennom de fleste kunstneriske uttrykk, debatter og workshops, og de som har fortalt, har representert alle de åtte arktiske landene, i en festival som på engelsk nå kaller seg Arctic Arts Festival.
Festspillene har dessuten initiert til verdens første kulturtoppmøte for de arktiske nasjonene – så dagene før selve festspillene var flere hundre samlet til konferansen Arctic Arts Summit.
So far, so good, men Utsis ambisjon har vært å få fortelle historiene «innenfra og ut». Fra sidelinjen ser det ut til at Festspillene har gode inngrep med politiske myndigheter og kulturbransjen nasjonalt og internasjonalt.
Da er responsen dårligere hos dem som definerer nordområdene massemedialt, for alle norske aviser er blitt lokale og dermed provinsielle (på godt og ondt).
Ifølge Atekst/Retriever har FINN i 2017 blitt nevnt i dette antall artikler i ulike papiraviser:
Harstad Tidende: 70
Nordlys: 29
Troms Folkeblad: 12
iTromsø: 9
Avisa Nordland: 9
Fremover: 7
Klassekampen: 6
Dagbladet: 4
Aftenposten: 4
VG: 0
Dagsavisen: 0
Med unntak for én artikkel i Klassekampen er Festspillene bare parentetisk nevnt i de 14 artiklene i osloavisene; artiklene handler primært om noe annet.
Bildet er identisk på nett, men her finner vi også NRK Troms og Finnmark (23 artikler) og nordområdeavisen High North News (10 artikler).
Hva med NRK?Jo, rikskringkastingen kan fortsatt kalle seg akkurat det – et stykke på vei. I løpet av de seks første festspilldagene produserte NRK lokalt minst 23 innslag som ble publisert på riksdekkende radio eller TV (se oversikt nedenfor).
Kraften i nord er stor.
Politisk er nordområdene Norges strategisk viktigste region, og nord er også i ferd med å overta også som et økonomisk lokomotiv for hele nasjonen.
Nordnorske medier forteller historiene hver dag, og festspilldirektør Maria Utsi applauderes på hjemmebane når hun maner til å redefinere nord, til å få frem nye fortellinger fortalt innenfra, og ikke som coverlåter av noe som er fortalt fra et annet sted.
At de færreste sørpå får høre de nye fortellingene, betyr at redefineringen forblir i et nordnorsk ekkokammer.
Det er primært et nasjonalt problem.
NRKs nasjonale dekning av Festspillene i Nord-Norge på radio og TV:
«OPPVARMING» UKA FØR FESTSPILLENE: Konferansen Arctic Arts Summit før selve Festspillene ble dekket for radio lokalt. Alt ble tilbudt nasjonalt. Oversikt over hva som gikk i riksprogrammer finnes ikke. Det samme gjelder et innslag om et nasjonalt kompetansesenter for Outsider Art, som er etablert i Harstad.
FREDAG 23. JUNI:
TV/Dagsrevyen: Sankthansfeiring på Trondenes og om i innspurten til FINN.
Radio direkte/P2: Nyhetsettermiddagen: Oppvarming om Harstad i fest.
Radio: Reiseradioen/sommertoget: Festspillprofil Bendik direktegjest i to punkter.
TV: Dagsrevyen. Ny fylkesjoiker.
Alltid Nyheter/nyhetsettermiddagen, P2: Ny fylkesjoiker
P2: Kunstdebatt i nord (basert på utspill fra Anki Gerhardsen, kritikk mot FINN)
ONSDAG 28. JUNI:
Radio, Nyhetslunsj (P2): Grafittikunstnere med prosjekt mot hatytringer.
TV/Norge i dag: Grafittikunstnere med prosjekt mot hatytringer.
Oversikten er utarbeidet av NRK i Tromsø og omfatter de seks første av åtte festspilldager.
I tillegg til disse innslagene kommer bidrag fra NRK Troms og Finnmark som tilbys alle andre kontorer. Oversikt over bruken av disse finnes ikke. De mange innslagene som NRK Troms og Finnmark har laget bare for distriktssendingene er heller ikke tatt med i oversikten, og det er heller ikke NRK Sápmis dekning.