Ansvarlig redaktør Dagny Mathilde Mohn og nyhetsredaktør Thea Eide.

Universitas republiserer slettet artikkel

Det omtalte selskapet krever erstatning på 130.000 kroner, skriver Journalisten.

Publisert Sist oppdatert

11. juli skrev studentavisen Universitas i en beklagelse at de avpubliserte en sak fra høsten 2023. Nå har de republisert saken, melder Journalisten.

I den oppdaterte versjonen av saken skriver Universitas at de trakk saken samme dag som de mottok et varsel om søksmål fra advokaten til det omtalte selskapet.

I saken kom det fram kritikk mot kosttilskuddet Optibrain, produsert av Vita Pura AS.

«Redaksjonens umiddelbare respons var å avpublisere saken og beklage feil. I ettertid har vi kommet fram til at kritikken som kom fram i saken ikke utgjorde beskyldninger som utløser krav om samtidig imøtegåelse, men den form for kritikk gir Vita Pura tilsvarsrett i saken», skriver avisen.

Universitas førskte å kontakte selskapet på e-post to ganger før publisering, uten respons, opplyser de. I ettertid av varselet om søksmål har selskapet fått flere anledninger til å komme med tilsvar, noe de ikke har ønsket, ifølge avisa.

«Selskapet har derimot sendt inn en klage til Forliksrådet med krav om erstatning fra Universitas. Universitas vil avvise det kravet. Universitas kan ikke se at saken i seg selv var ulovlig og vi har derfor valgt å republisere saken. Vita Pura er informert om dette og om at tilbudet om et eventuelt tilsvar fra dem står åpent.»

Ansvarlig redaktør Dagny Mohn forteller til Journalisten at det ferske redaktørteamet handlet forhaster da de mottok varselet om søksmål i fellesferien.

– Vi ble nok litt blinde for hva vår egen sak egentlig var, og handlet forhastet da vi avpubliserte og beklaget, sier Mohn til Journalisten.

Universitas har hentet inn medieadvokat Jon Wessel-Aas. Han sier til Journalisten at han ikke mener det er påvist noe ærekrenkende i artikkelen og opplyser at Vita Pura krever rundt 130.000 kroner i erstatning i forliksklagen.

Journalisten har henvendt seg til både Vita Pura og advokat Jan Fredrik Sand, som representerer dem i saken.

– Min klient er i en rettslig prosess mot Universitas etter at avisa valgte å trekke en beklagelse og republisere en artikkel med sterk kritikk det ikke var grunnlag for og uten at det var gitt anledning til samtidig imøtegåelse. Vi noterer oss at avisa/dennes advokat nå forsøker å bringe konflikten ut i media fremfor å forholde seg til de instanser som den rettslige prosessen gir anvisning på, svarer Sand i en e-post.

For orden skyld: Medier24 har benyttet seg av tjenester fra advokat Jon Wessel-Aas.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS