Helge Lurås, ansvarlig redaktør i iNyheter.

Avisene som fikk avslag:

Helge Lurås fikk pressestøtte-avslag igjen: – Medietilsynet har lagt feil fakta til grunn

Mener Medietilsynets grunnlag for vurdering av antall egensaker er gjort på feil grunnlag. Tilsynet svarer med at det ikke var grunnen til at iNyheter fikk avslag på pressestøtten. Hele 13 aviser fikk avslag på pressestøtten.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent hvem som får pressestøtte for i år. Da ble det også klart at 13 aviser har fått avslag.

Blant dem som fikk avslag var nettstedet iNyheter som drives av tidligere Resett-redaktør Helge Lurås.

Han er ikke enig i Medietilsynets vurdering.

– Vi mener Medietilsynet har lagt feil fakta til grunn for vurderingen av antall egensaker. De har heller ikke latt den tvilen som reflekteres i vurderingen fra Høgskolen i Volda, komme iNyheter til gode, sier Lurås til Medier24.

Lurås bekrefter også overfor Medier24 at de skal klage på vedtaket.

Ikke årsaken til avslaget

Vedtaket om avslag i pressestøtten fikk iNyheter tirsdag, forteller redaktør Lurås.

Et av kravene for få pressestøtte er at avisen må kunne dokumentere å ha publisert minst 480 egenproduserte saker i løpet av siste kalenderår.

Høgskolen i Volda har analysert et utvalg saker fra iNyheter i 2023, for å kunne gi et anslag av hvor mange egensaker nettstedet har produsert.

De fant et anslag på 514 egensaker i 2023.

– Og det er kun fordi utvalget de har sett på er så lite, 32 av 6167 artikler at de kan beregne en feilmargin på 9,5 prosent som tar iNyheter potensielt ned på 465 egenproduserte saker, sier Lurås.

Medier24 har sett rapporten.

Dermed oppfyller heller ikke iNyheter kravet for 480 egensaker i året.

– Men her burde Medietilsynet latt den feilmarginen komme oss til gode eller bedt oss dokumentere antall egensaker bedre, sier han.

Medier24 har forelagt kritikken og opplysningene overfor Medietilsynet. 

Avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten skriver at det er riktig at de har påpekt at omfanget av egenproduksjon er lavt, men det er ikke dette som er årsaken til at søknaden ble avslått. 

– Søknaden til iNyheter ble avslått fordi Medietilsynet vurderer at avisen ikke oppfyller vilkårene i forskriften om å ha som hovedformål å drive journalistisk produksjon og formidling av nyheter, aktualitetsstoff og samfunnsdebatt.

For høyt overskudd

Møre-Nytt, Åndalsnes Avis og Vestlandsnytt får avslag fordi de hadde et overskudd på mer enn to millioner kroner siste regnskapsår.

Åndalsnes Avis fikk i fjor 2,7 millioner i driftsresultat i 2023, ifølge Proff.no.

Redaktør Trond Arvid Alund sier dette om avslaget:

– Vi må søke som vi alltid gjør for å unngå at penger som kan komme oss til gode, ikke kommer oss til gode. Men vi har full forståelse for at vi får avslag når vi klarer å levere et såpass bra resultat for 2023 som vi gjorde, sier Alund til Medier24.

Avlund svarer at han ikke har rukket å vurdere om de vil klage på vedtaket.

– Men både jeg og styret er innforstått med at dette er et produksjonstilskudd som faller bort for vår del.

Uenig i avgjørelsen

Watch Media fikk avslag fordi de ikke oppfylte de formelle vilkårene i forskriften.

Sjefredaktør og landsjef i Norge, Kristin Stoltenberg, sier til Medier24 at de er skuffet over avslaget og uenig i avgjørelsen.

 – I første omgang tar vi avgjørelsen til etterretning, og så har vi jo alltid muligheten til å søke på nytt neste år, sier hun og legger til:

– Produksjonsstøtte er en stor hjelp for nye medier. Ettersom Medietilsynet har åpnet opp for at nasjonale nisjemedier kan søke produksjonsstøtte, så er det viktig at kriteriene reflekterer den mulighet slik at innovasjon er mulig.

Altinget fikk også avslag, noe Medier24 tidligere har skrevet om.

– Medietilsynet har orientert oss om at vi i dag står på listen over medier som har fått avslag, men at vår klage fortsatt er til behandling. Vi mener Altinget tilfredsstiller de formelle kravene til å motta produksjonstilskudd og ser fram til Medietilsynets konklusjon i saken, sier ansvarlig redaktør Veslemøy Østrem til Medier24.

– Lite treffsikkert

Kampanje har også fått avslag på sin søknad. Også de fordi de ikke oppfylte de formelle vilkårene. 

– I vårt tilfelle kommer avslaget ifølge Medietilsynet som en følge av at vi tjente for mye penger for flere år siden. Det er ikke jo mye til trøst når vi har vært gjennom et krevende økonomisk år i 2023 og vet at 2024 blir langt tøffere, sier ansvarlig redaktør og daglig leder i Kampanje, Knut Kristian Hauger, til Medier24.

Han legger til at dersom pressestøtten skulle kommet nettaviser til gode i trange tider, er kriteriet om hva man tjente for mange år siden lite treffsikkert. 

– Med tanke på at flere konkurrerende nisjeaviser av Kampanje allerede nyter veldig godt av denne pressestøtteordningen, i det som er ekstremt krevende tider i mediebransjen og særlig for små og sårbare nisjeaviser, fremstår dette veldig uheldig, sier han. 

Hauger legger til at de samtidig har stor respekt for at tilsynet må følge kravene i forskriften og sørge for at intensjonen i loven blir fulgt. 

– Nå ser vi fram til søknadsprosessen neste år vel vitende om at vi i dag oppfyller kravet til å motta støtte, så det blir fint, sier Hauger.

– Nisjehavari

Psykologisk.no fikk avslag fordi de ikke oppfyller kravet om å ha et bredt innhold om politikk, økonomi eller samfunnsliv. 

Ansvarlig redaktør Pål Johan Karlsen sier til Medier24 at de er skuffet over avslaget.

– Vi er takknemlig for det vi har fått av analyse fra Medietilsynet. Vi opplever at det var mye å ta lærdom av i den, samtidig som vi er skuffet over konklusjonen.

Han sier de håper at Medietilsynet også vil lære av hvordan kriteriene virker.

– Medietilsynet tolker det slik at Psykologisk.no er for smal som nasjonal nisjeavis. Og da blir spørsmålet hva en nisje er, sier han og legger til:

– Når utfallet har blitt slik at mange nisjeaviser som søker, får avslag, og flere er i klageprosess, både for i år og tidligere år, så opplever jeg at det er et nisjehavari i Fredrikstad. Og det er ikke bra.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS