- Drevon har poenger som kunne truffet. Men fordi analysen er enøyd og surmaget, blir det bare trist og plumpt

- Vi prøver hver dag å være kritisk og sette dagsorden, svarer Valdres-redaktør Ivar Brynildsen. Men levner ikke forriges uke mediekritikk mye ære.

Publisert Sist oppdatert

- Fredrik Drevon prøver i sin kronikk å dra linjene fra «Storbynatt»-harselasen med lokalaviser. Men dette gjør Atle Antonsen og Johan Golden ekstremt mye mer sjarmerende og intelligent enn Fredrik Drevon, mener Ivar Brynildsen.

- De vet hva de gjør, når de i radio og bøker gjør seg morsom på lokalavisers bekostning. Det gjør ikke Drevon, fortsetter han.

Brynildsen er sjefredaktør i Avisa Valdres, som forrige uke fikk skarp kritikk i en mediekritisk spalte på Medier24, fra journalist Fredrik Drevon.

Brynildsen ønsket først ikke å svare på kritikken, og i utgangspunktet ikke denne uka heller.

Men etter at debatten ble løftet over i Dagsnytt Atten, uten av Avisa Valdres var invitert, vokste proposjonene.

Og etter at Medier24 fulgte opp med en lengre sak med flere lokalaviser, ombestemte Brynildsen seg, og stiller likevel til intervju på Medier24.

Kritikk fra flere fronter

Forrige helg var det landsmøte i Landslaget for lokalaviser - med både fest, fag og moro.

Men før og etter helga har det meste om lokalaviser i bransjepressen altså handlet om kritisk journalistikk, eller mangel på den.

  • Tirsdag var debatten tema for en engasjert diskusjon i Dagsnytt Atten, som du kan høre igjen på NRK.no

Kritikken gikk altså hardest ut over Avisa Valdres, og Drevon skrev blant annet:

– Det som serveres er ikke journalistikk, men et sammensurium av reklamelignende gladsaker og falsk lokalpatriotisme med uforløst misnøye mellom linjene.

 

- Deprimerende lesning

Valdres-redaktør Ivar Brynildsen har nå fått debatten på noen dagers avstand, men er ikke mindre engasjert eller mer enig i av den grunn:

- Jeg synes det er trist at et nystartet nettsted jeg ikke kjenner fra før blir introdusert for meg av en mer enn 30 år yngre kollega i Oslo som har lest en kommentar som tar for seg avisa Valdres. Hun advarer mot deprimerende lesning.

- Og får helt rett. Deprimerende fordi medieanalysen helt åpenbart er gjennomført med ett mål for øye. Å fortsette tradisjonen fra Harald Eia og Bård Tufte Johansen.

Slik begynte Brynildsen resonnementet som du leste først i denne saken, og speiler tilbake på «Storbynatts» satire over norsk lokalpresse på noen år siden.

Brynildsen sier han har lest kommentaren flere ganger - og diskutert den med andre som har lest den:

- Jeg har diskutert kommentaren med mange de siste dagene. Unge og gamle, innbyggere i Valdres og ikke minst nåværende og tidligere kolleger i avisbransjen. Et overveldende flertall slakter slaktet, sier han.

- Drevon har poenger som kunne truffet. Men fordi hele analysen hans bærer preg av å være enøyd og surmaget så blir resultatet bare trist og plumpt, fortsetter han.

Angriper Drevon tilbake

Foruten å være en debatt mellom Fredrik Drevon og Valdres, utviklet debatten seg denne uka også til å omfatte Dagsnytt Atten - ettersom avisa ikke var invitert til å delta i radiodebatten denne uka.

Det ender nå med en klage til PFU, noe Journalisten omtalte først denne uka. Den fikk sin oppfølging med en replikk fra Drevon på Journalisten fredag morgen.

Og overfor Medier24 fortsetter Brynildsen å sette spørsmålstegn ved Drevon som mediekritisk spaltist:

- Når jeg prøver å finne ut hva Drevon står for som mediekommentator finner jeg ingen ting noe sted. På Wikipedia er det mer å lese om denne mannen enn de fleste andre nålevende medieaktører, konstaterer Brynildsen.

- Vi får vite at han har skrevet en bok om tango, at han har intervjuet en del navngitte personer, at han har solgt bilder til en del navngitte publikasjoner, at han har vært fotomodell og er avbildet roende på coveret av en bok. Han har også jobbet for Teknisk Ukeblad og levert en sak som fikk veldig mange klikk.

- Men jeg vet fortsatt ingen ting om hans tidligere meritter som mediekommentator. Det er med andre ord verken en Giæver eller en Stangehelle som sjokkert har sittet på hytta si i Valdres og lest lokalavisa i skjæret av stearinlys, sier Brynildsen.

