Avis reagerer kraftig på stofftyveri fra Åge Aleksandersen: Nå legger artisten seg flat

Artisten deler tekst og bilder fra hele musikkanmeldelser i norske aviser til sine 130.000 følgere på Facebook.

Publisert

– Det siste norske aviser trenger er kjente artister som setter veldig stor pris på at vi dekker konsertene tungt, men som samtidig undergraver forretningsmodellen vår. Utrolig skuffende, sier sjefredaktør Jan-Erik Hanssen i Avisa Nordland til Medier24.

Åge Aleksandersen svarer med å legge seg flat, og drev fredag kveld hektisk redigering av sin Facebook-side.

18. august rapporterer Åge Aleksandersen på Facebook, etter at han har holdt konsert med Sambandet i Harstad:

«TUSEN TUSEN TAKK HARSTAD !! Bakgården Festival i går kveld/natt. Vi takker alle dere som var der og bidro til en helt en magisk stemning. ! Legger ved overskriften fra Harstad Tidende. Anmeldelsen er jo sååå fin, men vi har "plaget" dere med lange anmeldelser i det siste så dette blir en kortversjon fra Harstad Tidende.» heter det.

Innlegget, som følges av et screenshot av bildet på trykk i Harstad Tidende.

Kopiert lange anmeldelser

Faksimile fra Åge Aleksandersens Facebook.
Faksimile fra Åge Aleksandersens Facebook.

Som det heter på Aleksandersens Facebook-side, har han virkelig tatt for seg av anmeldelser både bak og foran betalingsmuren.

Bare de siste månedene virker det snarere å være regelen mer enn unntaket å sakse inn hele anmeldelser og bilder kopiert fra avisene, uten at det er spurt om tillatelse i forkant.

Det gikk bare noen timer etter at Avisa Nordland og Bodø Nu la ut sine plussede musikkanmeldelser fra en konsert med Åge Aleksandersen, til artisten hadde lagt ut hele tekst og bilder fra avisen på sin Facebook-side 16. august klokken 02:40.

«LEGGER VED ANMELDELSEN FRA BODØ NU OG AVISA NORDLAND. DET BLIR MYE Å LESE FOR DERE SOM ER INTERESSERTE, MEN VI SETTER STOR PRIS PÅ AT DISSE TO JOURNALISTENE BRUKER SÅ MYE TID OG PLASS PÅ DETTE. DERFOR ER BEGGE TATT MED I MER ELLER MINDRE SIN HELHET.» heter det i teksten på Aleksandersen Facebook-side.

Facebook-siden til Åge Aleksandersen er pepret av tekster og bilder fra aviser. Da snakker vi ikke om utdrag eller faksimiler, men innliming av hele artikler, og kopiering av bilder fra avisenes egen dekning.

Faksimile Facebook-siden fredag 23. august. Etter at Medier24 tok kontakt med Åge Aleksandersen og manager Tor Evensen, ser deler av teksten fra den helklippede anmeldelsen ut til å være fjernet.
Faksimile Facebook-siden fredag 23. august. Etter at Medier24 tok kontakt med Åge Aleksandersen og manager Tor Evensen, ser deler av teksten fra den helklippede anmeldelsen ut til å være fjernet.

– Jeg kan ikke svare om dette, det er stort sett Åge selv som styre Facebook-siden, opplyser manager Tor Evensen fredag ettermiddag.

Han ber Medier24 sende en epost, slik at Åge Aleksandersen kan svare direkte. Medier24 sendte en slik eposten klokken 15.36. Fredag kveld hadde vi ikke mottatt svar, men ett eller flere innlegg på Facebook-siden var redigert.

31. juli har de hatt konsert i Trondheim, og hele anmeldelsen fra Adressa var klippet inn:

«Legger ved anmeldelsen fra Adresseavisen. DEL OG LIK OG KOMMENTER GJERNE. HER ER ANMELDELSEN FRA ADRESSEAVISEN SOM BLE FULGT AV EN TERNING SEKS. EN KAN BLI RELIGIØS AV MINDRE. Hvem hadde trodd at «Levva Livet» skulle få en til å gråte? Eller at Åge skulle spille i Domen?, starter anmeldelsen».

Fredag kveld ser resten av teksten ut til å være klippet bort.

Fredag 23. august skal artisten ha konsert i Tønsberg, og samme morgen har Åge Aleksandersen publisert bilde fra Avisa Nordland:

Verken kulturleder, fotograf eller Avisa Nordland har godkjent bruken, opplyser sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

Her har Åge Aleksandersen klippet inn et bilde fra lokalavisen Hitra Frøya, uten å spørre:

Faksimile Åge Aleksandersens Facebook-side fredag 23. august.
Faksimile Åge Aleksandersens Facebook-side fredag 23. august.

