Kristen Munksgaard og journalist Erik Thime (t.h.) i avisen Agder Flekkefjords Tidende på sitt kontor i Flekkefjord.

Reportasje:

NRK avslørte feil­behandlinger ved lokal­sykehuset. Da reiste Flekke­fjord seg mot stats­kanalen

(SØRLANDET): I front mot NRK står lokalavisen Agder med anklager om ensidig journalistikk. – Når det gjelder oss i Agder er det ingen tvil om vi har hatt vår agenda, sier sjefredaktør Kristen Munksgaard.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– NRKs dekning har hatt slagside. Om ikke NRK selv har hatt en agenda, har kildene deres hatt en agenda om å samle mer i Kristiansand. Når det gjelder oss i Agder er det ingen tvil om at avisen Agder har hatt vår agenda. Vi skal ta vare på lokalsamfunnet. Vi har slått ring om sykehuset siden vi samlet inn penger til intensivavdeling i 1983, sier sjefredaktør Kristen Munksgaard i avisen Agder Flekkefjord Tidende.

Hvis sannheten om trikken er at den brenner, så har NRK satt Flekkefjord i full brann ved sine mange reportasjer om feilbehandlinger på sykehuset i sørvest.

NRK Sørlandet mener redaksjonen bare har gjort jobben sin. Redaktør Morten Rød viser til at kanalen har hentet inn offentlige tilsynsrapporter og drevet alminnelig journalistikk.

Fylkeslegen gir én av partene full støtte.

– Jeg forstår at de verner om sitt lokalsykehus. Men det er viktig å ikke legge lokk på skader for å ta vare på sykehuset, sier assisterende fylkeslege i Agder, Aud Garmann Askevold.

Bakteppet: Kampen om lokalsykehuset

Det er vanskelig å si hvor det begynte. Sørlandet sykehus har hovedsete i Kristiansand. Lengst vekk har Flekkefjord klart å beholde status som lokalsykehus med akuttfunksjoner, mens Arendal i øst har beholdt enda flere funksjoner.

Både i Arendal og i Flekkefjord har lokalbefolkningen et sterkt forhold til sykehusene, og gått i fakkeltog når de opplever at sykehusene har vært under skalpellen.

Da Sørlandet sykehus la fram Utviklingsplan 2030 i 2013 ble Flekkefjord foreslått redusert til et distriktsmedisinsk senter. I 2017 bestemte helseministeren at det skulle være akuttkirurgi også på Flekkefjord.

Ingen journalister eller mellomledere i NRK Sørlandet vil la seg intervjue om arbeidet. En sentral medarbeider opplyser at saken startet da NRK Sørlandet i november/desember i fjor fikk nyss om at det kom en bølge med tilsynssaker mot Sørlandet sykehus Flekkefjord.

– Vi forsto også at sjefortoped Øystein Berg i Kristiansand, hadde skrevet et bekymringsnotat til Fylkeslegen om at elleve pasienter som var behandlet i Flekkefjord trengte reoperasjon. Helsetilsynet slo alarm og vi begynte gravejobben, heter det i en intern oppsummering Medier24 har fått tilgang til.

Tilsynssakene fra 2014 til 2018

Kjernen er rundt 15 tilsynssaker og avviksmeldinger fra perioden 2014 til 2018. NRK Sørlandet publiserte en rekke reportasjer om innholdet utpå vinteren.

Bygget det handler om: Flekkefjord sykehus ligger litt utenfor byen, og har blitt behørig 

2. januar publiserte NRK en sak om en lege som får fortsette å operere i Flekkefjord, til tross for at han hadde fire alvorlige tilsynssaker mot seg, og «ikke innser at han har gjort noe galt».

Det fortsatte med sak om at Flekkefjord sykehus var nedleggingstruet, og opererte uten grunn. 

Saken ble publisert 2. januar, men er endret 3. april, uten at NRK opplyser hva som er endret.

– Sluttet å sende folk til Flekkefjord

TENKTE STYGGE TANKER: Kvinnen fra Kristiansand ble henvist til Flekkefjord, men endte med en ødelagt fot. FOTO: Faksimile NRK Sørlandet 2. januar 2019.
«ELDGAMLE METODER»: Avdelingslege Øystein Berg ved ortopedisk avdeling ved sykehuset i Kristiansand, sa de hadde sluttet å sende pasienter til Flekkefjord, og kom med harde utfall mot sykehuset i vest. FOTO: Faksimile NRK Sørlandet 24. januar 2019.

23. januar skrev kanalen om en kvinne i 60-årene som døde fordi hun ikke fikk hurtig hjelp mot kjøttetende bakterier. Helsetilsynet sa at akuttkirurgien ved sykehuset i Flekkefjord var uforsvarlig.

Siden tok det av. En kvinne skal ha fått operert begge knærne uten grunn, og avdelingslege Øystein Berg ved ortopedisk avdeling ved sykehuset i Kristiansand, sa de hadde sluttet å sende pasienter til Flekkefjord. «Det er ikke trygt», sa Berg.

– BØR SENTRALISERES: Avdelingsleder Ole Tysland ved kirurgisk avdeling i Kristiansand mente sykehuset i Flekkefjord hadde for få kirurgiske akuttpasienter til å berettige en kirurgisk vaktordning. FOTO: Faksimile NRK Sørlandet.

NRK koblet så tilsynssakene til at sykehuset var nedleggingstruet, med setninger som «NRK har skrevet flere saker om lokalsykehuset som har vært nedleggingstruet, og avhengig av å ha nok operasjoner. Også andre pasienter har fått utført operasjoner som aldri skulle vært gjort.» 

 

– Mistenkeliggjør hele sykehuset

I Flekkefjord er det vår, med et kaldt gufs som tørker bakkene. På Kaffebørsen ved kanalen har tre venninner mandagstreff. De er nylig pensjonert, følger godt med, og har klare meninger om saken.

– Oppsøkende journalistikk er bra, og skadene etter feilbehandling er forferdelige og skal ikke bagatelliseres. Men vinklingen på «skandalesykehuset» i Flekkefjord sykehus blir galt. NRK mistenkeliggjør hele sykehuset, i stedet for å konsentrere seg om episodene det gjelder, sier Astrid Barlindhaug (66) pensjonert helsearbeider.

Venninnen har vært under kniven på lokalsykehuset, og er storfornøyd pasient.

– Jeg er operert i begge skuldre og begge knær her i Flekkefjord, det var helt topp. Nå hører jeg fra mottakelsen på sykehuset at folk ber om å bli kjørt til Kristiansand. Men feilbehandlingene gjelder et fåtall kirurger, som nå er borte. Dekningen til NRK skaper frykt og går ut over alle, sier Brit Emma Dyrli (64).

Ordføreren sendte e-post til NRK

– Vi kjenner oss ikke igjen. Vi er klar over feilbehandlingene. Det er synd på dem det gjelder. Men sykehuset har tatt tak i dem, sier Høyres ordfører Jan Sigbjørnsen.

Venninner: Brit Emma Dyrli (64) venstre, i midten Ann-Magritt Reithaug (65) pensjonert lærer og Astrid Barlindhaug (66) pensjonert helsearbeider.

På kontoret innerst i første etasje bak en ulåst dør med utsikt til kanalen mellom Dannevika og fjorden, skal Sigbjørnsen snart av sted i en begravelse.

– Hva er galt med å rapportere om skadene?

– NRK har et for ensidig uttrykk når de for eksempel kaller det skandalesykehus. Sakene er blåst langt ut over proporsjoner. De kaller det skandalesykehus og fleiper med det i Nytt på nytt. Det er satire, men det føles veldig sårt. Å gjøre latter av skader er også feil. Hele befolkningen tar dette til seg.

– Har NRK latt seg bruke?

– Jeg har en opplevelse av det, når informasjonen er så ensidig som den er.

Jan Sigbjørnsen er ordfører i Flekkefjord kommune, og mener NRK har blåst flere av sakene om lokalsykehuset «langt ut av proporsjoner». 

Han sendte en krass e-post til NRK Sørlandet, behørig omtalt av lokalavisen (abonnement).

«Diskusjonen og fokus nå i Flekkefjord er den heksejakten dere i NRK har innledet for å sverte sykehuset her mest mulig. Hvem sitt ærend er det NRK egentlig løper?» skriver Sigbjørnsen.

