Sommerpraten

– Raja, om du leser dette: Beklager villedelsen!

Ballade.no-redaktør Guro Kleveland imponerte kulturminister Abid Raja med et Winston Churchill-sitat. Det var bare ett problem.

Publisert

I «Sommerpraten» stiller Medier24 en rekke personer i og tett på mediebransjen spørsmål om hva de gjør i sommer.

Neste kvinne ut er redaktør daglig leder av Ballade.no, Guro Kleveland

– Hvordan oppsummerer du første mediehalvår 2020?

– Intenst. Det er vel det mest dekkende ordet. Det har vært krevende å formidle informasjon, prosessere og analysere nyhetsstrømmen om pandemien og situasjonen musikk- og kulturlivet, nasjonen eller verden aldri før har stått i. De første par marsdøgnene, de som nå er del av vårt kollektive minne, sitter fortsatt sterkt i meg. Meldinger fra konsert- og festivalarrangører som kansellerte og utsatte alle planlagte aktiviteter landet rundt rant inn; for hver time som gikk knakk på en måte hele det aktive kulturlivet sammen rett foran øynene våre. Det var sterkt og hjerteskjærende å være vitne til. Gjenåpningen av arenaer gjennom sommeren og den kommende høsten blir viktig å følge med på, det samme med økonomien og kulturpolitikken.

– Hva er årets flause til nå?

– Her hjemme rangerer jo nesten-håndhilsingen til Solberg og Stoltenberg under en av de første, viktige pressekonferansene om håndhygiene og avstand høyt. Jeg synes alle involverte har håndtert (he he) flausen godt, og det er glitrende hvordan slike situasjoner straks blir omskapt til god, viral satire. Mer internasjonalt er Donald Trump en utgave av en statsmann som det bør lages bizarro-utgaver av sitatbøker fra.

– Hvilken bransjeperson har imponert deg i år?

– Behnam Farazollahi, daglig leder i Neue designbyrå, som tidligere i sommer kritiserte PR- giganten Hans Geelmuyden for hans utspill om «kebabnorsk» i kommunikasjonsbransjen. Farazollahi har vært tydelig, ryddig og argumentert stødig og godt i debatten om manglende mangfold i en «blendahvit bransje», samtidig som han bidrar med konstruktive forslag til tiltak.

– Hva gjør du i sommer?

– Denne sommeren er det familie, venner og slekt som står på ferieagendaen. Litt Sørlandet med Dyreparken, litt Grenland og mer av Telemark med båtkjøring på Norsjø og sommerliv på Akkerhaugen, før vi avslutter med noen deilige feriedager hjemme i Oslo.

– Hvilke medievaner tar du med deg på ferie?

– Hverken mobil eller PC er – dessverre, kanskje – skrudd av i ferietid, så jeg følger med på nyhetene, sosiale medier og ulike debattflater tilnærmet likt som vanlig. Denne sommeren er også spesielt viktig for meg og Ballade å følge med på, blant annet hvordan konserter og festivaler blir gjennomført, og hvordan økonomien og restriksjoner som for eksempel énmetersregelen i bransjen fungerer. Eller ikke fungerer.

– Hva er den største tabben du har gjort som sommervikar? Om du aldri har værtsommervikar: Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

– Her må jeg nok trekke fram en fra et ganske nylig intervju med kultur- og likestillingsminister Abid Raja om en av korona-krisepakkene til kulturlivet. Her siterte jeg noe Winston Churchill skulle ha sagt om hvorfor han valgte å bruke statlige penger på kunst og kultur i krisetid. Raja synes det var et særdeles godt sitat, og noe både han og Venstre kunne stille seg bak, som han sa. Da jeg selv gikk dette sitatet nærmere etter i sømmene – først etterpå - viste det seg at sitatet både er feil og sannsynligvis aldri uttalt av Churchill. Så Raja, om du leser dette: Beklagervilledelsen, og ikke bruk det sitatet.

– Hva er ditt beste råd til årets sommervikarer? 

– Tro på ideene dine. Gjennomfør dem. Ikke vær redd, og ikke la deg skremme. Stol på magefølelsen din, den kommer til å være en viktig veileder for deg både i sommer og i karrieren videre.

Powered by Labrador CMS