Mandag skrev NTB pressehistorie: Norges første robotjournalist sendte ut fotballreferater

- Gir bedre service for kundene, og frigjør tid til å lage journalistikk, sier sportsleder Magnus Aabech.

Publisert Sist oppdatert

Klokka 17.18 mandag 16. mai publiserte nyhetsbyrået NTB notisen Skagestad sikret poeng for Aalesund.

Referatet i seg selv bød ikke på noen revolusjonerende journalistikk, men så var det heller ikke poenget.

Poenget er heller at dette var NTBs første helautomatiske fotballreferat - publisert noen få øyeblikk etter kampens slutt, og uberørt av mennesker.

To minutter senere kom neste notis: Jevtović ble helten for Bodø/Glimt

Og det var alt for sent, forteller NTBs sportsleder Magnus Aabech:

- Det ble noe feil med filnavnet på grunn av skråstreken i Bodø/Glimt. Roboten skal bruke 12 til 15 sekunder på å produsere saken. Så går det noen sekunder til før den er ute på portalen.

  

Frigjør kapasitet til mer og bedre journalistikk

De fleste lokalavisjournalister, sportsreportere og frilansere som har dekket fotballkamper, vil kjenne seg igjen i følgende situasjon:

Rett etter kampslutt må du prioritere hardt mellom å skrive ferdig en sak om hvordan kampen endte, og å få gjort intervjuer med spillere, trenere og andre.

Ambisjonen til NTBs robotjournalist er å ta seg av den første oppgaven - for å gi bedre tid til den andre. Både for NTBs journalister og ute i den enkelte avis. 

- Når vi leverer et kort referat umiddelbart etter kampslutt, kan journalistene med en gang begynne på intervjuer og å skrive på «neste versjon» av saken, sier Aabech.

Det gir også bedre og raskere service overfor kundene - store og små mediehus landet rundt. Nå slipper også noen aviser å få «sitt» lags kamp sist.

- Når fire-fem kamper slutter samtidig, har vi måttet prioritere og da har det tidligere tatt noen minutter ekstra for de siste kampene. Nå kan vi levere første versjon fra alle kampene like raskt, sier sportslederen.

Et drøyt halvår tok det å lage roboten

Enn så lenge er det bare eliteserien i fotball for herrer som får gleden av å bli omtalt av «Norges raskeste journalist».

Ideen til roboten som debuterte mandag, går tilbake til før jul 2014. Utviklingsredaktør Helen Vogt i NTB hadde sett lignende prosjekter under studieturer utenlands, og nyhetsbyrået begynte å tenke på om slike løsninger kunne bli en realitet i Norge.

Tidligere samme år hadde NTB også overtatt sporten fra ANB, og ansvaret for fotballdatabasen Nifs; norsk internasjonal fotballstatistikk.

Med folk på alle kamper i eliteserien og 1. divisjon, gir det et godt datagrunnlag for å automatisere den umiddelbare fotballjournalistikken.

- I fjor vår begynte vi å snakke om dette for alvor, og prosjektet hadde oppstart i oktober, forteller Magnus Aabech.

Derfra har det gått fort. Med på laget var digitalbyrået Bakken & Bæck, samt at studenter fra entreprenørskolen ved NTNU i Trondheim har bistått i markedsarbeidet. 

Og som vi kan gjette, ble dette et prosjekt som har hatt en betydelig kostnad i både kroner og tidsbruk. Slik det gjerne blir med nybrottsarbeid.

Fra NTBs side har Aabech og Vogt jobbet tett på utviklingen. Og ikke minst robotjournalistens «lærer», sportsjournalist Lars Eide.

- Han og jeg har produsert et stort antall maler, setninger og språk for mange tenkelige situasjoner. Det har gått med hundrevis av timer på å bygge det språklige grunnlaget, sier Aabech.

For som eksemplene under viser, har robotens språk utviklet seg gradvis. NTBs notiser skal være faktabaserte og korrekte, men språket må også flyte og være mer enn enkeltsetninger.

Slik var de første testreferatene tidligere i vinter: 

Odd - Lillestrøm (5-0)

Odd knuste Lillestrøm.

Olivier Occéan satte ballen i mål etter 54 minutter.

Fredrik Nordkvelle satte ballen i mål etter 57 minutter.

Fredrik Nordkvelle satte ballen i mål etter 81 minutter.

8457 så kampen.

Strømsgodset - Haugesund (5-0)

Haugesund ble knust av Strømsgodset.

Filip Kiss fikk gult kort etter 14 minutter.

Søren Christensen fikk gult kort etter 22 minutter.

Lars Christopher Vilsvik fant nettmaskene etter 23 minutter.

Marco Tagbajumi satte ballen i mål etter 27 minutter.

Marco Tagbajumi satte ballen i mål etter 32 minutter.

Sao Lourenco d´Oeste-gutten fikk gult kort etter 52 minutter.