– NRK svarte meg at de bare presenterer fakta, men de presenterer ikke fakta for hele sykehusnorge, som burde vært med når de presenterer dette, ikke bare dra ut ett sykehus, og få det til å se ut som det er vanvittig feil i forhold til alle andre. Ifølge alle kvalitetsindikatorer tyder på at Flekkefjord sykehus ligger bedre an enn andre sykehus, sier Sigbjørnsen.

– NRK skal vel sette fokus på gale ting?

– Alle sykehus gjør dessverre feil. Diskusjonen om nedlegging og funksjoner ble lagt død da sykehusplanen kom for to år siden. Men sterke krefter har jobbet imot dette. Nå er legene i Kristiansand pålagt å samarbeide med legene i Flekkefjord endelig, noe som vi har etterlyst lenge. Et lite sykehus er avhengige av et samarbeid med hovedsykehuset, som er Kristiansand. Det har de fått til ved alle avdelinger, men ikke kirurgien. Årsaken til dette er et ledelsesproblem, sier ordføreren.

Han frykter for at folk ikke vil til sykehuset

– Dekningen skaper usikkerhet for dem som skal dit. Det er et akuttsykehus. Ligger du på båra og krever å bli fraktet til Kristiansand, så lever du kanskje ikke så lenge. Det viktige er at sykehuset er her når vi trenger det, sier Sigbjørnsen.

Serien «De ødelagte»

Da NRK til slutt også fikk snakke med pasientene det gjaldt, og fikk dem i tale og med levende bilder i saken «De ødelagte», fikk de samme sakene en helt ny dreining, og nasjonalt gjennomslag på NRK Dagsrevyen og andre riksdekkende programmer.

NRKs tone var knallhard, det handlet om døde, pasienter operert uten grunn, mange ofre og uføre.

«NRK har skrevet flere saker om lokalsykehuset som har vært nedleggingstruet, og avhengig av å ha nok operasjoner. Også andre pasienter har fått utført operasjoner som aldri skulle vært gjort. Ofrene er mange. Vi skal møte tre av dem.» heter det fra NRK.

Blomster og boller for sykehuset

På Facebook finnes det en aksjonsgruppe for sykehuset, og her rant det inne med meldinger mot NRK, alt fra anklager om falske nyheter og støttemeldinger til sykehuset. En blomsteraksjon til de ansatte som måtte «stå i stormen» kom på banen. Selv politiet sendte buketter til de ansatte, og NRK meldte 31. mars fra om at ofrene mislikte aksjonen:

«Jeg synes det er helt bak mål at politiet leverer blomster. De har jo brutt loven der oppe. De kan gjøre det som privatpersoner når de vil, men ikke i uniform. Det får de holde seg for gode til», sa feilbehandlede Finn Åge Olsen til NRK.

Andre støttet aksjonen. Baker Thomas Valand, sjefen hos Tollboden bakeri ytterst på brygga bakte 300 boller, selv om det bare var 200 på jobb på sykehuset.

– Vi støtter de ansatte på sykehuset, i en tid de nok følte alle gikk imot dem, sier Valand.

Han fyrer pizzaovnen med ekte ved. Om et par timer skal de selvlagde leivene i ovnen. Forrige tirsdag hentet Thomas Valand inn ekstra mannskaper, og bakte opp 300 boller til sykehuset, med en salgsverdi på rundt 7.000 kroner.

– NRK framstiller det som et skandalesykehus. Jeg er oppvokst her. Et slag mot sykehuset er et slag mot alle som har brukt det, sier Valand.

I FORSVAR: Thomas Valand sier han støtter de ansatte på sykehuset. 

– Er det ikke viktig at kritikkverdige forhold kommer fram?

– Jo visst, men da må de sammenligne oss med andre. Det er ikke mer feilbehandlinger her enn Kristiansand. Dessuten legges skylden på sykehuset her, mens årsaken ligger i avgjørelser tatt i Kristiansand, sier Valand.

Publiserte saker fra NRK Sørlandet:

Her er en samling lenker over mange saker NRK Sørlandet har publisert på nett:

 

Faksimile fra Avisen Agder.

Tøft inntrykk fra NRK

NRK.no på Marienlyst tok også tak i saken, og på et tidspunkt fikk minst én sak tittel med «skandalesykehus».

Faksimile fra Avisen Agder.
Faksimile fra Avisen Agder.

13. februar het denne saken «Ny avsløring fra skandalesykehus.» Den er nå endret.

14. februar klaget tillitsvalgte dekningen inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for blant annet denne setningen: «Sykehuset i Flekkefjord har vært nedleggingstruet, og har vært avhengig av å få opp antallet operasjoner». Saken er ikke ferdig behandlet.

Lokalavisen reagerer

Ytterst på brygga holder Vest-Agders nest største avis til. Da NRK startet sin serie, tok Agder rollen som talerør for sykehuset og alle som reagerte på NRKs dekning. Mens NRK hadde avsløringer om hvor galt det hadde gått, intervjuet Agder pasienter som hadde blitt operert og fullroste sykehuset.

De intervjuet sykehusansatte som «står i stormen», tillitsvalgte som raste mot NRK, ordfører som raste, og hentet inn saker som uttalelsen fra Frps stortingsrepresentant Gisle Meininger Saudland:

«Jeg mener imidlertid at det er helt urimelig å henge ut Flekkefjord sykehus med ansatte og lokalbefolkning som det har blitt gjort i NRK sine oppslag. NRK skaper et narrativ hvor konklusjonen blir å diskutere sykehusstruktur og om det er forsvarlig å opprettholde funksjonene på Flekkefjord sykehus. Hvem er det som alltid har ønsket å diskutere sykehusstruktur? Jo, det er de samme som har hatt ansvaret for at tilbudet i Flekkefjord ikke var godt nok.»

Men å påstå at lokalavisen gir full gass for å presentere andre fakta enn NRK, er å slå inn åpne dører. For redaktør Kristen Munksgaard i Agder Flekkefjord Tidende er tindrende klar.

– Vi er en kampanjeavis for Flekkefjord og sykehuset. Det skal vi være. Vi pleier si at vi er lim og lupe, og her skal vi være limet. Vi har også skrevet negative saker om feil på sykehuset, ja lenge før NRK skrev vi om han som mistet beinet fra kneet og ned. Vi forsvarer ikke feilene, men vi mener det er et ansvar som ligger hos ledelsen i Kristiansand, sier Munksgaard.

Redaktør Munksgaard på sitt kontor i Flekkefjord. 

Han er selv fra Kristiansand, men kom til Flekkefjord i 1983. Han forteller avisen det året sto for en kronerulling for en intensivavdeling sykehuset ikke hadde penge til. I 40 år har de samlet inn penger, og da folket skulle gå i fakkeltog mot nedlegging, spanderte avisen 1200 fakler. Rollene er gitt.

– Jeg tror ikke NRK har hatt en agenda, men de som står bak og har foret dem med tips må ha hatt en agenda. Dette føyer seg pent inn i rekken av angrep som har kommet mot Flekkefjord sykehus siden Utviklingsplan 2030 ble lagt fram i 2013. Det har vært en intern kamp også i sykehuset, den har vi påpekt sterkt i Agder, sier Munksgaard.

– Så NRK lar seg bruke, da?

– Det er ikke sikkert de er klar over det, sier Munksgaard.

 

Medier24 skal ta bilder. Munksgaard roper inn reporter Erik Thime, en av flere journalister som har jobbet med sykehussakene. Munksgaard er selv ikke på Facebook, men der har Thime vært, også kolleger av ham, og snakket offentlig imot NRKs dekning, som avisens Lars Frøsland.

– Jeg har vært åpen på at folk i Flekkefjord må ta av skylappene, og se at NRK gjør jobben sin. Alt de kommer med er ikke fake news. Men NRK har ikke fått fram hvordan tallene er på de andre sykehusene. Der har NRK gjort en dårlig jobb. De har sine feiloperasjoner i både Arendal og Kristiansand. Det kan virke som de har valgt seg ut Flekkefjord, uten å hente tall fra de andre. Jeg mener det er slagside i dekningen. Men jeg er ikke med i hylekoret til aksjonsgruppa på Facebook. Det er ikke tvil om at det har vært feiloperasjoner, med skjebner som har fått ødelagt livene sine, sier Erik Thime.

Aktiv motstemme mot NRK

Det handler altså om kamp om sykehuset. Feil er gjort, sykehuset i Flekkefjord har bedt om hjelp fra Kristiansand, som ikke har trådt til – og ansvaret sitter i Kristiansand.

– Agders rolle er å ta vare på lokalsamfunnets viktigste institusjoner, å skape et godt helsetilbud, sier Munksgaard.

– Dere blir en aktiv motstemme til NRK Sørlandet når dere intervjuer en fyr som var fornøyd og operert i Flekkefjord?

– Ja, selvfølgelig gjør vi det. Jeg har den beste presseetiske samvittigheten i verden for å gjøre det. Vi har gitt et mye mer nyansert bilde. Vi har skrevet om feiloperasjoner, men rent faktisk er det ingen som forteller hvor mange liv som er reddet her.

Han tar fram et leserinnlegg i Aftenposten, hvor ortopeder angriper NRKs dekning på samme vis:

«Men i denne saken har NRK, ved å dra fram enkeltsaker som det finnes like mange av andre steder, ikke truffet. Med vinklingen sin har de bidratt til å åpne opp for at små sykehus må legges ned på grunn av dårlig kvalitet. Tall fra nettopp de nasjonale kvalitetsregistrene viser at mange små sykehus har svært høy kvalitet. Flekkefjord er i tillegg et sykehus som, i motsetning til mange andre, også har brukt tall fra registrene til å forbedre kvaliteten.»

– Vi forsvarer ikke kirurgenes feil, men sykehuset i Flekkefjord ligger langt over andre på de fleste kvalitetsindikatorene. Når NRK kaller det skandalelsykehus, så klarer de å bryte ned tilliten. Det er alvorlig for sykehuset. Mange kvier seg nå for å reise til Flekkefjord sykehus. Jeg forstår det, sier Munksgaard.

Oppleves som en intens mediestorm

Like over byen ligger Flekkefjord sykehus. Kommunen har 9.000 innbyggere, men sykehuset har akuttfunksjoner for vestlige deler av Agder og østlige deler av Rogaland. Dagen vi ankommer sykehuset, har det fått ny stedlig leder, men Øystein Evjen Olsen er ennå ikke fysisk til stede. Men avdelingsleder Elisabeth Urstad på Kirurgisk avdeling forteller om mediestormen.

– Vi har opplevd det som en intens mediestorm. Det blir brutalt når en legger sammen alle disse enkeltsakene og legger de fram i én pakke. Det blir brutal lesning og brutalt for vi som jobber her, sier Elisabeth Urstad.

Uttalelsen kommer først i intervjuet, der vi sitter på et møterom i en hektisk sykehushverdag. Enkeltsaker satt sammen til systemkritikk – hun går ikke med på NRKs premisser.

Elisabeth Urstad forteller om det de ansatte på sykehuset har opplevd som en «intens mediestorm». 

– Ingen ting av hva NRK presenterer er nytt for oss. Vi får rede på hendelser med én gang det har skjedd. Fra de eldste fra 2014 til 2018 er dette alle saker som vi har opplevd å ha jobbet grundig med, og gjort forbedringstiltak.

Hun avviser også fortellingen om at NRK avslører saker, og forklarer at opprinnelsen til sakene er fylkeslegens gjennomgang i et offentlig styremøte ved Sørlandet sykehus, hvor journalister var til stede.

– NRK har tatt en offentlig liste for tilsynssaker. Dette er ikke noe de avslører. Sakene har vært offentlige hele tiden. Det var verken skjult eller hemmelig. Men NRK presenterer «nye saker» som er kjent for lenge siden. Det blir en slags dramaturgi, som jeg reagerer på.

Hun mener NRK har presentert sakene som ortopedisaker, mens det i realiteten er en samling av alle sykehusets tilsynssaker av ulik art.