  • - Ivar Brynildsen bør holde seg til saken, istedenfor å gå til angrep på meg som person, svarer Fredrik Drevon. Les journalistens kommentarer nederst i saken. 

- Avisa hadde mange andre saker

- Du sier Drevon hadde noen poenger. Traff han på gjennomgangen av påskeavisa han leste?

- Jeg går gjennom hver eneste utgave av avisa på våre morgenmøter. Utgaven Drevon tar for seg hadde ikke gjort noe sterkt inntrykk på meg før kommentaren.

- Den står ikke frem i rekken av aviser som verken lysende god eller skuffende dårlig. Jeg har lest den på nytt nå, og forsøkt å lese dem med Drevons briller. Da ser jeg hvilke saker han har unnlatt å nevne. De er mange, mener Brynildsen.

- Vi har sammenlignet nivået på eieindomskatt i Hallingdal og i Valdres på side 4. På side 6 skriver vi om en skole som kan bli stengt på grunn av manglende branndører. Kommunen risikerer tvangsmulkt. Dette er en kontroversiell sak vi har fulgt tett og fortsatt vil følge. I denne spesifikke saken har vi en rekke kilder. På side 7 forteller vi at kommunestyret i Etnedal vil sende bekymringsmelding til UDI fordi de frykter for mange asylmottak. En sak vi fortsatt følger tett, sier Brynildsen.

Og fortsetter:

- På side 8 har vi en sak om en del av den pågående kommunereform-striden. En sak Drevon neppe forsto sprengkraften i. Men våre faste lesere leser disse sakene med lupe. På side 9 har vi en sak om rådmannen i Nord-Aurdal som tar permisjon midt i storkommuneprosessen.

  • Samme dag som kronikken stod på trykk, fikk avisa kritikk på radio og NRK.no nettopp for den kritiske journalistikken på dette feltet.

- Og side 10 og 11 er fylt av kronikk og fire lokale leserinnlegg. Er det noe i Valdres jeg er stolt av, så er det mengden lokale innlegg og temperaturen i disse, sier Brynildsen.

Han nevner også sak om skredulykker, friluftsliv, kommentarer om løshunder og reportasjer om lokale Norgesmestere i hundekjøring.

  • LES AVISA, og gjør dine egne vurderinger: Avisa Valdres har gitt tillatelse til at Medier24 kan publisere pdf av hele den aktuelle avisa fra påskeuka her: Avisa Valdres onsdag 23. mars

- Vi er ikke gode nok, men vi prøver

- Bunner dette i en uenighet og avvikende oppfatning av hva en lokalavis skal være? For dere er gladsaker og engasjement også viktig?

- Jeg tror ikke det er nødvendig å bruke mye tid på å forklare hvorfor glade saker og lokalt engasjement også er viktig for en lokalavis, sier Brynildsen.

- Da kan jeg heller sitere hva en leser skrev på Facebook i dag:

«Jeg synes det er helt ok at lokalavisen har mer lokale reportasjer, hyggelige storyer og koseprat, følger med på den politiske debatten, lokal utbygging, arbeidsplasser, menneskene lokalt, hvem de er, hva de gjør som er positivt.

Og ikke driver nødvendigvis å jakter etter tragedier, skriver negativt om alt de finner som kan forvrenges. Det er hyggelig med Avisa Valdres, noen ganger gjort unna litt for fort ved morgenkaffen pga. mye annonser, andre ganger med fyldig og bra innhold.

Kvaliteten på innholdet avgjør om lokalavisen overlever og rekrutteringen av neste generasjon blir vel den største utfordringen for både Valdresen og alle andre lokalaviser og aviser generelt. Sutreradiointervjuet jeg måtte høre på var jo heller noe pinlig for Drevon, ikke for Valdresen. Fortsett det gode arbeidet Ivar».

Brynildsen understreker også at det er forskjell på å drive lokalavis i et lite samfunn, og en riksavis uten nær tilknytning til leserne.

Som når en person omkommer i en sprengingsulykke - en sak hvor en av flere oppfølgere, ble kritisert i Drevons spalte for å være for lite kritisk.

- I et lokalsamfunn hvor alle kjenner alle, er det ganske følsomt hvordan vi omtaler en sak som ikke er ferdig etterforsket ennå. Der må vi veie våre ord med gullvekt. Her snakker vi både om et lokalt firma, og vi snakker om noen som har mistet sin sin mann og en far, sier Brynildsen.

- Og så tror jeg ikke Drevon skjønner at dette er en lokalavis som leses med lupe av mine lesere. Der de fleste saker ikke er én frittstående artikkel, men kommer som en rekke om flere i et sakskompleks.

- Men er dere kritiske nok i journalistikken?

