Journalist Svein Løvland i avisen Agder Flekkefjord Tidende.Kristen Munksgaard
NRK reagerer på journalists bindinger etter konflikt: Er gift med sentral tillitsvalgt - dekker sykehuset tett
Journalist Svein Løvland i avisen Agder Flekkefjord Tidende skriver flere positive saker om sykehuset midt i en stor konflikt. – Vi skulle kanskje opplyst om bindingen, sier redaktøren.
Ole Dag Kvamme
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
(FLEKKEFJORD): – Vi kunne sikkert nevnt det, akkurat som vi kunne nevnt hver gang jeg skriver om koblinger til folk jeg kjenner når jeg skriver om barnehagen eller Fjellparkfestivalen, sier Svein Løvland til Medier24.
Da skrev Medier24 om NRK Sørlandets serie om feilbehandlinger ved lokalsykehuset - og hvordan Flekkefjord - og lokalavisa - reiste seg mot NRK, og tok sitt eget lokalsykehus i forsvar.
Medier24 er kjent med at det skapte reaksjoner hos Fædrelandsvennen og NRK Sørlandet da man oppdaget at en av de sentrale journalistene i Agder Flekkefjord Tidende var gift med Norsk sykepleierforbunds aktive hovedtillitsvalgte ved sykehuset i Flekkefjord.
Et internt notat fra NRK Sørlandet beskriver hvordan dette ble klart for dem:
«I midten av februar var journalist Kari Jeppestøl Arntzen i kontakt med Svein Løvland i Avisen Agder. På et tidspunkt fikk hun et ubesvart anrop fra et ukjent nummer. Da hun sjekket nummeret opp stod det oppført på journalist Svein Løvland. Men da Kari sendte melding, var det Kari M. Løvland som svarte. Hun ønsket å gi noen opplysninger til Kari. Vi trodde jo ikke det var mulig, men sjekket opp og fikk bekreftet at de to er gift.»
Fungerende distriktsredaktør i NRK Sørlandet på det tidspunktet var Thomas Sommerset, som reagerte på koblingen i samtale med Agders redaktør Kristen Munksgaard.
Kari Marie Løvland har vært Norsk sykepleierforbunds øverste tillitsvalgte ved Flekkefjord sykehus i flere år.
Hun forklarer Medier24 at hun har kolleger som er klinikktillitsvalgte også i Kristiansand og i Arendal. Inkludert en foretaksansatt samarbeider fire tillitsvalgte sykepleiere tett. Hun ønsker ikke å kommentere arbeidet og rollen til ektemannen.
– Jeg ønsker ikke å kommentere dette, sier Kari Marie Løvland til Medier24.
– Det ble veldig tydelig for oss at det er tette bånd mellom redaksjonen i Agder og sykehuset i Flekkefjord. Mine tanker går til Vær Varsom-plakatens paragraf 2.2 og 2.3. om integritet og troverdighet, sier distriktsredaktør Morten Rød.
I Vær varsom-plakatens punkter 2.2 og 2.3, står det blant annet at «redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet» og «vis åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet.».
Skrevet om sykehusstrid
Avisen Agder Flekkefjord Tidende er Vest-Agders nest største avis, etter Fædrelandsvennen. Journalist Svein Løvland har arbeidet i avisen siden 2007.
Etter at NRK begynte å publisere saker om feilbehandlinger ut fra Fylkesmannens tilsyn har Agder Flekkefjord Tidende fulgt opp med en rekke saker. Svein Løvland har signert en rekke av dem.
I sakene gjentas poengene sykehuset og de tillitsvalgte har ønsket ut med: «Medieoppslag om feilbehandling har fått det til å se ut som sykehuset i Flekkefjord har mange feil, men ferske tall avkrefter dette.» skriver Svein Løvland 11. januar.
Avisen nevner ikke at Løvland er gift med klinikktillitsvalgt Kari Marie Løvland.
Også Fædrelandsvennen har omtalt tilsynssakene bredt, og allerede 7. desember i fjor spør Svein Løvland øverste sjefen Nina Mevold for hele Sørlandet sykehus:
«- Hvorfor stod du ikke opp og tok til motmæle da sykehuset i Flekkefjord i artikler og på lederplass i Fædrelandsvennen ble fremstilt som om det var ekstra mye feil og dårligere kvalitet her enn andre steder i Sørlandet sykehus, eller andre steder i landet, for den saks skyld?»
Frykten for at avviksmeldinger skulle brukes mot sykehuset er heller ikke ny. 28. juni 2017 siteres hovedtillitsvalgt Kari Marie Løvland fra Sykepleierforbundet:
«- Det var også enighet om at avvik ikke skulle brukes mot oss for at vi skulle ha en god meldekultur og forbedring, kort tid etterpå skjer det igjen at et avvik fra i fjor blir brukt mot oss i styremøte i forrige uke.».
Overfor Medier24 sier Svein Løvland at han ikke intervjuer kona, men at han som lokalavisjournalist også må dekke sykehuset.
– Det er ingen fordel å være gift med en tillitsvalgt i Sykepleierforbundet. Jeg må finne andre å sitere når det gjelder saker der kona kan være direkte involvert. I motsetning til NRK og Fædrelandsvennen som kan bruke lokal NSF-tillitsvalgt i Flekkefjord, må jeg bruke andre kilder i Sykepleierforbundet, eller andre fagforeninger og tillitsvalgte i tilfeller dette er aktuelt, sier Løvland.
– Er det ikke et problem å dekke sykehuset når ektefellen står midt i striden?
– Jeg har selvsagt drøftet det med redaktøren. I et lokalsamfunn kan en ha relasjoner, uten at det behøver å bety utfordringer, svarer han og fortsetter:
– I en lokalavis er det mer snakk om hvilke bindinger man har, enn om man har noen. Det ville sett rart ut, men kanskje man burde gjort det, svarer journalist Svein Løvland i avisen Agder Flekkefjord Tidende.
Han mener sykehusdekningen ikke tar skade av det.
– I saker hvor det dreier seg om Sykepleierforbundet lokalt holder jeg meg unna, eller snakker med sykepleierforbundet i Arendal eller Kristiansand. I en lokalavis har vi ikke egne helse-, sports- eller økonomijournalist. Vi tar sakene ettersom vi er på vakt, sier Svein Løvland.
Løvland vil i ettertid gjerne presisere:
– Jeg mener vi både kunne og burde være enda tydeligere på eventuelle bindinger. Det gjelder enten det er saker om barnehagen eller skolen der ansatte selv har barn, nær familie eller venner i fotballklubben, tante i foreningen eller kone som jobber på sykehuset. I et lite lokalsamfunn vil det trolig bety at de aller fleste saker bør merkes med en eller annen forbindelse, men jeg ser at det kunne være ryddig og tillitvekkende.»
– Medier24 har funnet flere eksempler de siste årene på artikler du har signert, hvor din kone er omtalt eller sitert?
– Ja, da har du sikkert gått grundig til verks og funnet saker der hun kan stå listet opp med flere andre tillitsvalgte, eller at hun er sitert på et offentlig møte. Vi har en fin søkefunksjon øverst på Agders nettside. Alle som har lyst kan selv sjekke at det er totalt er under 10 saker der Kari Løvland er nevnt de seneste 10 årene og at mitt navn står på noen av disse. Dersom man skal gå skikkelig grundig til verks og være åpen om eventuelle bindinger mener jeg også at Medier24 burde opplyse at du som journalist, som tar opp dette tema, jobbet sammen med NRKs Jon Anders Møllen i Fædrelandsvennen slik at lesere av Medier24 åpent kan se at det finnes en medieforbindelse som eventuelt kan skape bindinger.
– Skulle kanskje opplyst om det
Redaktør Kristen Munksgaard forsvarer Svein Løvlands arbeid i forhold til sykehuset.
– Vi lever i et lite lokalsamfunn. Noen av mine beste venner jobber på sykehuset, skulle det hindre meg å mene noe om sykehuset? Mange av mine medarbeidere har skrevet om sykehuset, ikke bare Løvland, så jeg føler vi har vårt helt på det tørre der, sier Munksgaard.
– Så når du sier lokalavisens rolle er å tale for sykehuset, er det naturlig at han som er gift med en sentral tillitsvalgt skriver om saken?
– Ja, og han er sannsynligvis den dyktigste vi har på dette. Ikke fordi han kjenner kona godt, men fordi han er en dyktig journalist. Dette er ikke en kamp mellom sykehusledelse og sykepleierforbundet. Dette er en kamp som hele lokalsamfunnet har tatt del i, vesentlig mot den gamle sykehusledelsen i Kristiansand.
– Hvorfor opplyser dere ikke om forholdet?
– Nei, det kan du si, det kan godt være man skulle gjort det. I et lokalsamfunn tror jeg alle vet det. Jeg tror ikke det er en kjeft som ikke vet det. Men det kan godt være vi skulle hatt det med.
– Er ikke dette en prinsipiell diskusjon om bindinger?
– Det kan godt være. Men i et lokalsamfunn kjenner alle alle, og de bindingene vi har. Det er noe av utfordringen i et lokalsamfunn, at vi kjenner fleste. I motsetning til deg, så skal jeg se intervjuobjektet i øynene neste dag. Vi kan ikke sitere i hytt og pine og lage feil saker.
For ordens skyld: Journalist Ole Dag Kvamme arbeidet i Fædrelandsvennen fra 2007 til 2013. På den tiden var distriktsredaktør Morten Rød i en periode ansatt i avisen. Han kjenner også andre i NRK fra tiden i avisen, som kolleger eller gjennom tillitsverv i Norsk Journalistlag.