– NRK har fokusert på feilbehandlinger knyttet til ortopedi. Det en misforståelse og faktafeil her, om hva som er kirurgi og ortopedi. NRK har samlet alle tilsynssaker, men faktum er at et fåtall av sakene handler om ortopedi. Felles for dem er rett og slett at det er tilsynssaker, sier Urstad.

Hun avviser inntrykket av at hennes sykehus har flere feil enn andre

– Vi har ikke særlig flere tilsynssaker enn andre sammenlignbare sykehus. Det kan variere med 2–3 saker i året. Men NRK presenterer tilsynssaker og avviksmeldinger som en slags statistikk som sier noe om systemet. Det går ikke.

– Er dette kjernen, at NRK framstiller det som det er noe råttent ved Flekkefjord sykehus?

– Det skjer slike saker på alle sykehus. Det oppleves som urettferdig når dette blir blåst ut av proporsjoner, sier Urstad.

Hun sier avvikene de har rapportert brukes til å lære.

– Det er vårt ansvar å gå gjennom, og se om vi finner gjenganger-feil eller systemsvikt. Jeg vil ikke bortforklare at vi har hatt problemer knyttet til ortopedisk avdeling på disse sakene, men det er ikke systemet som er feil. Du må ikke skrive det som at vi ikke medgir at vi gjør feil. Vi har hvert enkelt tilfelle på alvor. Men NRK ser på det som systemkritikk, mens vi ser på dette som enkelttilfeller som vi må lære av på beste måte. Vi så et system av noen ortopedi-saker, og tok tak i vaktordningen.

Urstad sier de ikke har noen mediestrategi, og ønsker å se framover.

– Vi ønsker ingen mediekrig mellom oss og NRK. Vi ønsker å se framover, sier Urstad.

 

En storm mot NRK Sørlandet

I Kristiansand sentrum sitter redaktør Morten Rød, med bakgrunn fra lederstillinger i Aftenposten, Fædrelandsvennen og Agderposten.

 

Han svarer det opplagte: at redaksjonen tok tak i tilsynssakene da fylkeslegen slo alarm, og har gått journalistisk inn i sakene uten annen agenda enn å få fram de faktiske forhold.

– Vi opplever at det reises massiv kritikk mot oss når vi publiserer. Det blir en storm i sosiale medier mot NRK Sørlandet. Saken dreier raskt bort fra fakta, til spørsmål om våre motiver. Det er spesielt, og jeg har ikke opplevde lignende noen gang. I stedet for å fokusere på hva som har skjedd, mobiliseres frykt mot nedlegging av sykehuset, og at vi skal ha en agenda. Det har vi ikke, utover journalistikken, sier Rød.

Rød er ordknapp om forholdet til avisen Agder Flekkefjord Tidende i saken.

– Jeg konstaterer at Agder i liten grad har gått inn i sakene, og at redaktøren har vært tydelige på at de skal være limet og lupen i lokalsamfunnet, og i dette tilfellet må være limet som samler innbyggerne mot NRK. Det taler for seg, sier Rød.

– Hvorfor kaller dere det et skandalesykehus?

– Det har ikke stått i saker vi har skrevet lokalt, men jeg vet at betegnelsen ble brukt i en undertittel i en fronthenvisning på nrk.no. Det var etter min mening en unødvendig formulering, noe vi har gitt uttrykk for til sykehuset. Nasjonalt har saken også vært omtalt i andre redaksjoner i NRK, og hvilke begreper som er brukt der, har ikke jeg oversikt over.

– Sykehuset kaller det enkelttilfeller, men dere presenterer det som systemkritikk?

– Jeg forstår ikke at dette kun sees på som enkelthendelser. I saker fra 2014 til i dag har 24 pasienter fått medhold i Norsk pasientskadeerstatning etter feilbehandling i Flekkefjord. I Kristiansand er tallet 27, men de har behandlet tre ganger så mange. Sykehuset har fått frist til 1. juli med å ordne opp i dette. Igjen, vi har ettergått offentlige rapporter fra tilsynsmyndighetene hvor det påvises lovbrudd og en serie feilbehandlinger. Dette har foregått over flere år, med fagdirektøren og klinikkledelsens godkjenning. Fagdirektøren sitter jo i Kristiansand. Det er først nå, etter rundt fem år, at sykehuset iverksetter tiltak.