- Jeg er enig med Drevon og de aller fleste andre lesere av lokalaviser: Avisen skal i tillegg til alt det ovenforstående være kritisk, sette dagsorden og gå makten etter i sømmene. Vi er ikke gode nok til det. Men vi prøver, sier Brynildsen.

Og så legger han til:

- Jeg er nok mer opptatt av hva Drevons slektninger som åpenbart bor i Valdres mener om avisen, enn av hva han finner i en tilfeldig avis han kjøper med seg til hytta.

- Vi har 18.000 hytter i Valdres som er mye brukt. Drevon er ikke alene om å kjøpe lokalavisa bår han er her. Han er helt sikkert ikke alene om å irritere seg over prisen på 30 kroner.

- Men så langt er han alene om å bruke timesvis på å lese den med tastaturet på fanget, på jakt etter feil. Neste påske håper jeg han parkerer på Gomobu og går seg en skitur. Det koster 30 kroner å stå der. Litt dyrt, men vel verd pengene!

 

Brynildsen ønsket først ikke å delta i denne diskusjonen. Og det hadde han heller ikke tenkt.

Før Dagsnytt Atten løftet diskusjonen - uten at Avisa Valdres var invitert:

- Drevons spalte ville jeg ikke brukt tid på om ikke Dagsnytt Atten hadde løftet den frem i landets viktigste diskusjonsforum. Da ble det plutselig nødvendig å forholde seg til en mann som ikke forstår at Valdres kan gå på høygear selv om han må kjøre bilen i lavgear. Ja, at det faktisk er fordi Valdres går på høygear at han må kjøre i lavgear.

- At avisa ikke ble invitert til studio er en utilgivelig tabbe fra NRK. Behandlingen jeg fikk i etterhånd står heller ikke til laud. En korrigering og ikke en beklagelse. Og lest helt til slutt når folk er på vei over til Dagsrevyen, fortsetter Brynildsen.

Fredag er han i ferd med å sluttføre sin klage til PFU, og mener Avisa Valdres har en god sak overfor NRK.

- Uansett mener jeg det er prinsipielt viktig å klage. Programlederen har beklaget overfor meg på telefon. Det satte jeg stor pris på. Han forklarte meg også hvilke uheldige omstendigheter som førte til at debatten kom til å handle om avisa gjennom hele innslaget uten at jeg var til stede for å forsvare avisen og mine medarbeidere.

- Men det er lite verd så lenge ikke redaktøren vil innrømme brudd på pressens etiske regelverk, sier Brynildsen.

 

- Ivar Brynildsen bør holde seg til saken, istedenfor å gå til angrep på meg som person

Det svarer Fredrik Drevon til responsen fra Ivar Brynildsen, på Drevons mediekritiske spalte forrige uke.

- Ivar Brynildsen sier både til Medier24.com og Journalisten at han er provosert over kritikk fra en person han ikke har hørt om. Utrolig nok antyder Brynildsen at både min alder og det faktum at jeg ikke er like kjent som Harald Stanghelle, diskvalifiserer meg fra å kritisere avisa Valdres.

- Å stemple meg som uverdig debattdeltager på grunnlag av alder, sosial status og presumptivt manglende journalistisk erfaring, er en patetisk hersketeknikk fra Brynildsen, og avslører at han representerer en forkastelig ledelseskultur vi kjenner fra tv-serier som Mad Men.

- Sjefredaktøren bør heller ta min kritikk mot den naive heiagjeng-kulturen på alvor, mener Drevon.

Og fortsetter:

- Hvis Brynildsen helt seriøst mener at han er opptatt av kritisk journalistikk, bør han forklare hvorfor en reportasje i avisa hans om den nye flerbrukshallen i Vang kommune til cirka 140 millioner kroner i form og innhold fremstår som en pressemelding fra Vang kommune. Hvorfor forteller ikke avisa hvor mye Vang kommune, med sine snaut 1590 innbyggere, lånte for å bygge hallen? spør Drevon.

Frilansjournalisten gjentar også påstanden fra hans replikk på Journalisten.no fredag om at han ble ringt opp og skjelt ut av Valdres-redaktøren, etter Dagsnytt Attens sending tirsdag.

- Etter å ha brukt en rekke skjellsord spurte han om jeg ville bli intervjuet i avisa Valdres. Et koselig portrettintervju der jeg spiser vafler med Brynildsen på Valdres folkemuseum i Fagernes uten et eneste kritisk spørsmål, høres unektelig fristende ut.

- Men hvis jeg er en så liten fisk som Brynildsen hevder, hvorfor skal jeg egentlig vies plass i en så viktig og prestisjetung avis som Valdres?, spør Fredrik Drevon.

Powered by Labrador CMS