Astrid Kvam Helset, redaktør og daglig leder i Vigga.

Da redaktøren presset på for innsyn, svarte rådmannen med en trussel om å ta lokalavisa til retten

Vigga-redaktør Astrid Kvam Helset har erfaring med vanskelige kommuner, og derfor gode råd å dele: - Ikke gi deg. Bruk skriftlig kommunikasjon. Og hold deg saklig!

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

På landsmøtet til Landslaget for lokalaviser denne helga har kritisk journalistikk og graving stått i sentrum. Men når de store ordene legges bort:

For journalister flest handler det likevel mest om den «hverdagskritiske» journalistikken. Altså sjelden de aller største prosjektene, men den kontinuerlige journalistiske jobbingen for lokalsamfunnets beste.

Da er offentlighet og innsyn et viktig verktøy, og et felt hvor journalister ofte møter trøbbel.

Men det blir sjelden så vanskelig som Astrid Kvam Helset opplevde i vinter:

Fra Viggas egen omtale av saken før påske.

- Etter gjentatte henvendelser til kommunen om innsyn i en konkret sak, på dokumenter som ikke var journalførte, kom svaret skriftlig: Hvis vi fortsatte å presse på, «ville vi møtes i retten», forteller hun.

- Hva tenkte du da?

- Jeg ble i hvert fall ikke særlig bekymret. Det var mer sånn...«men for faen, er dette seriøst!».

Da Vigga selv omtalte «trusselen» før påske, beklaget forøvrig rådmann Willy Sægrom i Lesja kommune. Han uttalte:

- Her kom jeg med en unødvendig og flåsete kommentar. Det var femte innsynskravet, jeg var stresset og det gikk fort. Denne uttalelsen beklager jeg.

 

Hemmeligholdte næringssamarbeid

Bakgrunnen for innsynskonflikten var et privat selskap, Nordveggen AS, som hadde et samarbeid med kommunen om å utføre oppgaver rettet mot næringslivet. Som en alternativ løsning for en egen næringsavdeling i kommunen.

Men det fantes knapt dokumenter på samarbeidet, ingen journalført kommunikasjon eller offentlige avtaler.

Redaktør Kvam Helset begynte å sende skriftlige, åpne spørsmål om samarbeidet. Det ble til formelle innsynshenvendelser. Det første svaret var ganske skarpt og ikke særlig formelt; Dokumentene var selvsagt unntatt offentlighet fordi dette var en avtale med et kommersielt selskap!

- Til slutt fikk jeg innsyn i et referat fra et frokostmøte. Men da måtte jeg jo fortsette å spørre om det virkelig ikke fantes flere dokumenter, forteller redaktøren.

Enda senere viste det seg: Joda, det gjorde det. Nå har Vigga fått innsyn i både brev, avtaleverk og fakturaer.

- Men jeg tror fortsatt ikke vi har fått innsyn i de viktigste dokumentene i denne saken, fordi de ikke er journalført, sier Astrid Kvam Helset.

- Hvorfor er dette en viktig sak?

- Det er selvsagt viktig for kommunen, næringslivet og innbyggerne hva kommunen bruker penger på, og særlig et slikt samarbeid med en privat aktør, svarer hun.

 

Blir motivert til å jobbe på

Så har da også saken gitt bare gode tilbakemeldinger, ifølge redaktøren. Fra lesere, innbyggere, utenbygds folk. Ja, nær sagt alle utenom politikerne, som knapt nok har gitt lyd fra seg.

Men det betyr ikke noe for motivasjonen, understreker Vigga-redaktørent. For ukesavisa med to kommuner å dekke og tre journalister i tillegg til henne selv, er innsyn og postjournaler en viktig del av hverdagen.

- Responsen vi har fått på saken gjør oss bare mer motiverte. Vi bruker mye tid på å følge kommunen og postjournalene. Du må prioritere det, sier hun.

Mens lokal forvaltning kanskje spilelr i mot, er gjerne Fylkesmannen og Arkivverket viktige medspillere. Etter den nevnte innsynskonflikten sørget Vigga for å melde kommunen inn til sistnevnte; avisen stoler rett og slett ikke på journalføringen i kommunen.

 

Dette er Astrids 5 råd

Og redaktør Astrid Kvam Helset deler gjerne sine fem beste råd for kontinuerlig arbeid med innsynshenvendelser:

1. KUNNSKAP: Vær oppdatert, sett deg inn i regelverket, kjenn dine rettigheter.

2. FÅ HJELP: Men det er fortsatt lurt å spørre andre om råd. For Astrid, som for mange andre, er redaktørforeningen og Arne Jensen en viktig rådgiver. Det kan være noe så enkelt som å spørre om «er dette greit å skrive? Skal jeg gjøre dette nå?». Hun har også dialog med blant andre jusprofessor Jan Fridtjof Bernt og Gunnar Bodahl-Johansen.

3. SKRIFTLIG: Innsynsarbeid handler om formaliteter, og da er det alltid lurt å ha det mest mulig skriftlig - som dokumentasjon på henvendelser, respons, klagebehandling, og så videre.

4. HOLD TILBAKE: Selv om andre kan komme med flåsete kommentarer og gjøre seg vanskelig - som journalist er det viktig å ikke kjefte tilbake. Hold deg profesjonell og hold fokuset på saken.

5. TÅLMODIGHET: - Ikke gi deg!

Powered by Labrador CMS