Dramatisk for norske journalister i Washington. Nå vurderer mediehusene sikkerheten
– På et punkt valgte vi å trekke teamet tilbake til hotellet, da vi så at journalister ble utsatt for det man må kalle angrep, forteller VG-redaktør Tora Bakke Håndlykken.
Onsdag kveld ble verden vitne til dramatiske scener foran kongressbygningen i Washington, D.C, i forbindelse med at presidentvalget av Joe Biden skulle verifiseres.
Donald Trump-tilhengerne som tok seg inn i den ærverdige bygningen, gikk også sporadisk til angrep på journalistene som dokumenterte dramaet.
Medier24 har snakket med noen av nyhetsredaktørene i de norske mediene som hadde journalister til stede, for å høre hvordan de vurderte sikkerheten til sine ansatte.
Nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, berømmer Thomas Nilsson og Camilla Bergland som er VGs utsendte i den amerikanske hovedstaden.
– De gjorde en helt strålende innsats i felt og bidrar med å dokumentere og beskrive hendelsene med egne øyner, sier Håndlykken til Medier24.
– Når man ser journalister blir angrepet, hvordan er det å ha to ansatte som dokumenterer opptøyene?
– Vi sier alltid til teamene våre at de skal sette sikkerheten først. På et punkt valgte vi å trekke teamet tilbake hotellet, da vi så at journalister ble utsatt for det man må kalle angrep, sier Håndlykken.
Hun forteller at de nå vil sende flere journalister til USA.
– Det er en styrke i seg selv å ha flere til stede. Vi kommer til å diskutere sikkerhet slik at vi ivaretar det videre. Alle VGs utsendte vet at om det blir krevende, så skal de trekke seg tilbake og sette sikkerheten først.
TV2 sendte live fra Washington, D.C. store deler av natten, og hadde to journalister på plass: Fredrik Græsvik, som rapporterte fra et stykke unna, og Mathias Ask, som var utenfor kongressbygningen.
Nyhetsredaktør i TV2, Karianne Solbrække, forteller til Medier24 at Græsvik bevisst ble holdt unna demonstrasjonsområdet.
– Siden han rapporterer løpende, må vi sørge for at han har godt signal, i tillegg til at det er krevende å være tett oppi folk når man skal rapportere slik, forteller hun.
Hun legger til at utviklingen i går kveld var skremmende.
– Dette hadde jeg aldri trodd vi skulle oppleve, at vi nå i Washington, D.C må gjøre slike sikkerhetsvurderinger rundt journalistene. Fredrik er en erfaren krigsreporter, men hverken han eller jeg hadde trodd vi skulle gjøre de samme vurderingene på dagtid i USA, sier hun.
– Sa at media er folkefienden
Solbrække forteller at de gjør løpende vurderinger med journalistene underveis om hvor det er trygt å stå og bevege seg.
– Vår sikkerhetsvurdering er at vi ikke går for tett på. Dette gjør vi spesielt med Trump-tilhengerne. Vi har opplevd dette gjennom hele valgdekningen. Fredrik har vært på flere «rallies» hvor stemningen har vært så hatsk ovenfor media at journalistene har fått 20 minutters forsprang ut av stadion, sier hun.
– Det var vanskelig å forutse hvor ille dette kunne bli. Men vi har også avtale med internasjonale byråer om direktebilder, slik at vi kunne holde journalistene på avstand, sier Solbrække.
Utenrikssjef i TV 2, Aslaug Henriksen, har hatt løpende kontakt med begge journalistene i USA gjennom gårsdagen og natten. Hun sier situasjonen blir utfordrende når journalistene er så utsatte som de nå er.
– Det er ikke mange timene siden Trump nok en gang sa at media er folkefiender, og journalister er svært upopulære der, sier hun til Medier24.
Henriksen forteller at journalistene ikke skal være alene i slike situasjoner. I Asks tilfelle, var han sammen med journalister fra andre mediehus.
– Jeg var klar på at jeg ville han skulle melde fra til meg hvem han var sammen med og at vi alle hadde hverandres kontaktinfo, sier Henriksen.
Men hun påpeker at da Ask nådde kongressbygningen, var situasjonen en annen enn tre timer før, da demonstrantene først stormet bygningen.
– På dette tidspunktet hadde politiet kontroll og portforbudet hadde trådt i kraft. Og da var det ok at han var på gaten så lenge han følte at politiet hadde kontroll og han hele tiden var observant, sier Henriksen.
– Kriseberedskap
Utenrikssjef i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, sier at de var forberedt på at det kunne bli uroligheter, men han var overrasket over at det ble så dramatisk.
– Det gjorde at vi måtte haste-omlegge det vi hadde av planer, og gikk heldekkende på NRK 1 fra da de stormet kongressbygningen. Da var vi i kriseberedskap, og hadde tett kontakt med Veronica (Westhrin) og fotograf i felt, sier Falkenberg Mikkelsen til Medier24.
Han er klar på at de tok de forhåndsreglene de trengte for å være på den sikre siden, samtidig som de fikk dekket situasjonen.
– De skal utføre et journalistisk oppdrag på vegne av norske seere, lyttere og lesere. Men tryggheten deres kommer alltid først.
Falkenberg Mikkelsen beskriver opptøyene som en logisk konsekvens av beskyldninger mot pressen fra Trump.
– Vil dere gjøre noen endringer fremover?
– Vi må alltid se an situasjonen, men vi kommer nok til å være litt ekstra forsiktig. Samtidig så forsterker vi USA-kontoret ved å sende ned Lars Os litt tidligere enn planlagt sammen med ekstra sikkerhetsutstyr, sier han.
Falkenberg Mikkelsen var selv og dekket demonstrasjonene under den arabiske våren i 2011, og bildene fra Capitol Hill minnet utenrikssjefen om det.
– Jeg hadde aldri trodde at jeg skulle se lignende scener som minnet om det i Washington. Jeg kjente veldig på den utryggheten man som journalist kan føle i en slik setting. Det er utrolig viktig å være i felt og snakke med folk – være øyne og ører for seerne, sier han og fortsetter:
– Samtidig så er situasjonen veldig uoversiktlig og det er ikke noe sikkerhetsapparat man kan stole på veldig ofte. Det er litt som å gå på egg. Man må trå utrolig forsiktig og vite når man skal trekke seg tilbake.
Prøver å ikke se ut som presse
Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen skriver til Medier24 at avisens medarbeider i New York, Vegard Kristiansen Kvaale, reiste til den amerikanske hovedstaden for å dekke situasjonen.
Han var fremme ved midnatt norsk tid, og rapporterte live underveis.
– Som alltid ved dekning av kaotiske hendelser som dette, har vi stort fokus på sikkerhet. Vår reporter i felt beveger seg ikke inn i de mest voldsomme situasjoner. Han har et godt nettverk, er erfaren i felt og er bevisst hvilke situasjoner det er trygt å oppsøke, skriver Hansen.
Han legger til at de kjenner medieskepsisen hos en del Trump-supportere.
– I denne situasjonen mente vi det var hensiktsmessig å tone ned ting som gjør at han skiller seg ut som presse. Det kom blant annet rapporter om at mobben ødela utstyret til journalister, skriver Hansen.