Mohammed Abu satte ballen i mål da det var spilt en halv time i andre omgang.

6180 så kampen.

- Et viktig hjelpemiddel

De siste månedene og helt opp til dager før roboten ble satt i arbeid, har den også blitt stadig oppdatert. For hver oppdatering, får også «roboten» nytt navn i NTBs systemer.

For litt internhumor må man også ha i redaksjonen. Siste versjon lyder navnet Stig Inge Bjørnebot, mens tidligere varianter har fått navn som Roboto Baggio og Mini Jabotsen.

Ellers går roboten under kallenavnet «Bob» - og sportsleder Aabech er spent på fortsettelsen.

Han tror ikke automatisering av journalistikken betyr færre journalistjobber med det første, eller at den kommer til å erstatte journalistens rolle.

- Vi ser på det som et viktig hjelpemiddel som kan gjøre rutineoppgaver, slik at vi kan levere raskere og bedre tjenester til våre kunder. Og frigjøre tid til å lage mer journalistikk, sier Aabech.

Fotballroboten har også verdi utover det å levere enkle fotballreferater i dag. 

NTB har lært mye i prosessen, som kan brukes til det som måtte komme av lignende prosjekter framover.

Her vet nyhetsbyrået foreløpig ikke hva som blir det neste, men det kan bli flere roboter på Havnelageret:

- Vi kan se for oss alt fra valg til SSB-rapporter, boligpriser og økonomisk utvikling, til kvartalsresultater og finansjournalistikk. En eventuelt ny robot må trenes opp på nytt, men vi har lært ufattelig mye i denne perioden som vi kan bruke neste gang, sier Aabech.

Utvikler fotballroboten videre

Norges raskeste fotballjournalist er heller ikke utlært. NTB har ambisjoner både på videreutvikling av språk og funksjoner, og på omfang.

Da ser Aabech for seg kamper på lavere nivå som et interessant område.

- Vi ser på mulighetene for å gå nedover i divisjonene, for å levere enda bedre til lokale mediehus. Men da er vi avhengig av godt nok - og raskt - datagrunnlag, understreker sportslederen.

Ambisjonen er også å gjøre roboten mer språksikker, variert - og nyttig.

- Den forholder seg ganske nøkternt til kampen, men kan bruke ord som ydmyket, knuste og banket. Roboten fanger også opp statistikk og hendelser som kanskje ikke vi ville sett umiddelbart, og kan kommentere enkeltspiller som scorer tre mål eller blir utvist.

- Men hvis en spiller både scorer tre mål og blir utvist?

- Det er jeg faktisk litt usikker på... Men vi har laget en fotballrobot som leverer tilfredstillende på det umiddelbare. Så får vi se hvordan den utvikler seg etterhvert, sier Aabech.

  • LES OGSÅ mer om roboter og automatisering i Marius Karlsens blogg helt.digital (april 2016)

- Dette gir oss muligheten til å rendyrke det vi kan være unike på

- Jeg synes dette er veldig spennende. Det er nyskapende, og det gir oss enda bedre mulighet til å være eksklusive på det vi kan være unike på: Intervjuer, analyser og kommentarer.

Det sier Bertil Valderhaug, som er redaktør og leder for 100%Sport, et omfattende sportssamarbeid mellom Aftenposten, Schibsteds regionaviser og de største lokalavisene i Polaris Media.

Han og samarbeidsavisene brukte «robotjournalistikken» fra NTB 16. mai, og fylte deretter på med mer info og egen journalistikk.

- Reaksjonene herfra har vært positive. Det er selvsagt ikke noe blendende språk, men det er korrekt og variert nok. Jeg tror ikke vi skal forvente en robot som skriver slik Jo Nesbø gjør det, sier Valderhaug muntert.

Med andre ord er han en spent og forventningsfull kunde - som ser spent fram mot fortsettelsen. Særlig er Valderhaug, som representerer lokal- og regionaviser landet rundt, spent på om NTB kan levere nedover i divisjonene.

- Da blir det enda mer interessant. For en lokalavis er de ti første minuttene etter at kampen er over, dyrebare minutter. Leserne forventer oppdateringer med en gang. Og kan vi få til på flere kamper, er det veldig bra, sier Valderhaug.

Et annet moment er merkingen. Her har 100%Sport vært tydelige - og valgt å skrive i notisene at det er automatisert journalistikk:

- Nå tror jeg ikke leseren kommer til å merke noen stor forskjell eller reagere negativt. Men vi synes det er viktig at det står tydelig «hvem» som har produsert saken.

Fotballroboten er trolig bare starten. Og ikke bare for journalistikk og medier

Den tekniske utviklingen av roboten har NTB gjort sammen med digitalbyrået Bakken & Bæck. Det norske teknologiselskapet har avdelinger flere steder i verden, og grunnlaget for journalistroboten «Orbit» ble lagt i Tyskland, forteller partner Tobias Bæck.

- Vi ansatte flere med doktorgrader og bakgrunn fra tekst, analyse og kunstig intelligens. Det begynte med å prosess for å gjøre tekst om til data, og med NTB-roboten går vi altså den andre veien - fra data til tekst, sier han.

- Da vi begynte, visste vi ikke helt hvor bra vi kunne få dette til. Det er nybrottsarbeid, spesielt på norsk, og dette er første versjon. Men vi synes det er blitt bra, og ser et stort potensial videre - både innenfor journalistikk og en rekke andre områder.

«Alt» som består av strukturerte data kan i teorien brukes som grunnlag for automatisert journalistikk; det være seg finans, valg, trafikk, vær, med mer.

Det kan også brukes i kommersiell sammenheng. For eksempel i personifiserte brev fra banken, automatiserte produktbeskrivelser hos nettbutikker eller intelligente bot-er som for eksempel kan brukes på den nye Messenger-plattformen til Facebook.

Og robotene kan bygges med enda mer kunstig intelligens enn NTB sin, som i stor grad produserer utfra et malverk.

- I dette tilfellet var det behov for veldig høy kvalitet, og ikke rom for feil - det gir store følger. Derfor har vi laget et avansert malverk for NTB. Man kan også se for seg å gi roboten 10.000 artikler og samtidig tallgrunnlaget bak artiklene, så kan datamaskinen selv lære seg hvordan den skal skrive. Men da kan presisjonen også gå litt ned, sier Bæck.

Og uten å være veldig konkret på hva som blir det neste, sier han at byrået har flere spennende prosjekter på gang i samme sjanger.

Her er flere av NTBs automatiske fotballreferater mandag 16. mai:

Jevtovbić ble helten for Bodø/Glimt

Tromsø (NTB): Milan Jevtović sikret seieren med sin 2-1-scoring for Bodø/Glimt mot Tromsø på Alfheim stadion i eliteserien i fotball for menn mandag. 22-åringen scoret begge målene for Bodø/Glimt.

Begge lag gikk av banen etter 45 minutter uten å ha scoret.

Jevtović sendte Glimt i føringen etter 64 minutter, men ti minutter senere scoret innbytter Thomas Lehne Olsen for Tromsø. Han ble byttet inn bare ni minutter tidligere. Jevtović avgjorde med sin scoring etter 77 minutters spill. Målet gjør at Glimt-angriperen står med seks scoringer denne sesongen.

TILs Magnar Ødegaard, Kent-Are Antonsen og Simen Wangberg fikk se det gule kortet. For Bodø/Glimt fikk Jens Petter Hauge gult kort.

På elleve kamper har Bodø/Glimt tatt elleve poeng, mens Tromsø har plukket ti poeng.

Trond Ivar Døvle var dommer i kampen. 6343 tilskuere fulgte oppgjøret.

Tromsø spiller neste kamp mot Stabæk 21. mai, og Bodø/Glimt møter Aalesund dagen etter.

Hjemmeseier for Odd

Skien (NTB): Molde røk 0-2 for Odd på bortebane i eliteserien i fotball.

Ingen av lagene scoret i første omgang.

Odd tok ledelsen ved Olivier Occéan da det var spilt ett kvarter av andreomgangen. Odd-spissen har scoret tre mål i år. Etter 71 minutter scoret Odd ved Rafik Zekhnini.

Moldes Mohamed Elyounoussi pådro seg gult kort.

Odds seier gjør at laget har 23 poeng på elleve kamper. Molde blir stående på 21 poeng.

Ola Hobber Nilsen var dommer i kampen. 10.678 tilskuere var til stede på oppgjøret på Skagerak Arena.

Odd spiller neste kamp mot Sarpsborg 20. mai, og Molde møter Brann dagen etter.

Shuaibu sikret seieren for Haugesund

Oslo (NTB): Ibrahim Shuaibu scoret det eneste målet da Haugesund slo Vålerenga 1-0 i eliteserien mandag.

Vinnermålet ble scoret av Shuaibu etter 18 minutter.

VIFs Ghayas Zahid og Kjetil Wæhler fikk se det gule kortet. For Haugesund fikk Alexander Stølås gult kort.

Haugesunds seier gjør at laget har 20 poeng på elleve kamper, mens Vålerenga blir stående på ti poeng.

Ken Henry Johnsen var dommer i kampen på Ullevaal stadion..

I neste runde skal Vålerenga møte Strømsgodset, og Haugesund møter Rosenborg.

Uavgjort for Viking og Sogndal

Stavanger (NTB): Verken Viking eller Sogndal maktet å score da lagene møttes på Viking stadion i eliteserien i fotball mandag.

Sogndals Martin Ramsland og Jukka Raitala fikk gult kort.

Etter elleve serierunder har Viking 17 poeng, mens Sogndal har 13 poeng.

Trygve Kjensli var dommer i oppgjøret.

I neste runde skal Viking møte Lillestrøm, og Sogndal møter Start.

Powered by Labrador CMS