– Vi har vært i kontakt med Åge i etterkant av dette, ja. I festlig iver var han nok litt kjapp med å låne bildet, opplyser avisen til Medier24.

- Vi tok kontakt, og ble enige om at bildet kunne stå, så lenge det var en henvisning til avisen med, opplyser lokalavisen.

– Utrolig skuffende

Faksimile fra Hitra-Frøya.
Faksimile fra Hitra-Frøya.

Etter å ha gjennomgått en omfattende bruk av egne artikler, ansvarlig redaktør Jan Eirik Hanssen tydelig på hva han synes om et mønster, hvor Åge Aleksandersen ber sine følgere om å dele det piratkopierte innholdet videre.

– Det er ikke bare musikerne på scenen som fortjener betaling, det gjør også musikkanmeldere, fotografer og hardt og arbeidende journalister. Åge lever av å selge musikk. Vi lever at å selge journalistikk. For å dekke en slik konsert, med 4.500 tilskuere, er vi helt avhengige av at brukerne er villige til å betale for innholdet. Det er så enkelt at om vi ikke lykkes med å få brukerne til å betale for innholdet, er vi heller ikke i stand til å dekke fremtidige konserter med Åge kommer neste gang, sier Hanssen.

Han viser til at Aleksandersen og artister er opptatt av åndsverk og piratkopiering.

– Det er utrolig skuffende at en så stor, populær og respektert musiker går inn i en betalt artikkel, piratkopierer, og distribuerer den gratis til sine 130.000 fans, og attpåtil oppfordrer sine 130.000 fans til å fortsette å dele den gratis videre. Jeg trodde faktisk at musikere av dette formatet var opptatt av både reglene for åndsverk, opphavsrett og ikke var tilhenger av piratkopiering. Det er rett og slett veldig skuffende. Jeg vil også kalle det for amatørmessig mediehåndtering fra Åge Aleksandersen og Sambandets side, sier Hanssen.

Avisen kommer ikke til å følge saken opp overfor Aleksandersen direkte, men oppfordrer han og andre artister å respektere forretningsmodeller avisene er avhengige av.

Hele anmeldelsen i Adressa

Facebook-siden har også kopiert hele anmeldelser fra Adresseavisen. Fredag ettermiddag kjente sjefredaktør Kirsti Husby ikke til dette.

I teksten som følger her, legge hele artikkelen fra anmeldelsen inn, og den følges også av et bilde fra avisen.

Journalist Rune Slyngstad jobber som frilanser i Bodø, og fikk hele artikkelen sin delt på Aleksandersens Facebook-vegg. Han vil slett ikke rase, men synes godt artisten kunne spurt.

– Det er vanlig å ta noen setninger, eller dele en lenke til en artikkel. Men det hender artister spør om de kan kopiere hele artikkelen, og da pleier jeg si ja, men ikke spurte i dette tilfellet. Det kunne godt artisten eller noen fra managementet gjort, sier Slyngstad.

Han har som frilanser ingen avtale som hindrer ham i å få spredd sin anmeldelse andre steder, etter at første oppdragsgiver har fått sitt.

– Det kan være god reklame for meg også å få spredd min artikkel, sier Slyngstad.

Faksimile fra Åge Aleksandersens Facebook.
Faksimile fra Åge Aleksandersens Facebook.

Åge legger seg flat

Faksimile Facebook-siden til Åge Aleksandersen, med bildet fra Adresseavisen.
Faksimile Facebook-siden til Åge Aleksandersen, med bildet fra Adresseavisen.

Klokken 20.59 fredag svarer Åge Aleksandersen via sin manager i en epost til Medier24, og han legger seg helt flat:

«Jeg kastet meg over Google og fant ut følgende: Å sakse anmeldelser, artikler, osv i sin helhet er ikke tillatt. Kan spørre om lov og få tillatelse. Regnes ikke som god stil å sakse i sin helhet. Da jeg alltid tar med alle credits. Journalist, avis, fotograf trodde jeg dette var i skjønneste orden.

Selv om jeg nå har fått beskjed fra journalisten i  f eks Avisa  Nordland om at dette var helt ok vil jeg  nå slette alle jeg har lagt ut i sin helhet, og kan ikke annet enn å beklage.  Vil selvfølgelig aldri mer sakse hele anmeldelser.

Legger meg flat, og burde forstått dette tidligere, med den respekt jeg har for et anstendig journalistyrke.

Åge».

Artist Åge Aleksandersen.
Artist Åge Aleksandersen.
Powered by Labrador CMS