Lofoten får enda en avis. Og Kenneth skal konkurrere mot avisa han selv startet for 28 år siden

Starter lokalavis på Leknes for andre gang.

Publisert Sist oppdatert

- Dette er en god, gammeldags protestavis. Den blir ikke laget for at næringslivet skal tjene mest mulig penger, men det blir startet i ren protest, sier Kenneth Grav til Medier24.

Mandag kveld offentliggjorde han planene på Facebook, og bekreftet avis-ryktene i Lofoten.

Onsdag er det stiftelsesmøte. Arbeidstittelen er Avisa Lofoten, dekningsområdet blir i utgangspunktet Vestvågøy, Flakstad og Moskenes, med til sammen 13.500 innbyggere.

- På stiftelsesmøte skal vi også presentere en redaktør. Han er klar. Det er ikke meg, men jeg blir gjerne med i styret, hvis eierne ønsker det. Utover det har jeg ingen formell rolle akkurat nå, og vil ikke bli med i den daglige drifta, sier Grav - som i dag driver med eiendomsdrift.

Protest mot dem han solgte til

Og kuriøst nok: Lofotingen blir da med på å starte en lokalavis som skal konkurrere mot en avis han selv startet i 1987.

Da var han en av initiativtakerne bak Lofot-Tidende, som utgis på Leknes og dekker de samme nevnte tre kommunene.

På slutten av 90-tallet solgte Kenneth Grav, Even Carlsen og Sverre Christoffersen avisa til A-pressen, og etter en toårig strid mot Medietilsynet og kamp som gikk helt til Høyesterett, ble eierne kronet med noen millioner kroner for salget. Grav fortsatte imidlertid som redaktør fram til midt på 2000-tallet.

Og det er utviklingen de seneste åra som har stor frustrasjon i «Vest-Lofoten» og bringer Grav tilbake til avisbransjen:

I fjor ble Lofot-Tidende nesten slått sammen med konsernsøster Lofotposten i Svolvær: Felles redaktør, felles nettavis - og Lofot-Tidende på papir ble redusert fra to til én utgivelser i uka.

Ekte lokaliseringsstrid

Vestvågøy er den største kommunen, og da er det sårt for den nordnorske folkesjela å bli styrt av en mindre nabokommune. Leserne har også sagt sitt til avisa: Lofot-Tidende tapte i fjor nær 9 prosent av opplaget, fra 3950 til 3604 aviser.

Og et er stor frustrasjon i denne delen av regionen, mener Grav.

- Dette skjer fordi næringslivet i Lofotens største kommune har sett seg forbalt på måten kommunen og området behandles. Det er rett og slett en god, gammel lokaliseringsstrid. Man finner seg ikke i at det skal sitte en redaktør i Svolvær og sitte å bestemme hva som skal stå i en avis i Leknes.

- Bak dette ligger det rett og slett en tillitskrise. Og det ser vi på opplagstallene, mener han.

Nær 30 bedrifter skal stå bak selskapet som blir stiftet onsdag. En annen av initativtakerne er Sverre Christoffersen, også han tidligere eier av Lofot-Tidende.

Utgangspunktet er å lage en papiravis en gang i uka, og nettavis er foreløpig ikke på agendaen.

- Du starter nå en avis som skal konkurrere med avisa du selv var med å starte. Hvordan føles det?

- Jeg vil ikke se for mye bakover, det blir helt feil. Men i den grad jeg skal være tilbakeskuende, så er det klart at vi var med på å starte en lokalavis som to ganger ble «Årets lokalavis». Vi var med på å forandre selvtilliten til en del småaviser, og der lokalavisene vokste i både enge og lesernes øyne.

- Hva jeg tenker om fortida ellers, er uvesentlig nå. Det som er viktig at distriktet igjen får uttelling for sine meninger.

Powered by Labrador CMS