Nesten dobbelt så mange nettsteder blir kryptert nå, sammenlignet med bare to år siden.
Det viser Netlife Research sin kvartalsvise temperaturmåling av store norske nettsteder.
Det er godt nytt for nettbrukerne, og fra Google vanker også belønning.
Men: Fortsatt er det ingen av de ti største mediene i landet som har kryptering som standard, ifølge målingen.
Rådgiver Audun Rundberg i Netlife Research understreker overfor Medier24 at det er kryptering som standard som er parameteret her - ikke om leseren kan velge https selv.
Altså: Om brukeren automatisk blir videresendt fra for eksempel http://vg.no til https://vg.no.
- Summen av alt du gjør, kan si ganske mye
Hvorfor er det et problem? Fordi det for utenforstående er ganske lett å se hvor du surfer og hva du gjør.
– Kryptering beskytter personvernet til leserne. Når du besøker en kryptert side, kan ingen kan få vite at du har sett på dette innholdet. Du kan også stole på at innholdet du leser faktisk kommer fra den kilden du besøker, og at ingen har endret innholdet, sier Rundberg.
– At du ser på kattevideoer på nettavisene, er kanskje ikke så farlig får vite. Men siden så mye av trafikken på nettet er ukryptert, kan summen av alt du gjør, si ganske mye om deg. Det er kanskje ikke så greit hvis noen får vite at du leser skilsmisse-tips og samtidig ser på boligannonser på Finn, legger han til.
«Temperaturmålingen» gjøres på en liste over 80 store nettsteder, i 10 kategorier.
Rundberg og Netlife Research, som blant annet utvikler og selger nettløsninger, mener dette er en viktig måling - fordi kryptering blir et stadig viktigere parameter.
Ikke minst nå som Google snart vil belønne krypterte sider i sine søkeresultater.
I fjerde kvartal 2015 krypterte 40 prosent av disse nettstedene trafikken, mot 24 prosent for to år siden.
– Kryptering er god brukerservice og innebærer at nettsteder tar sikkerheten til brukerne sine på alvor. Særlig nettsteder som gir brukere mulighet til å gi fra seg informasjon bør bruke kryptering, mener Audun Rundberg.
Hvordan ser du om en nettside er kryptert? En hengelås eller grønn skrift på nettadressen er typiske tegn i nettleseren - og du skal se en https i stedet for http først i adressefeltet, når du trykker på det.
Noen nettsteder krypterer bare sensitive sider, registreringer eller steder for å legge igjen informasjon, som standard. Det advarer Netlife-rådgiveren mot:
- Slikt gjør brukerne bare usikre. Gir nettstedet mulighet for å legge igjen informasjon, så krypter hele, anbefaler Rundberg.
Disse ti mediene er med i Netlifes krypteringssjekk: