«Dersom papiravisene skal bli borte til 2020, må det bli lagt ned 46 aviser hvert år de neste årene»

Og det er ingenting som tyder på det foreløpig, mener Sigurd Høst. Les hans siste statusrapport for avisbransjen.

Publisert Sist oppdatert

- I løpet av 2015 er antallet aviser med betalingsopplegg på nettsidene mer enn fordoblet, og det er nå et klart flertall av avisene som tar seg betalt for nyheter på nett. De fleste har "strenge" ordninger, sier medieprofessor Sigurd Høst i en melding på Mediebedriftene.no.

Høst følger utviklingen i avisbransjen tett, og lanserer blant annet hvert år en årlig rapport om ståa for de norske avisene.

Hans ferske statusrapport er ikke like omfattende som den årlige «Avisåret», men forteller likevel noe om utviklingen. Ikke minst tar Høst for seg den voldsomme økningen i brukerbetaling og digitale abonnement. 

Og til tross for utfordringer, så står de tradisjonelle avishusene fortsatt sterkt i Norge. Ifølge Høsts rapport er det i dag 229 aviser i Norge, mot 230 for ett år siden.

Professoren spår i rapporten heller ingen snarlig død for papiravisene, og skriver:

Dersom de norske papiravisene skal bli borte i løpet av 2020, må det bli lagt ned 46 aviser i gjennomsnitt i hvert av de neste fem årene. Dersom fristen forlenges til 2025, må gjennomsnittet være 23 nedlagte aviser per år. Det er alltid farlig å bruke gårsdagens tall til å si noe om fremtiden, men foreløpig er det ikke noe som tilsier at papiravisene står så nær stupet som de må gjøre hvis de digitale dommedagsprofetene skal få rett.

Imidlertid er det en tydelig trend på vei: Stadig flere små aviser endrer sin utgivelsesfrekvens, kan vi lese:

Tallet på aviser er altså stabilt på et meget høyt nivå. Det som derimot må regnes som en ny trend, er endringer i utgivelsesfrekvens.

De fleste endringene er reduksjoner, fra seks til fem (Altaposten), fra fem til fire (Eidsvoll Ullensaker Blad), fra fire til tre (Valdres), fra tre til to (Driva, Fjordenes Tidende, Fjordingen, Strilen og Vestnytt), og fra to til en (Askøyværingen og Lofot-Tidende).

(De avisene som er nevnt i parentesene, har endret frekvens så tidlig at de har hatt den nye frekvensen gjennom mer enn halvparten av 2015.)

Den avisa som tidligere 2 kom ut tre ganger per uke og het Lokalavisa Sør-Østerdal, er nå delt i to med en gratisavis for Elverum og en betalt ukeavis (Lokalavisa Trysil-Engerdal) for Trysil og Engerdal.

  • Den siste komplette rapporten fra Høst kan du lese her: Avisåret 2014
Powered by Labrador CMS