– I vest sier de sykehusledelsen i Kristiansand har vært varslet?

– Ja, vi har skrevet at de tillitsvalgte skal ha rapportert om problemene i Flekkefjord.

Rød er åpen på at det har vært vanskelig å nå gjennom med at de har funnet materialet selv, og ikke er styrt av andre.

– Fylkeslegen er i noen tilfeller ganske krass, og konkluderer med 15 lovbrudd. Vi møter konspirasjonsteorier hele veien, og blir beskyldt for å samarbeide med sykehusledelsen i Kristiansand. Men dette er offentlige rapporter som vi har fått gjennom ordinær begjæring om innsyn.

– Elisabeth Urstad mener det er galt å framstille dette som ortopedi-sak?

– I all hovedsak er det forhold knyttet til ortopedisk kirurgi vi har fokusert på, ja.

– Men dere sammenligner ikke med andre sykehus, og Flekkefjord gjør det bra på andre kvalitetsindikatorer?

– Det er underlig at vi avkreves at vi skal skrive om alt som er bra ved sykehuset. Det gjør jo mye bra, men vi har valgt å belyse situasjonen til pasientene som er feilbehandlet fordi det er slått alarm av tilsynsmyndighetene. Men vi er ikke dommere: vi plasserer ikke skyld, men har belyst situasjonen som har vært og vart over flere år. Jeg forstår at dette er tøft for ansatte ved sykehuset. Vi får beskjed om å se på andre sykehus, men det endrer ikke situasjonen for Flekkefjord og det som har skjedd.

– De opplever at sykehuset blir framstilt som dårligere enn andre?

– Jeg kan ikke svare på en opplevelse som de har. Det er umulig å sammenligne tall mellom sykehus, det er derfor vi har tatt tak i pasientene og feil det er rapportert om, sier Morten Rød.

NRK koblet tilsynssakene til at sykehuset var nedleggingstruet, med setninger som «NRK har skrevet flere saker om lokalsykehuset som har vært nedleggingstruet, og avhengig av å ha nok operasjoner. Også andre pasienter har fått utført operasjoner som aldri skulle vært gjort.» 

– Mener dere Flekkefjord sykehus har operert folk uten grunn fordi de var nedleggingstruet og trengte pumpe opp tallene?

– Nei, NRK mener ikke noe om det. Det har vi redegjort både overfor sykehusledelsen, som ba om dementi, og de tillitsvalgte som har klaget oss inn for PFU. I redegjørelsen går vi gjennom historiske faktaopplysninger som gir dekning for våre formuleringer. Etter det ble kravet om dementi frafalt, og PFU-sekretariatet har foreløpig innstilt på at god presseskikk ikke er brutt, sier Morten Rød.

– NRK med dekkende rapporter

Fylkeslegens rapporter er altså bakgrunnen for rapportene om feilskader. Aud Garmann Askevold arbeidet ved Sørlandet sykehus i Kristiansand i mange år, før hun fikk tittel assisterende fylkeslege hos Fylkesmannen.

Fylkesmannen støtter tydelig NRK Sørlandets dekning.

– Det NRK tar opp er dekkende. De har ikke presentert feil. Jeg kjenner saken inngående. Ordbruken kan jeg ikke gå god for, men det som har kommet fram er riktig. Det er selvsagt mye bra som ikke kommer fram, men det er ikke hva de setter fokus på nå, sier Aud Garmann Askevold.

Hun legger ikke fingrene imellom når hun beskriver tilsynet.

– Vi har satt fokus på den faglige ledelsen i Flekkefjord, ikke enkeltleger som gjør feil. Vi finner at det har vært for lite faglig styring. Det har de også innrømmet. Det har vært bekymringsmeldinger om at det ikke har vært nok faglig kontroll på kirurgisk og ortopedisk avdeling i Flekkefjord. Det har vært for dårlig meldekultur, de har meldt det først etter lang tid. Meldingene har kommet fra Kristiansand, og ikke fra Flekkefjord, der de burde ha kommet fra.

