Trusler, angrep og søksmål mot journalister. Pressefriheten trues på Balkan, mener Human Rights Watch

HRW ber EU sette tøffere krav i forhandlnigene om medlemskap.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Brussel (NTB): Journalister utsettes i økende grad for press og trusler på Balkan, der pressefriheten nå trues, går det fram av en ny rapport.

Human Rights Watch dokumenterer i rapporten hvordan journalister i økende grad utsettes for angrep, trusler, straffeforfølgelse og svertekampanjer på Balkan.

Myndighetene i Bosnia-Hercegovina, Kosovo, Montenegro og Serbia bør straks gjøre noe for å bedre medienes arbeidsvilkår og straffeforfølge de som angriper og truer journalister, konkluderer menneskerettighetsorganisasjonen.

Human Rights Watch bygger rapporten på intervjuer med 86 journalister, og de fleste av dem jobber med sensitive saker som krigsforbrytelser og korrupsjon.

Se videoreportasje fra Human Rights Watch:   

Manglende vilje

Rapporten anklager myndighetene for manglende vilje til å etterforske og straffeforfølge de skyldige i angrep på journalister.

– Landene vest på Balkan har i to tiår snakket om egen innsats for demokratisering, men trusler og angrep mot journalister legger en demper på demokratiet, sier Lydia Gall i Human Rights Watch.

– EU bør legge press på disse landene for å få slutt på dette, som et ledd i forhandlingsprosessen om EU-medlemskap, sier hun.

Et mønster

I Bosnia-Hercegovina, Montenegro og Serbia har Human Rights Watch dokumentert et mønster der høytstående politikere og tjenestemenn, blant dem Montenegros statsminister Milo Đukanović og president Milorad Dodik i Republika Srpska i Bosnia, går til sivile søksmål mot journalister og medier som de hevder har ærekrenket dem.

– Disse søksmålene synes å være et forsøk på å straffe kritiske medier økonomisk, og på å holde journalister i retten for å hindre de i å gjøre jobben sin, konstaterer rapporten.

Svertekampanjer

Regjeringskontrollerte medier har også drevet rene svertekampanjer mot kritiske journalister. I Kosovo ble en journalist anklaget for å være serbisk spion av en regjeringsvennlig avis, mens en kvinnelig journalist ble stemplet som prostituert av en regjeringsvennlig avis i Montenegro.

Alle de fire landene som omtales i rapporten forhandler med EU om medlemskap, men må oppfylle en rekke kriterier for å få det. Blant disse er respekt for ytringsfriheten.

Må prioritere

– Dersom EU mener alvor med sine egne kriterier for medlemskap, bør de gjøre respekt for pressefriheten til en prioritet i forhandlingene med Bosnia-Hercegovina, Kosovo, Montenegro og Serbia, sier Gall.

– Dersom disse landene ønsker EU-medlemskap, må journalistene deres slippe å sette liv og rykte på spill for å utføre jobben sin, sier hun.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS