En australsk dommer varsler ny rettshøring for 23 journalister som anklages for å ha brutt publiseringsforbudet i overgrepssaken mot kardinal George Pell.

23 journalister og 13 medie­hus i Australia risikerer store bøter og opptil fem års fengsel

En australsk dommer varsler ny rettshøring for 23 journalister som anklages for å ha brutt publiseringsforbudet i overgrepssaken mot kardinal George Pell.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

23 journalister og 13 ledende mediehus i Australia risikerer store bøter og opptil fem års fengsel for å ha utvist ringeakt for retten.

Da den australske kardinalen George Pell ble dømt til seks års fengsel for voldtekt og andre overgrep mot to korgutter på 1990-tallet, ble det lagt ned et publiseringsforbud fordi aktoratet mente det kunne påvirke juryen.

Mens utenlandske medier skrev om saken, valgte flere australske medier å publisere overskrifter der de skrev at de hadde blitt sensurert.

Under den første rettshøringen som fant sted mandag, sa mediehusenes advokat, Matthew Collins, at saken er et angrep på den australske pressefriheten, og at den mangler presedens.

– Det finnes rett og slett ingen lignende sak hvor mediehus, redaktører eller journalister har blitt anklaget eller funnet skyldig, sa Collins ifølge lokale medier.

Han poengterte at påtalemyndighetens anklager manglet spesifikke eksempler på hvordan mediehusene og journalistene faktisk skal ha brutt publiseringsforbudet ettersom de verken omtalte tiltalepunktene eller navnga Pell.

Under rettshøringen sa dommer John Dixon seg enig i at påtalemyndigheten ikke hadde gitt nok detaljer om anklagene mot journalistene og mediehusene.

– Betyr dette at vi skal ha én sak, eller 36 saker, eller noe midt imellom? sa Dixon.

Han ba deretter påtalemyndigheten om å komme med flere detaljer til en ny rettshøring som vil finne sted onsdag 26. juni.

Powered by Labrador CMS