Løgner, propaganda og falske nyheter: Dette er NRK og TV 2s plan for å ikke gå på en smell under USA-valget

– Må holde hodet kaldt selv om nyhetspulsen går i hundre.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Natt til onsdag braker det løs når USA skal telle opp stemmene og utrope sin president for de neste fire årene.

Interessen for det amerikanske presidentvalget er stor her til lands, og de største mediene strekker seg langt for å kunne tilby den beste dekningen under selve valgnatten. 

Et hvert medium sin store drøm er å kunne være førstemann ut til å fastslå hvilken kandidat som har vunnet en viktig delstat, eller enda bedre - hvem som har vunnet valget.

Men under valgnatten kommer det mye informasjon fra ulikt hold, og det kan være fristende å melde om ting som enda ikke har blitt bekreftet fra flere ulike hold.

Medier24 har snakket med utenrikssjefene hos NRK og TV 2 for å høre hvordan de vurderer det løpende nyhetsbildet under en hektisk valgnatt.

– Viktig å holde hodet kaldt

Utenrikssjef i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, sier det er en problemstilling som de har bevissthet rundt, og maner til god kildekritikk.

– Vi må være veldig oppmerksomme. Særlig i en tid hvor det, allerede på forhånd, har vært så mye støy rundt valgresultatet og valggjennomføring. Vi må følge med hele veien og utøve god kildekritikk. 

Han er klar på at det er viktig å ta en pust i bakken når tallene begynner å strømme inn i redaksjonene.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen mener det er viktig å ikke la seg rive med når tallene fra USA-valget kommer inn

– Vi må ikke la oss unødig rive med. Det er utrolig viktig at vi klarer å holde hodet kaldt, selv om nyhetspulsen går i hundre.

For å gi de norske leserne de sikreste tallene, bruker NRK tall fra det amerikansk nyhetsbyrå Associated Press (AP).

– Tar man feil, så er man ikke først. Det tror jeg er viktig å ha med seg. Det er noe av grunnen til at vi i år har gått inn for å abonnere direkte fra AP sine resultater for å gi oss den ekstra kvalitetssikringen og det grunnfjellet av forståelse av valgresultatene, sier Mikkelsen og legger til:

– Men vi kommer til å ta en redaksjonell vurdering om én eller flere av de anerkjente amerikanske mediehusene går ut med resultater fra delstater - før AP gjør det.

– Må ha is i magen

For fire år siden var TV 2 først ute med å kunne faststlå at Donald Trump ville bli USA sin neste president. Det er en suksess kanalen gjerne vil gjenta i dette valget.

Men utenrikssjef i TV 2, Aslaug C. Henriksen, sier at det likevel er viktig å utøve god kildekritikk når nyhetstrøkket står på som verst.

– Det er veldig viktig å faktasjekke alle opplysninger. Man må ha litt is i magen. 

Henriksen forteller at også TV 2 samarbeider med AP som hun beskriver som veldig troverdig.

– De har lang erfaring og gode rutiner for å samle inn tall. Vi får deres tallmaterialet og stoler på dem. I tillegg har vi vår egen tallknuser Terje Sørensen som bryter ned tallmaterialet og hjelper oss å forstå. 

Powered by Labrador CMS