Shahidul Alam fotografert ved en tidligere anledning.

Fotojournalist kan bli satt fri etter 102 dager i fengsel

Vil løslates mot kausjon.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fotojournalist  Shahidul Alam fra Bangladesh ble i august fengslet, etter å ha stilt opp i et intervju hos Al-Jazeera, hvor han blant annet kritiserer landets myndigheter. 

I første utgave av denne saken slo vi fast at Alam allerede var løslatt. Det er han sannsynligvis ikke torsdag kveld.

På støttesiden FreeShahidul, på Facebook skriver de at Dr. Shahidul Alam torsdag ble sluppet fri fra varetekt etter 102 dager. 

Han ble latt gå mot kausjon, skriver de, og fortsetter: 

– Retten noterer seg at han ikke har gjort noen innrømmelser av påstandene mot ham. De noterer seg også at politiets beretning er helt annerledes og inkonsekvent med intervjuet han ga til Aljazeera. 

Til Medier24 sier imidlertid Jon Petter Evensen, høyskolelektor ved OsloMet, så vidt han kan skjønne har Alam ikke sluppet ut av fengsel enda.

– Det finnes en teoretisk mulighet for at løslatelsen forsinket dersom myndighetene har innsigelser i forhold til at høyesterett har innvilget kausjon for Shahidul. Jeg er selvfølgelig glad for nyhetene fra Dhaka om at Shahidul etter 102 dager i fengsel og 17 appeller for å bli løslatt mot kausjon, endelig ser ut til å slippe fri, sier han, og fortsetter: 

– Arrestasjonen av Shahidul, og den systematiske uthalingen av denne saken, viser tydelig hvordan journalister og aktivister i Bangladesh tar en stor personlig risiko når de kritiserer myndighetene eller de konservative religiøse kreftene i landet.

Han baserer sine uttalelser på en Facebook-video av Alams forsvarer. Evensen legger til at det er sannsynlig at Alam blir løslatt nå. 

På FreeShaidul-facebooksida skriver de at statsadvokaten i Bangladesh har insistert på at Alams uttalelser var gjort for å skade nasjonen og for å oppmuntre til vold, selv om intervjuet med Aljazeera aldri var en del av politisaken. 

To av grunnene til at Alam fikk innvilget løslatelse mot kausjon skal være at han er en eldre mann, og at han er en kjent fotograf over hele verden, skriver Facebook-sida.  

Shahidul Alam ikke er en hvilken som helst demonstrant, men en internasjonalt anerkjent fotojournalist, at han utfordret myndighetenes narrativ rundt studentdemonstrasjonene i landet og at han koblet sammen myndighetenes brutale reaksjon på demonstrasjonene med det nært forestående valget i landet.  

Alam har blant annet sittet i juryen til World Press Photo. I 2015 var han i Norge under DOK-festivalen i Fredrikstad.

Powered by Labrador CMS