Odd Henrik Vanebo døde 11 januar, 80 år gammel.
Foto: Ask Media
MINNEORD:
En nestor har lagt ned pennen
Odd Henrik Vanebo vil bli minnet som en redaktør, journalist og forfatter med stort engasjement, skriver lederne i Ask Media.
En nestor i norsk fagpresse, Odd Henrik Vanebo, døde lørdag 11. januar, 80 år gammel. Odd ble rammet av en massiv hjerneblødning etter et fall fredag ettermiddag, og livet sto ikke til å redde. Lørdag kveld sovnet han inn.
Odd startet sin journalistkarriere i lokalaviser, og jobbet for Arbeidets Rett, Arbeider-Avisa, Lofotposten og Harstad Tidende før han ble headhuntet som reporter for VG i Trondheim med Midt-Norge og Nord-Norge som «distrikt».
Dype spor i norsk presse satte han i tiårene etter at han i 1978 ble ansatt som sjefredaktør i Bjarne H. Reenskaug Forlagsaksjeselskap, som i 1985 ble solgt til Schibsted og endret navn til Schibsted Fagpresse AS. Schibsted klarte aldri å lykkes med sin satsing på fagpresse.
Løsningen ble at Schibsted i 1987 solgte selskapet, som holdt hus på Grøset herregård, til Odd Henrik Vanebo. Odd ble boende på herregården livet ut, og det var her grunnlaget for en av de mest vellykkede satsingene i norsk fagpresse ble lagt.
Selskapet endret navn til Vanebo Fagpresse. Odd har forklart suksessen med at de laget blader som folk ville betale for. Som publisher var Odd opptatt av å sette det redaksjonelle innholdet i høysetet, og dette sikret forlaget gode abonnementsinntekter. Fagbladene skulle ikke bare være en glanset innpakning for annonser, slik han mente altfor mange forlagseiere var opptatt av. For sitt solide fotavtrykk i fagpressen ble Vanebo tildelt Fagpressens Hederspris i 2008.
Selv om Odd på 2000-tallet trakk seg ut av den daglige driften og overlot selskapet til sønnen Nils, ble Odd aldri pensjonist – til tross for at han hvert år uttalte at «neste år skal jeg pensjonere meg». Med en arbeidskapasitet av de sjeldne, var Odd produktiv som få andre.
Han var alt annet enn en forlagseier som murte seg inne på kontoret med administrative oppgaver. I flere tiår hadde han hvert år over 150 reisedøgn på kryss og tvers av vårt langstrakte land, på konstant leting etter de gode sakene for forlagets fagblader. Han roet riktignok ned tempoet noe de siste årene, men klarte aldri å gi seg helt. Helt til det siste leverte han artikler til Ask Media.
Odd vil bli minnet som en redaktør, journalist og forfatter med stort engasjement. Han ble født i 1944 i Sprova, og vokste opp i Malm. Odd er eksempelet på at du kan ta gutten ut av Malm, men ikke Malm ut av gutten. Hans store engasjement for Malm-samfunnet tok han med seg gjennom hele livet.
Spesielt synlig ble det da han i 2004 donerte en større samling kunstverk av bygdas store kunstner, Viktor Widegren, til Verran kommune og etablerte Galleri Widegren i Malm samfunnshus. I 2008 ble han hedret med Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt kulturengasjement.
Som forfatter har han skrevet et 20-talls bøker innen ulike sjangre. Mest kjent er han kanskje for biografien om fotballspilleren Odd Iversen.
Nå som Odd har formulert sin siste setning og satt punktum etter sitt siste ord, går våre tanker til Kristin, Nils, Ingrid, Henrik, Astrid og Barbro som har mistet en ektemann, far og farfar.
Vi lyser fred over Odd Henrik Vanebos minne.