Vibeke Furst Haugen, kringkastingssjef i NRK.

Kringkastingssjefen: – Dette er NRKs vurdering, ikke familiemedlemmenes

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen er klar på at det er NRKs beslutning å avpublisere «Team Ingebrigtsen». Samtidig avfeier hun kritikken fra Gjert Ingebrigtsens advokat, John Christian Elden, som mener det bidrar til forhåndsdømming.

Publisert Sist oppdatert

Fredag ble det kjent at NRK avpubliserer TV-serien «Team Ingebrigtsen».

– Vi avpubliserer denne serien i dag etter direkte henvendelser fra familiemedlemmer som gir uttrykk for at de opplever belastning ved at vi har denne serien tilgjengelig, sier Fürst Haugen når hun møter pressen.

– NRKs vurdering

NRK sa før sommeren at «Team Ingebrigtsen» ikke skulle avpubliseres. Dette kunne endre seg om dersom de fikk en «konkret tilbakemelding fra familien» om at det er særlig belastende for dem som deltok i serien.

Den siste uken har Aftenposten og TV 2 publisert saker hvor det kommer fram ny informasjon. I tillegg forteller Fürst Haugen at de har kommet i direkte kontakt med medvirkende til serien.

– Norsk Redaktørforening er veldig klar på at pårørende og fornærmede ikke skal settes i redaktørstolen. Er det det som har skjedd her?

– Det som har vært viktig for oss er å være i direkte dialog med dem som har medvirket til serien. Det som er nytt er at vi har fått den kontakten, og det har vært viktig for oss å ha den direkte kontakten, svarer kringkastingssjefen og fortsetter:

– Og så har det selvfølgelig bidratt til at vi har kunnet gjøre de vurderingene. Det er vår vurdering. Dette er NRKs vurdering, ikke familiemedlemmenes.

Fürst Haugen sier at NRK først ble kjent med nye opplysninger etter to saker hos Aftenposten og TV 2.

– Har NRK gjort nok for å undersøke denne saken selv bak kulissene?

– Vi har forsøkt å gjøre det, og så har vi vært opptatt av å komme i direkte kontakt med medvirkende familiemedlemmer Det har vært viktig for oss. Man kan lese mye og man kan få inntrykk av mye. Men det har vært viktig for oss som produsent og publisist å få direkte kontakt med de som er involvert i saken.

Vibeke Furst Haugen, kringkastingssjef i NRK.

Flere kontroverser

Eksternredaktør Petter Wallace møtte også pressen fredag.

– Får dette noe konsekvenser internt i NRK, utover avpubliseringen?

– Ikke for denne serien direkte, men jeg mener vi skal ha en diskusjon om hvor lenge vi skal la innhold ligge tilgjengelig for publikum, svarer Wallace.

Han viser til at en serie i dag kan ligge i spillere i sju til ti år.

– Når vi har med unge mennesker å gjøre må vi kanskje, og det gjelder hele bransjen, gjøre en revurdering av hvordan vi skal sikre at vi ikke drar det for langt når vi gir et tidsbilde, slik at det skjer for mye i etterkant av det som påvirker andre mennesker.

Dette er ikke først gang kringkastingssjefen møter pressen i forbindelse med en stor sak. Både «Ingen elsker Bamsegutt» og debatten rundt samarbeidet med Sophie Elise har blitt store nasjonale saker.

– Hvordan tror du dette påvirker omdømmet til NRK, Fürst Haugen?

– Jeg synes at denne saken er annerledes enn den du akkurat nevnte. Vi har et stort og bredt oppdrag. Vi publiserer på veldig mange ulike plattformer hver dag. Vi har tusenvis av timer med innhold i våre arkiver, svarer Fürst Haugen og fortsetter:

– Når det kommer opp saker som denne så må vi selvfølgelig vurdere den saken ut fra de nye omstendighetene og kontekst. Og sånn vil det fortsatt være. Og så skal det være svært høy terskel for å avpublisere eller trekke stoff fra våre arkiver.

Uenig med kritikk fra Elden

I sin begrunnelse har NRK vært klar på at deres publiseringsvalg ikke skal påvirke den rettslige konflikten, og at uskyldspresumsjonen står fast.

Men kort tid etter nyheten om avpublisering, rykket Gjert Ingebrigtsens forsvarer, John Christian Elden, ut med en formaning om at NRKs valg bidrar til forhåndsdømming.

Han reagerer kraftig på avpubliseringen.

– Jeg reagerer sterkt på at NRK tar denne beslutningen etter dialog med bistandsadvokaten, uten å ta kontakt med Gjert Ingebrigtsen eller meg som hans advokat på forhånd. Vi fikk vite om dette gjennom en pressemelding, sier Elden i en pressemelding.

Han mener NRK med dette tar part i straffesaken.

– At kringkastingssjefen ikke forstår at denne redaksjonelle vurderingen de facto innebærer at de tar part i en straffesak som ikke har vært oppe til doms – og dermed undergraver uskyldspresumsjonen som samfunnet vårt bygger på – er svært lite tillitvekkende fra landets viktigste redaktør, og bidrar til forhåndsdømming av Gjert Ingebrigtsen.

Kringkastingssjefen svarer direkte på utspillet fra Elden til Medier24.

– Vi tar ikke stilling i skyldspørsmålet. Jeg er uenig i det. Vi gjør presseetiske vurderinger. Som redaktør så er det mitt ansvar, og det er det vi har gjort her, sier Fürst Haugen til Medier24.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS