Årets vinnere av Gullparaplyen er TV-serien “Flukt”, produsert av Pandaora Film for NRK. (Lasse Gallefoss, Leo Ajkic, Elin Skaar, Vegard Dahle Bergheim). Her fra da han besøkte syriske flyktninger.

Leo Ajkic og Pandora Film vant årets Gullparaplyen i Bergen. Sjekk alle andre vinnerne her

Den beste journalistikken på vestlandet ble kåret i kveld. Der ble det priser til TV 2, Bergens Tidende, NRK, Askøyværingen og Pandora Film.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fredag kveld ble årets «Gullparaplyen» arrangert av Bergen journalistlag, der man gir ut priser for beste journalistikk i regionen. 

Blant de nominerte fant man alt fra harde nyheter til feature og dokumentarer. Juryen har valgt å fokusere på følgende kategorier:

  • Gullparaplyen (hovedprisen)
  • Foto
  • Video
  • Prosjekt
  • Årets lokale sak
  • Enkeltartikkel
  • Årets unge talent

Gullparaplyen

TV-serien “Flukt”, produsert av Pandaora Film for NRK.

Årets vinner av Gullparaplyen (hovedprisen) ble TV-serien «Flukt», produsert av Pandora Film for NRK. Prisen går til Lasse Gallefoss, Leo Ajkic, Elin Skaar og Vegard Dahle Bergheim.

Juryen begrunnelse er som følger:

Fotoprisen

Hva skal til for å skape forståelse lokalt og nasjonalt for verdens største kriser? Hvordan sørge for at publikum sitter igjen med ny kunnskap og nærhet, uten at det blir tabloidisert eller stilisert?

I seks år har krigen i Syria preget mediebildet verden over, også her i Norge. De siste årene har stadig flere syriske flyktninger også funnet veien hit, og debatten om norsk flyktning- og asylpolitikk er sterkere enn noensinne før. Meningene er delte, og beskyldningene fra begge sider i debatten ofte sterke.

Samtidig øker flyktningstrømmene også i andre verdensdeler, og i andre land. Mange, mange søker et bedre liv i Europa. For journalister og redaktører er det derfor viktig å løfte de andre stemmene. Det er viktig å komme enda nærmere, og enda tettere på skjebnene til alle de tusenvis på tusenvis av mennesker som velger å dra ut på veien eller havet for å finne en tryggere havn.

Årets Gullparaply-vinner har gjennom en særegen og særdeles god fortellermåte, billedspråk og dokumentasjon, klart å løfte debatten om flyktningkrisen i Syria opp på et nytt nivå i Norge.

Gjennom fem sterke episoder blir seerne tatt med på en reise, ikke bare geografisk, men også følelsesmessig. Vi møter mennesker på vei mot en ny fremtid, vi møter de gode hjelperne og vi møter de som har fått ny kunnskap.

Årets vinner av fotoprisen ble Fred Ivar Klemetsen fra Bergens Tidende. Juryen skriver følgende om begrunnelsen:

Videoprisen

NRK Hordalands "Mottaket" episode 9 om Lazkeen og sønnen Mohamed fra Syria.

Årets foto i Gullparaplyen er en situasjon som ble fotografert og filmet av flere redaksjoner, og bildene gikk live utover hele dagen.

Men det er dette fotografiet juryen stopper ved. Et vrirvar og et kaos av metall og ledninger. Det som dagen før var et helikopter fulllastet med 13 mennesker på vei hjem fra Gullfaks B plattformen.

Det er et sterkt og et klassiskt godt nyhetsbilde av den aller største hendelsen på Vestlandet i 2016. Vinneren er Fred Ivar Klemetsen, Bergens Tidende.

Vinneren av videoprisen ble NRK Hordaland for serien "Mottaket" og episode 9, som handlet om Lazkeen og sønnen Mohamed fra Syria, som har vært uten familien i over ett år.

