Thomas og Atle har lansert The Independent Barents Observer, med «verdens største redaktørplakat på veggen»

- Det er dette som er riktig å gjøre, sier Thomas Nilsen.

Publisert Sist oppdatert

- Dette er det som er riktig å gjøre, for vi har lyst til å lage god nyhetsjournalistikk fra Barentsområdet og Russland.

Det forteller Thomas Nilsen til Medier24. I dag lanserte han og Atle Staalesen nettavisa The Independent Barents Observer. 

Altså en slående navnelikhet med avisa Barents Observer, som Staalesen etablerte for over ti år siden, men som i 2015 ble gjenstand for en opprivende konflikt om redaksjonell uavhengighet med styret og eiere av Barentssekretariatet.

Det kulminerte med at redaktør Nilsen fikk sparken for noen uker siden, en prosess som etter forhandlingsmøter endte med at han sa opp selv mot ett års lønn i sluttpakke.

Spiser havregrøt

Men sluttpakken gjør ikke at han lever fasjonabelt som redaktør for en ny nettavis.

- Vi spiser fortsatt havregrøt til lunsj, svarer Nilsen.

Nilsen er oppført som redaktør, med Staalesen som daglig leder. Tidligere torsdag ble det kjent at Staalesen sa opp sin stilling i Barentssekretariatet og Barents Observer.

Den nye nettavisa er utviklet av Ramsalt Lab i Tromsø, og alt skal ha skjedd i løpet av kort tid. Nettavisa er likevel allerede full av en solid mengde stoff.

Og det er ambisjonen videre.

- Dette skal bli en ledende nyhetsavis på engelsk og russisk for Barentsregionen. Og Arktis. Det er vårt ambisjonsnivå. Vi ser et enormt behov for mer journalistikk i nord. Det skjer kjempemasse spennende ting som bare er å sette i gang for oss å jobbe med.

Søker flere inntekter

Men hva skal avisa leve av? Nilsen peker på at man nå vil jakte sponsorer, prosjektmidler, donasjoner og crowdfunding. Men en ting er han klar på.

- Det er viktig poeng for oss å ha et uavhengig eierskap, og ingen ekstern påvirkning av det redaksjonelle produktet. Utover det så er vi åpen for alt. Det er etablert et AS, der formålet ikke er økonomisk avkastning.

- Den originale Barents Observer hadde solid finansiering fra Utenriksdepartementet. Har dere tanker om å få tilskudd derfra?

- Det er ikke noe vi har snakket om nå, sier Nilsen.

«Norges største redaktørplakat»

Mest av alt synes Thomas Nilsen det er «deilig å være i gang igjen», og forteller at tipslista over saker er lang. Nilsen og Staalesen har torsdag morgen kommet på plass i kontorlokaler i Kirkenes. Og veggen prydes av noe prinsipielt viktig:

- Norges største redaktørplakat dekorerer veggen her. Den er to meter høy og nesten én og en halv meter bred, forteller Thomas Nilsen.

Hva med Barents Observer?

Nilsen og Staalesen er altså ute av Barentssekretariatet og den originale Barents Observer. NRK melder at også Trude Pettersen har sagt opp sin stilling i Barentssekretariatet, og ikke vil jobbe med nettavisa ut sin oppsigelsestid.

Det er heller ikke publisert stoff på BarentsObserver.com de siste par-tre dagene.

Og hva som nå skal skje med avisa, framstår høyst uklart - når all spisskompetansen er ute eller på vei ut av Barentssekretariatet.

- Det er et godt spørsmål. Dette skal diskuteres på et styremøte morgen. Etter det vet vi litt mer, sier konstituert daglig leder i Barentssekretariatet, Laila Dalhaug. Sekretariatet har en rekke andre oppgaver, der nettavisdrifta bare har vært en liten del.

Sekretariatets styreleder Stig Olsen, til daglig stabssjef i Nordland fylkeskommune, har overfor Medier24 denne kommentaren på hvorhvidt Barents Observer kan drive videre framover:

- Det har jeg ikke noen spesiell kommentar til. Det vil jeg kunne si mer om etter styremøtet i morgen, sier Olsen.

Nytt samarbeid?

Men kan det være aktuelt med et samarbeid mellom Barentssekretariatet og den «nye» og uavhengige Barents Observer?

- Vi er åpen for alt samarbeid, og har god kontakt med Barentssekretariatet, sier Thomas Nilsen.

Konflikten han har vært gjennom, har forøvrig ikke vært med de tidligere kollegene i Kirkenes, men mot styret og eierne.

- Har dere fått noen reaksjoner fra sekretariatet, styret eller eiere på bruk av et nesten identisk navn?

- Vi har ikke hørt noe. Men vår telefonlinje står åpen for de som ønsker å snakke med oss, sier Nilsen.

Powered by Labrador CMS