Avdelingen for mediefag ved Høgskulen i Volda har vært preget av dårlig miljø og konflikter lenge før Audhild Gregoriusdotter Rotevatn ble dekan, forteller flere kilder. Høgskulen i Volda
Åpner opp om krevende situasjon
Anonyme Volda-kilder om den fastlåste konflikten: Dette handler det egentlig om
– Uansett hvem som hadde blitt dekan, så hadde det vært bråk, sier kilder.
Arbeidsmiljøundersøkelsen fra ARK og den påfølge Stamina-rapporten avslørte stor misnøye blant de 50 ansatte ved avdelingen, både til arbeidsmiljøet og til ledelsen.
I ARK-undersøkinga kom det også fram at om lag halvparten av de ansatte var misfornøyd med den sittende dekanen Audhild Gregoriusdotter Rotevatn.
Hovedtillitsvalgt Håkon Bø var imidlertid ikke på linje med Sivertsen og avviste overfor lokalavisen Møre-Nytt at de ønsket å fjerne henne. Bø ba også Sivertsen om å moderere retorikken.
Medier24 vet at flere internt i avdelingen har reagert på den ensidige fremstillingen av Rotevatn som hovedproblemet på avdelingen - og påstanden om at alle ansatte ønsker å kvitte seg med henne.
– Problemene ved avdelingen var der lenge før Audhild Gregoriusdotter Rotevatn begynte. De startet ikke da hun ble dekan. Uansett hvem som hadde blitt dekan, så hadde det vært bråk, forteller en kilde til Medier24.
For flere personer i avdelingen som Medier24 har vært i kontakt med tegner et bilde av et delvis polarisert miljø, der enkelte mindre grupperinger skal være steile og harde.
Årsaken til de interne problemene er også svært sammensatt, og flere av dem skal altså gå flere år tilbake.
*Misnøye og utfordringer med ny instituttstruktur *Motstand mot endringer *Gryende mistillit til ledelsen over flere år *Planleggingen av nytt mediehus *Strengere statlige krav og økt byråkratisering *Personkonflikter og personalsaker *Baksnakking og tøff språkbruk mellom de ansatte
Blant funnene var den ukulturen som har vokst frem i avdelingen over flere år, spesielt når det gjelder språkbruken overfor hverandre.
Dette gjelder både utstrakt baksnakking og direkte og ufine tilbakemeldinger til kollegaer.
En kilde forteller til Medier24 at vedkommende ikke har hørt en like tøff tone på andre arbeidsplasser tidligere.
I Stamina-rapporten omtaltes også arbeidsmiljøet blant annet som «uholdbart», «energitappende», «elendig» og «slitsomt».
Samtidig skal det være noen problemer som har oppstått og/eller økt i styrke etter at Rotevatn tiltrådte som dekan i 2016, forteller flere ansatte.
Uenighet om nytt mediehus
Blant dem er den nye instituttstrukturen som avdelingen innførte i 2018. Men det skal også ha oppstått interne gnisninger grunnet det nye planlagte mediehuset som skal stå klart i 2021, som Rotevatn skal ha brukt mye tid og krefter på.
Statsbygg er byggherre og blir eier av bygningen, og har følgelig kommet med krav til hvordan utformingen og planløsningen skal være.
Ett av stridspunktene skal ha vært hvorvidt mediefag skal ha et åpent kontorlandskap eller ikke, slik Statsbygg har lagt opp til. Her skal uenigheten ha vært stor internt i avdelingen, mellom de som ønsker egne, lukkede kontorer og de som er fleksible på en åpen løsning.
Enkelte skal ha opplevd at Rotevatn har gått for fort frem i prosessen og ikke vært lydhør nok til innspill og kritikk. De skal ha følt at Rotevatn «tok» Statsbyggs side i saken og ikke tok til seg eller forsvarte de ansattes innspill.
Andre påpeker at mediehus-planleggingen er en såpass stor operasjon i seg selv at Rotevatn ikke burde sittet med ansvaret alene, men fått mer hjelp. Spesielt fordi dette skal ha tatt mye av hennes tid og bidratt til at hun er blitt opplevd som fraværende og mindre tilgjengelig. Dette var også ett av funnene i Stamina-rapporten.
Det påpekes i tillegg at Rotevatn skal ha vært nødt til å ta noen upopulære valg «for å få opp tempoet» i det tidkrevende arbeidet med mediehuset.
Nye krav og personkonflikter
En økende byråkratisering og nye statlige krav til rapportering for de ansatte skal også ha vært en kime til problemer.
Ett av kravene er å sette opp en individuell arbeidsplan for det neste året.
Dette økende papirarbeidet skal flere ha reagert negativt på, ettersom denne type krav enten ikke har eksistert tidligere eller vært håndtert langt løsere fra ledelsen.
Rotevatn skal ha vært tydelig på at kravene må følges, og selv om dette ikke kom direkte fra hennes bord er likevel en del av frustrasjonen blitt rettet mot henne personlig.
– Hun er blitt symbolet på problemene enkelte opplever og har. Alt Rotevatn sier blir oppfattet negativt, sier en kilde.
I både saken om det nye mediehuset og de nye interne kravene skal Rotevatn ha blitt oppfattet av flere som en regelrytter.
En betent personalsak skal også ha polarisert deler av avdelingen, og skal ha bidratt til den allerede anspente situasjonen internt, og skapt steile fronter.
Flere åpne personkonflikter har i tillegg preget og forsuret avdelingen, samt direkte påvirket studentene.
– Som student så skal du aldri måtte stå i en posisjon der du får høre fra lærerne om hvordan det er på arbeidsplassen for dem, sa Wear.
Det nevnes også av flere kilder at enkelte ansatte skal synes det er et problem at Rotevatns ektemann også jobber i avdelingen. Disse skal imidlertid ikke være i flertall, og flere av kildene sier de opplever Rotevatn og ektemannen som veldig profesjonelle i jobbsammenhenger.
Rotevatn var avdelingens første kvinnelige dekan - og også blant de yngste dekanene i Norge. Men noen av de direkte problemene for Rotevatn begynte allerede før hun hadde hatt sin første dag, forteller kilder.
Enkelte ansatte skal nemlig ikke ha vært like positive til at valget falt på Rotevatn, og hennes manglende akademiske bakgrunn skal ha vært blant ankepunktene i kritikken.
– Audhild har «bare» en mastergrad, og det er i enkeltes øyne ikke godt nok til å bli dekan, sier en kilde.
– Jeg vil helst ha en fra egne rekker. Rotevatn kom utanfra, og hadde ikke særlig akademisk bakgrunn i forhold til mange av de som jobbet der fra før. De hadde kanskje ventet en annen håndtering av det faglige, sa Sivertsen.
– Problemene vil ikke fordufte ved skifte av dekan
Rektor Johann Roppen ved Høgskulen i Volda har fått lest saken før publisering og sier følgende:
– Siden dette er bare anonyme kilder, så er det vanskelig å kommentere. Men litt av det som kommer frem kan man også lese seg til i Stamina-rapporten, sier han til Medier24.
Roppen jobbet selv på avdeling for mediefag for sju år siden, men påpeker at hans indre kjennskap er «gått ut på dato». Han sa også til Medier24 i forrige uke at han ikke kjente til den alvorlige situasjonen på avdelingen før rapporten kom.
– For min del opplever jeg avdelingen som et sted med mange sterke personligheter og høy temperatur. Dette er alltid blitt betraktet som noe bra og nødvendig. Det har vært spennende å jobbe der, selv om det har vært faglige krasjer. Men dimensjonene på dette har endret seg de siste månedene, sier Roppen.
Og understreker:
– Det er overhodet ikke vårt syn at noen enkeltperson - eller dekan - har skyld i at problemene er blitt som de er. Samtidig så viste denne undersøkelsen at mange av de ansatte oppfatter henne som en del av problemet. Da blir det vanskelig for henne å lede arbeidet med å gjenopprette arbeidsmiljøet.
Hovedtillitsvalgt Håkon Bø sier han ikke ønsker å gi så mange flere kommentarer om saken nå «fordi saken trenger litt ro».
Han er imidlertid klar på at problemene ved avdelingen ikke lar seg reparere i en håndvending.
– Som rapporten peker på er bildet sammensatt. Problemene vil ikke fordufte ved skifte av dekan. Settedekan og deretter en ny dekan vil måtte ta tak i problemene og jobbe hardt sammen med de ansatte og andre involverte for å bedre arbeidsmiljøet, sier Bø til Medier24.
Forhandler fortsatt med ledelsen
I forrige uke ble det kjent at ledelsen ved Høgskulen i Volda har bedt Rotevatn om å gå av, samtidig som de åpner for å omplassere henne med tvang.