Lokalavisredaktør Eugen Hammer og rektor Trond Niemi samarbeider slik at elevene på Gjesdal ungdomsskole kan lage skoleavis på nett.

Nå kan elevene lage skoleavis rett fra mobilen. Og når denne gjengen gjør det, publiseres sakene også på lokalavisa

Elevene på Gjesdal ungdomsskole er blant dem som nå tester ut de nye verktøyene fra Avis i skolen. Med redaktør Eugen Hammer som gjestelærer.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- For oss er dette en investering i fremtidens lesere. 16-åringene leser nok ikke så mange papiraviser. Men kan vi fange dem opp på nett, bygger vi en relasjon til dem for framtida, sier Eugen Hammer, redaktør i Gjesdalbuen - som holder til i Gjesdal kommune utenfor Stavanger.

Han legger til:

- Og innholdet elevene produserer, er selvsagt interessant for unge lesere. Ungdom liker å lese om sin egen hverdag, og vi ser de engasjerer seg når vi deler saker på Facebook. Troverdigheten til dette stoffet blir enda bedre når de som lager det selv er unge.

 

Besøker skolen hver uke

Da Medier24 for en tid siden besøkte lokalavia og Gjesdal ungdomsskole, holdt de på å planlegge prosjektet.

Nå er skolen blant dem som har tatt i brukt verktøyet fra skoleaviser.no, utviklet av Innocode, for å lage digitale skoleaviser. Dette er en del av prosjektet Avis i skolen, i regi av Mediebedriftenes Landsforening. 

Slik ser den nye skoleavisen ut.

Plattformen er spesielt utviklet for å være lett å publisere til - både fra mobil og pc. Og tidligere i vår begynte åttendeklassingene i Gjesdal å publisere på sin egen GUS skoleavis.

Nå kan du for eksempel lese saker som Sitter du på en farlig måte, Nå er det skoleball og Hvorfor innehall til fotballen?

Sakene lever ikke bare her; gjennom en «innholdshøster» koblet til lokalavisa, kan de også bli synlig på forsiden til gbnett.no.

Og når redaktøren får mer stoff, gir han gjerne noe tilbake: Hver uke besøker Eugen Hammer skolen i to timer for å være gjestelærer.

- Da snakker jeg litt om presseetikk, om lokaldemokratiet, og vi diskuterer saker som er på dagsorden, sier Hammer.

Hans erfaring er at så snart man slipper ungdommen til, vil de ofte imponere:

- Vi har god erfaringer med egne ungdomsredaksjoner. Mange er utrolig ressurssterke og ligger i front på digital kopmetanse. Vi har oppdaget talenter som har fått både sommerjobb og vikariat hos oss gjennom lignende samarbeid tidligere, sier Hammer.

 

Skal bli multimediale

Rektor Trond Niemi takket raskt ja til initiativet da lokalavisa tok kontakt, og synes dette er et godt ledd i arbeidet med å bli en «digital skole».

Alle elever har nå sine egne PC-er, og dagens unge er allerede vant til å publisere innhold på sosiale medier og andre kanaler døgnet rundt. Dermed er på mange måter veien til å bli journalist kanskje kortere enn før.

- De er medievante, men samtidig skorter det kanskje litt på kildekritikk og etisk forståelse av å publisere noe. For eksempel i det å legge ut bilder som aldri kunne stått i en avis. Det tror jeg de kan lære noe av gjennom dette prosjektet, sier Niemi.

- Og det skal ikke være bare tekst og bilder heller. Gjerne både video, lyd og bilde, fortsetter rektoren.

Han tror også skoleavisen blir en fin kanal for å fortelle om elevenes hverdag - til de voksne, som lever i en «annen verden».

Det er også kritisk journalistikk på skoleavisen, som kritikk mot forsinkede skolebusser.

- Men får de lov å lage kritisk journalistikk - også mot skolen?

- Ja, det er klart - det må være lov. Så lenge det er faktabasert og ikke handler om å henge ut enkeltpersoner, så er det klart man skal kunne stille spørsmål, sier rektor Niemi.

 

  • Sjekk ut flere saker og prosjekter fra hele landet på skoleaviser.no!

 

Powered by Labrador CMS