Juryens begrunnelse:

Årets prosjekt

Gjennom stilsikre bildekomposisjoner følger vi en syrisk far og hans sønn gjennom en usikker ventetid, og fram til gjenforeningen med resten av familien.

Historien engasjerer sterkt, den er fortalt med ærlighet og varme, og er vakkert klippet sammen. Mottaket, episode 9, utmerker seg ved gjennomgående godt fotoarbeid, og er vinner av sølvparaply for beste video!

Prisen for årets prosjekt går til TV2-journalistene Chris Ronald Hermansen og Sophie Bergersen for “Kataloghaiene”.

TV2-journalistene Chris Ronald Hermansen og Sophie Bergersen for “Kataloghaiene”. Her fra da de vant pris under Hellkonferansen.

Juryens begrunnelse:

Årets enkeltartikkel/program

Prisen for årets beste enkeltsak går til Bjørn Asle Nord, Per Lindberg og Marita Aarekol i Bergens Tidende for Ida blei valdteken på veg heim frå bursdag - historia om ein serievaldtektsforbrytar og offera hans.

Det har i år vært mange gode journalistiske prosjekter, og juryen har vurdert nøye alle som har blitt sendt inn som kandidater.

Blant de prosjektene som stikker seg ut er det flere som har krevd virkelig stor journalistisk kunnskap, vilje og erfaring. Når juryen skulle gjøre sitt valg, la vi vekt på den journalistiske gjennomslagskraften prosjektet har hatt.

De to journalistene gikk i dybden på noe som virkelig er et samfunnsproblem, og som det var både rett og nødvendig å sette fokus på. Nemlig svindel ved å selge oppføringer i nettkataloger via telefon.

I et brev til Økokrim skriver Riksadvokaten følgende: TV2 har bidratt til å sette søkelys på et fenomen som vi har behov for mer kunnskap om. Riksadvokaten ber i dag Økokrim vurdere hvor utbredt og samfunnsskadelig dette fenomenet er i Norge og om det er behov for ytterligere tiltak for å kunne bekjempe denne type kriminalitet.

Juryens begrunnelse:

Sølvparaply for årets beste enkeltsak går til Bjørn Asle Nord, Per Lindberg og Marita Aarekol i Bergens Tidende for Ida blei valdteken på veg heim frå bursdag - historia om ein serievaldtektsforbrytar og offera hans.

Årets lokale sak 

Vinner av årets lokale sak er Anne Jo Lexander fra Askøyværingen. 

Årets unge talent

Våren 2016 meldte både media om en fryktelig kriminell hendelse. En trippelvoldtektsmann var igjen siktet for voldtekt. I bolker over flere måneder arbeidet reporteren og kollegene med å føre denne saken videre.

Målet var å løfte fram konsekvenser, og vise hvordan systemet har håndtert voldtektssakene og gjerningsmannen over tid.

Et omfattende journalistisk arbeid, der det å bygge tillit til ofrene for gjerningsmannen har stått sentralt.

De stilte det sentrale spørsmålet; Hvordan kunne dette skje? I sluttfasen ble politiet konfrontert med spørsmål i etterforskningen av voldtekten mot Ida Lillebostad. Artikkelen ble publisert mens voldtekt nummer fire fremdeles var under etterforskning.

Prisen for årets unge talent gikk til Siri Kleiven Strøm (29) fra TV 2.

Juryens begrunnelse:

Også i denne kategorien har juryen hatt mange sterke kandidater å velge mellom. Det jobbes svært godt i både små og store redaksjoner, og sakene vi har hatt på bordet har både preget juryen og gitt oss ny kunnskap.

Vinneren utmerket seg tidlig med en sak som ikke bare er svært godt skrevet, men som også er presentert imponerende godt med små ressurser.

