Tobias Hangaard Linge mener VG går til flere angrep på AUF

AUF-leder mener VG angriper partiet: – De jævla journalistene kan prøve så mye de vil

Leder i AUF Viken, Tobias Hangaard Linge, gikk knallhardt ut mot VG på Facebook. Nå angrer han på ordbruken, men står fast ved kritikken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fredag morgen publiserte VG en sak om AUFs tikroners-medlemskap som skal være omstridt internt i AP, og som gjør at AUF er Norges største ungdomsparti.

Leder i AUF Viken, Tobias Hangaard Linge, reagerer sterkt på saken og skriver på Facebook-side at «de jævla journalistene kan prøve så mye de vil».

«De siste dagene har vi sett utallige påtenningsforsøk av partiet vårt i VG og TV2. Men i dag smerter det ekstra mye. Genier fra politisk redaksjon i VG prøver å få splittelse mellom AUF og Arbeiderpartiet. Vi skal ikke la oss lure! Til alle dere der ute, både i AUF og partiet; de jævla journalistene kan prøve så mye de vil – men vi skal stå samlet hele veien inn til mål og vise dem hva vi er laget av.»

– Har en vendetta mot oss

Til Medier24 utdyper Hangaard Linge at beskrivelsen «jævla journalister» ikke var ment som et angrep på alle journalister, og forteller at det i ettertid har blitt endret i innlegget.

– Det var ikke rettet mot alle journalister, eller alle i VG, men for å få ut frustrasjon. Da jeg ble gjort oppmerksom på at det ble misforstått, fjernet jeg det. Jeg har stor respekt for de fleste journalister; de gjør en god jobb, sier han.

Men Hangaard Linge holder fast ved at VG går til angrep mot AUF og AP.

– Hvis man ser på de siste sakene som har kommet, ja. Først gjorde de et «skup» med saken om revysketsjene på sommerleiren. Dagen etter kommer det en ny sak om at enkelte ber AUF ta seg sammen.

– Så kommer det nok en sak om at Yngve Hågensen har fått hjelp til å skrive et innlegg, så der har de et «skup» om en gammel mann som får hjelp med teknologi. Og så toppes det hele i dag med denne saken om medlemsrekruttering.

Han mener AUF blir urettferdig behandlet av VG.

– Man er et opposisjonsparti, og et ungdomsparti. Det trykket som har vært den siste uka har gjort det så tydelig at visse norske mediehus har en vendetta mot oss.

– Har du prøvd å kontakte VG om dette?

– Nei, de tror jeg ikke hører så mye på oss. De kjører sitt eget løp. Og det var meningen bak posten. Nå skal vi også kjøre vårt eget løp, og fokusere på våre ting, og ikke leke VGs spill.

VG er forelagt kritikken i Facebook-innlegget, og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken skriver til Medier24 at det skal være stor takhøyde for å kritisere VGs journalistikk.

– Vi opplever dialogen med AUF som ryddig, og at ledelsen viser forståelse for at det er pressens oppgave å ha et kritisk søkelys - også på ungdomspartier. Vi lytter til saklig kritikk, og kommer derfor til å ta initiativ til en direkte dialog med Linge for å høre konkret hva ved våre publiseringer han reagerer på.

– Uklokt

Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, har sett kommentaren, og mener det selvfølgelig skal være muligheter for å uttale seg, og at både redaktører og journalister bør tåle mye kritikk.

– Vi har stor innflytelse i samfunnet, og har selv mange muligheter til å ytre oss, sier hun til Medier24.

Assisterande generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.

– Når det er sagt er jeg overrasket over at Hangaard Linge, som er AUF–leder og stortingskandidat, går så langt i karakteristikken av VG sine hensikter. Det mener jeg er uklokt, særlig i en tid hvor det er så mange krefter som prøver å undergrave tilliten til redaktørstyrte medier, sier hun.

Kjelling Nybø tolker posten som en umiddelbar utblåsning i sosiale medier.

– Jeg vil anbefale Hangaard Linge å kontakte VG, som helt sikkert vil lytte, og la han komme til orde der. Og er han ikke tilfreds med videre kontakt med VG, anbefaler jeg han å benytte klageordningene vi har, sier hun.

– Bør tenke gjennom signalene

Leder av Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen, reagerer på ordlyden i det opprinnelige innlegget.

Hege Iren Frantzen, leder i Norsk Journalistlag.

– Politiske partier har et ansvar for måten de kommuniserer på om pressens representanter og rolle. Det er farlig hvis pressens rolle blir undergravet i samfunnet, sier hun til Medier24.

– Også et ungdomsparti bør tenke gjennom hvilke bilder de skaper av, og hvilke signaler de sender til sine medlemmer om journalisters rolle, sier Frantzen.

NJ-lederen understreker at også journalister må tåle kritikk.

– Det er lov å bli både engasjert og irritert over journalistikk. Men hvis man mener man er blitt urettferdig behandlet, så må man klage inn til PFU og få en behandling der. Det er det rette stedet å klage, sier hun.

– Alle organisasjoner, også politiske, må tåle kritisk journalistikk. Det er veldig viktig at mediene undersøker hva som foregår i samfunnet, og gjør samfunnet oppmerksomme på det, sier Frantzen.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, deler oppfordringen fra Frantzen.

– Jeg oppfatter dette som en uttalelse fra en frustrert AUF-politiker. Selv om ordbruken kanskje er uheldig, må det være lov å være forbannet på pressen. Dersom Hangaard Linge eller partiet mener seg utsatt for uetisk journalistikk, oppfordrer jeg dem til å klage til PFU, sier Floberghagen til Medier24.

Powered by Labrador CMS