Hun irettesetter Flekkefjord sykehus slik at det blir en melding til hele Flekkefjord:

– Jeg synes det er litt synd at Flekkefjord ikke ser at for å få et godt sykehus, så må vi få avdekket hva som ikke har vært bra, ikke prøve å si at det er like mye feil andre steder. Dette er en unnamanøver i stedet for å se hva som skal til for at sykehuset skal bli bedre, slik at det ikke er som det har vært de siste to til tre foregående år, sier hun.

– Det er litt forstemmende å se at de går i forsvar i stedet for å si: Dette skal vi gjøre noe med, som er det vanlige når vi går inn i saker, hvor sykehusene pleier ta det på høyeste alvor. Det gjør de også til en viss grad i Flekkefjord, men denne omgangen har de vært mer i forsvar for lokalbefolkningen i Flekkefjord, politikerne og ansatte på sykehuset, som da forsvarer sitt sykehus. Jeg forstår det, men samtidig er vi alle interessert i å få et godt sykehus. Da nytter det ikke å akseptere ting fordi det er et lokalsykehus, da må en se at ting som har blitt gjort feil må bli gjort bedre – og det skal vi gjøre bedre i neste omgang, er den tydelige meldingen fra assisterende fylkeslege.

Hun går ikke med på sammenligningen som sier Flekkefjord er bedre på mange indikatorer.

– Fylkeslegen ser på Agder. Vi ser på enkelthendelser. Det har gjort oss bekymret. Det skjer feil overalt. Særlig innen ortopedi er et felt hvor det skjer mange hendelser, og det topper statistikken hos Norsk pasientskadeerstatning, sier Garmann Askevold.

Mens andre steder leter for å finne feil og forbedring har ikke det vært tilfelle i avdelingene hun nevner.

– Sånn gjør de ikke i Flekkefjord. Sakene kommer inn til vurdering lang tid etterpå. Da har allerede skaden skjedd. De tar ikke den faglige styringen underveis. Da blir det pasientskader, som kunne vært unngått, iallfall i mindre grad.

Hun avviser også forestillingen om at saken er gamle og ryddet opp i.

– Det er riktig at mange av sakene er avsluttet. Men vi hoster ikke opp gamle saker. Det er flere saker etter 2016 enn årene før. Det er en økning i antall saker. Årsaken må sykehuset ta inn over seg. Det er noe med kompetansen i Flekkefjord, altså i enkeltsaker, på ortopeden og kirurgen. Som ikke har vært god nok. Sånn som vi ser det. Men hvorfor, det vet vi ikke. Vi har satt fokus på faglig ledelse, og sagt at det må på plass for at andre ting skal fungere. Det tror jeg de har skjønt og gjort noe med.

Hun sier det har vært få forespørsler fra avisen Agder og andre lokalaviser i vest.

– De har vært mer opptatt av å verne om sitt system. De har ikke vært så veldig til å høre vår versjon, da, sånn som NRK og Fædrelandsvennen har vært. Hva det skyldes vet jeg ikke. Vi går ikke ut i mediene. Vi tar ikke kontakt, vi skal være så nøkterne som mulig, og svare på hva vi blir bedt om å svare på, sier Garmann Askevold.

- Virker kunnskapsløst

– Vi i Kristiansand har ingen personlige agendaer om å skulle skade befolkningen eller sykehuset i Flekkefjord. Men de fleste med meg i sykehusmiljøet, også nasjonalt, mener at det er veldig vanskelig å klare å opprettholde kvaliteten på små sykehus. Dette er også i tråd med Nasjonal helse- og sykehusplan fra 2016. Vi ønsker bare det beste for befolkningen i Flekkefjord, sier Øystein Berg, avdelingsleder ortopedisk i Kristiansand.

Han går i rette med leserinnlegget fra Aftenposten, hvor ortopeder fra Oslo tar avstand til omtalen.

– Jeg har ikke fått snakket med dem. Det skulle jeg gjerne. Innlegget virker kunnskapsløst, og de virker lite informert om situasjonen. Spesielt når de forsvarer at ikke-spesialister opptrer alene, uten at det finnes spesialister i organisasjonen som kvalitetssikrer driften. Jeg tror ikke de vil forsvare dette, om de ble konfrontert med sakskomplekset, sier Øystein Berg.

Powered by Labrador CMS