Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk.

NRK får spørsmål om å fjerne innhold flere ganger i uka

NRK undersøker nå om de skal vurdere å gjøre en endring i en gammel Brennpunkt-dokumentar. Etikkredaktør Per Arne Kalbakk sier NRK har høy terskel for å slette redaksjonelt innhold. Ukentlig får han likevel «slett meg»-forespørsler.

Publisert

NRK får ofte henvendelser om å gjøre endringer eller slette innhold de har produsert.

For tiden undersøker de en henvendelse om en gammel Brennpunkt-dokumentar. 

En person har henvendt seg til dem på vegne av noen andre, og bedt dem gjøre endringer eller avpublisere en episode som er flere år gammel.

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk sier NRK ikke har kommet i direkte kontakt med personen det gjelder.

– Vi kan i hvert fall ikke gjøre endringer i noe vi har publisert, uten at vi vet hva ønsket bunner i og hvilke eventuelle negative utilsiktede konsekvenser for den det gjelder er. Så vi må finne ut av det før vi gjør en vurdering.

«Slett meg»

Han forklarer at NRK får henvendelser fra folk som vil ha innhold slettet eller endret flere ganger i uka.

Kalbakk kaller det for «slett meg»-henvendelser. 

– Det er særlig fra privatpersoner som har blitt omtalt eller har medvirket i en eller annen sammenheng. 

Han sier de fleste ikke angrer på at de har stilt opp for NRK, men at det for de fleste handler om søkbarheten.

– De har kanskje snakket om et tema som kanskje er litt sånn personlig sårbart, og så er man senere i en helt annen livssituasjon og kan da oppleves med en belastning. Når noen søker navnet ditt på Google, så er det kanskje en 10 år gammel sak, og noe man var opptatt av da man var 17 år gammel, som dukker opp.

Vurderer sak til sak

Kalbakk forklarer at de fikk flere henvendelser etter det kom et nytt GDPR-direktiv i 2014 med at man kan kreve at offentlige publiserte opplysninger om seg selv blir avpublisert.

Flere kaller det retten til å bli glemt. Loven gjelder dog ikke for medieomtale.

Kalbakk sier NRK tar vurderingene fra sak til sak.

Er det offentlige personer, eller personen er omtalt i kraft av en rolle, så sier Kalbakk det ikke er aktuelt å gjøre endringer. 

Hvis det er privatpersoner i private sammenhenger så kan de vurdere å:

  • Ta bort navn fra metadataene i NRK TV – så man ikke kan søke opp programmet med navnet til personen
  • Ta ut etternavn fra artikler, slik at personen blir mindre søkbar
  • Avindeksere artikkelen fra søk hos Google
  • Avpublisere bilder av enkeltpersoner

– Det siste der er noe vi veldig sjeldent gjør, og de fleste gangene vi har gjort det så gjelder det personer som var barn da de medvirket, kanskje sammen med foreldrene, og så er de nå voksne og ønsker ikke å være gjenfinnbare i sammenhengen de stilte opp i.

Kalbakk sier de fleste er fornøyde med muligheten til å ikke lenger være søkbar. Ofte gjelder det innhold laget før NRK gjorde arkivet sitt digitalt tilgjengelig.

– Stilte man opp et TV-program på 1990-tallet, så visste verken de det gjaldt eller vi at TV-programmet kunne bli publisert igjen, og gjort søkbart på navnet til de medvirkende mange år senere.

Høy terskel for å slette

Den andre delen av henvendelser de får, handler om folk som vil ha slettet hele serier eller dokumentarer.

Kalbakk sier det er svært høy terskel for å slette redaksjonelt publisert innhold.

– Som hovedregel er det hvis det avdekkes store og grove feil som rammer enkeltpersoner på en urettmessig måte. Eller hvis det er snakk om fare for liv og helse for folk som tidligere har medvirket i programmet, så kan det være aktuelt å vurdere det.

Han trekker fram at NRK de siste årene har hatt to store avpubliseringer. Den ene er «Ingen Elsker Bamsegutt», som NRK bestemte seg for å trekke etter en mediestorm.

Hensynet til barna

Den andre er avpubliseringen av alle sesongene av serien «Team Ingebrigtsen». Dette skjedde etter NRK hadde hatt direkte kontakt med noen som var med i serien.

– Vi valgte å gjøre den utilgjengelig av hensyn til det de medvirkende sier er en vedvarende belastning, ved at serien ligger ute i dagens situasjon. Da var det spesielt hensynet til de barna som var mindreårige i hele eller deler av perioden hvor serien ble spilt inn.

Også i 2022 slettet de en nyhetssak da det viste seg at kilden hadde diktet opp historien. Kilden er nå dømt for å ha forklart seg uriktig til politiet.

Kalbakk sier disse sakene ikke har hatt noen påvirkning på om de får flere eller færre ønsker om avpublisering.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS