1. februar 1968 ble den amerikanske pressefotografen Eddie Adams vitne til at den sørvietnamesiske generalen Nguyen Ngoc Loan likviderte krigsfangen Nguyen Van Lemen på åpen gate i Saigon. Bildet han tok ble historisk.

Historisk bilde: Denne uka er det 50 år siden fotojournalist Eddie Adams fanget Vietnamkrigens brutale grusomhet

Og det gjorde han i løpet av brøkdelen av et sekund. Men senere fikk han et heller anstrengt forhold til det brutale bildet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

1. februar 1968 ble Eddie Adams vitne til at den sørvietnamesiske generalen og politisjefen Nguyen Ngoc Loan likviderte en krigsfange med et skudd gjennom hodet på åpen gate i Saigon.

Bare timer senere gikk det rystende svart/hvitt-bildet verden rundt. For mange ble det et symbol på Vietnamkrigens grusomhet og det bidro sterkt til den voksende krigsmotstanden i USA.

Adams, som arbeidet for Associated Press, ble senere belønnet med den høythengende Pulitzerprisen for bildet.

 

Ingen anelse

Selv hadde Adams ingen anelse om hva som var i ferd med å skje da han i ren refleks løftet kameraet samtidig med at generalen løftet revolveren.

Senere fikk Adams et heller anstrengt forhold til det historiske bildet, og han høstet kritikk fra enkelte kollegaer som mente at han burde ha forsøkt å hindre generalen i å skyte.

– Jeg fikk penger for å vise en mann drepe en annen, sa Adams i et intervju der han også fortalte hvordan han i to år ikke orket å se på sitt eget bilde.

General Nguyen Ngoc Loan fikk senere opphold i USA, der han drev en restaurant i Virginia til sin død i 1998.

 

Båtflyktninger

Adams mente selv at bildene han i 1977 tok av vietnamesiske båtflyktninger som ble avvist av Thailand, og som bidro til at daværende president Jimmy Carter lot hundretusenvis av båtflyktninger få bosette seg i USA, var vel så viktige.

– Jeg ville heller ha vunnet Pulitzerprisen for noe slikt. De førte til noe godt, og ingen kom til skade, sa Adams i et intervju.

Adams døde i 2004, 71 år gammel. Bildet han tok for 50 år siden, vil trolig leve evig.

Powered by Labrador CMS