Journalisten ble interessert i saken over lunsjbordet og startet nøstingen av en historie som strekker seg snart 50 år tilbake i tid. Ved hjelp av godt journalistisk håndverk klarte journalisten å bringe en sterk internasjonal nyhetssak hjem til lokalsamfunnet, og maktet å trekke linjer til dagsaktuelle problemstillinger.

Historien er sterk, bildene er gode og tatt av journalisten selv, intervjuobjektet deler mer enn man kan forvente og kildebruken er omfattende. I tillegg er presentasjonen av saken solid. Her har journalisten brukt kolleger både innenfor og utenfor egen organisasjon.

En kollega i markedsavdelingen har laget flotte designelementer og en kollega i en annen lokalavis har bidratt til at presentasjonen av historien på papir er rett og slett vakker.

I tillegg har journalisten tatt i bruk programmer som gjør presentasjonen på nett til en sann glede. Her ble vi både rørt, imponert og litt mer kunnskapsrike om en dramatisk historie som fant sted på slutten av 70-tallet, og som ligner skremmende på den tusenvis av mennesker opplever daglig den dag i dag.

Hederprisen

Under Gullparaplyen ble det også utdelt en hederspris. Den gikk til veteranen Arild Berg Karlsen.

Juryens begrunnelse:

Siri Kleiven Strøm i TV 2 er årets unge talent. Foto: TV 2
Arild Berg Karlsen fikk hedersprisen under Gullparaplyen.

Strøm startet sin karriere på Nynorsk mediesenter våren 2009. Hun hadde ekstern praksis i NRK Hordaland, før hun dro til Førde for å jobbe i NRK Sogn og Fjordane en periode. Så kom hun tilbake til NRK Hordaland, hvor hun fikk fast jobb i 2012.

Der jobbet hun som journalist og programleder. Fra januar 2015 har hun vært nyhetsanker på TV 2 nyhetskanalen, og fra høsten 2016 har hun vært hovedanker på TV 2. I 2014 vant hun Alf Helleviks mediemålpris.

I juryen satt Ingvild Bryn, Harald Stanghelle og Magni Hjertenes Flyum. Hun har dekket en rekke viktige hendelser på Vestlandet, som flommen i 2014 og brannen i Lærdal. Som nyhetsanker dekker hun daglige store hendelser både nasjonalt og internasjonalt, og på en og samme dag kan hun intervjue alt fra politikere, kjendiser og forskere på direkten.

Siri Kleiven Strøm har hatt intet mindre enn en kometkarriere på norsk fjernsyn, og bare det at hun som 29-åring har kapret jobben som hovedanker på TV 2, er bemerkelsesverdig nok til at hun er en soleklar kandidat til prisen for årets unge talent.

Vedkommende som vi skal hedre har bidratt sterkt til det sterke Norsk Journalistlag vi ser i dag, Han har sittet i landsstyret, deltatt i forhandlingsutvalg, vært klubbleder i flere perioder og ellers påtatt seg utallige verv i organisasjonen.

Vi snakker om en tillitsvalgt som har gjort tjeneste for fellesskapet i flere tiår og bidratt sterkt til at du har fått både lønn, ferie og andre goder – som er alt annet enn selvfølgelig.  Han har virkelig levd opp til de milde formaninger i Einar Gerhardsen sin bok; «Tillitsmannen». Han vet hva solidaritet er – og han har utøvd det i retorisk nærkamp med eiere og ledere på vegne av det store fellesskapet, bransjen og journalistikken, men også i omsorgsfull tilstedeværelse for dem som sliter.

Med sin grundighet, likefremme vesen og samvittighetsfulle gjerning har han skapt et godt fellesskap rundt seg og bidratt til å formidle kunnskap til dem som har kommet etter.  Hans forhold til Nord-Korea er mindre kjent, men det får vi ta en annen gang...

Selv etter at en lang yrkeskarriere var over, valgte hedersmannen å fortsette sin innsats for fellesskapet gjennom viktige verv i Bergen Journalistlag

Powered by Labrador CMS