UENIG MED FREMGANGSMÅTEN: - Om jeg hadde vært ansvarlig for lignende omorganiseringer, hadde ikke dette vært fremgangsmåten jeg hadde valgt, sier På Høyden-redaktør Dag Hellesund om den potensielle sammenslåingen med Khrono.

Avisstrid i Bergen:

Rett før påske fikk redaktøren beskjed om at avisen kan bli lagt ned. Nå kjemper Dag Hellesund mot å bli et distriktskontor for Khrono

På Høyden-redaktør Dag Hellesund mener sammenslåingen med Khrono vil utradere den lokale offentlige debatten og fjerne kritiske, lokale saker.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Det er merkelig at vi ikke en gang er blitt spurt om råd eller om å komme med innspill underveis, sier På Høyden-redaktør Dag Hellesund.

Tirsdag kom nyheten om at Universitetet i Bergen ønsker å legge ned universitetsavisen sin På Høyden, og heller gjøre den til en del av Khrono.

Sistnevnte er i dag er eid av OsloMet, inntil nylig kjent som Høyskolen i Oslo og Akershus. Selv om det har vært kjent siden i fjor at Khrono ønsket å invitere til et nasjonalt samarbeid, kom UiBs signaler om å takke ja uventet for På Høyden-redaktøren.

- At vi skal bli et distriktskontor under dem kom brått på oss, sier Hellesund.

Avisens styreleder Jan Heiret opplyser om at beskjeden kom 16. mars.

 

Upopulære saker

- Hvorfor tror du UiB ønsker å legge ned På Høyden og erstatte det med et nasjonalt Khrono?

- Jeg tror de vil styrke den nasjonale akademiske debatten, og gjøre seg mer synlige. I tillegg tror jeg universitetsledelsen ønsker mindre av de vanskelige, lokale sakene dratt frem i lyset.

- Vi har skrevet mange saker som ledelsen ikke liker, spesielt saker som omhandler vansklige ansettelsesprosesser, kritikkverdige forhold ved institusjonen og kritikk av ledelsen. De sakene vi har vært mest kritiske i, har UiB-ledelsen vært ansvarlige i, og det er noe de gjerne misliker, sier Hellesund.

IKKE I BOKS: - Tanken er at vi vil slå sammen På Høyden og Khrono. Dette er ikke avklart enda, og vi må først orientere Universitetsstyret om våre tanker så langt, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen. Her under en UiB-konferanse rett før påske.

UiB-rektor Dag Rune Olsen er uenig i at de ønsker å gjøre dette for å minske antallet kritiske saker.

- Det har ikke vært så mange kontroverser På Høyden har skrevet om. Vi har hatt legitime diskusjoner om lokale saker, og det må videreføres på minst samme nivå som i dag, sier Olsen.

Tidligere i år ble blant annet redaktøren og styrelederen i På Høyden innkalt til rektors kontor for å «forklare seg» etter et oppslag om psykologklinikkene ved universitetet.

- De ble ikke kalt inn på teppet, men redaktør og styreleder ble spurt om å komme for å svare på et par spørsmål om saken. Det var ingen korreks, men ryddig avklaring, sier rektor Olsen.

Rektoren presiserer at om dette blir en realitet, vil ingen av de tre redaksjonelt ansatte i På Høyden måtte søke om jobbene sine på nytt eller bli oppsagt.

 

Over ett år

Ingenting er avgjort enda, for 31. mai skal styret ved Universitet i Bergen ta stilling til et formelt forslag om nedleggelse av På Høyden.

Olsen forklarer at han forstår at beskjeden kan ha kommet brått på På Høyden-redaksjonen, men at dette er en idé som har vært arbeidet med lenge.

- Khrono har gjennom et år sondert mulighetene for å etablere seg som en nasjonalt ledende universitets- og høyskoleavis med flere deltakende. Vi synes at Khrono har utviklet seg til å bli en meget bra publikasjon, og Khrono-redaktør Tove Lie vant nylig prisen «Årets nyskaper» av Oslo Redaktørforening, sier Olsen.

- Hellesund i På Høyden har også sammen med Universitetsavisa ved NTNU, Uniforum og Forskning.no jobbet med et lignende nasjonalt prosjekt, uten at det ble noe av, følger Olsen opp.

Det bekrefter Hellesund i På Høyden:

- Men vi er ikke interesserte i en løsning der vi står igjen med bare én nasjonal aktør, slik Khrono sine planer i større grad er.

Sigvald Sveinbjørnsson, BA.

 

- Feil vei å gå

Bergensavisens sjefredaktør Sigvald Sveinbjørnsson er kritisk til sammenslåingen:

- Jeg stiller meg spørrende til hvorfor Khrono skal bli et nasjonalt medium, og ser ikke helt hva man vil oppnå med det. Hvis målet er å oppnå bedre informasjonsflyt i akademia, tror jeg dette er feil vei å gå.

ØYULF HJERTENES, sjefredaktør i Bergens Tidende.

- Om det også er fordi UiB-ledelsen ikke liker «stein i skoen» i form av kritiske saker, som På Høyden-redaktøren forteller, bør UiB heller legge ned avisen, og investere i kjempegode informasjonsrådgivere, sier han.

Han forteller at det er andre og enklere måter å nå bedre ut på.

- Jeg tror det er mer nyttig å dele gode verktøy, som for eksempel publiseringssystem, sånn som både vi i A-media og Schibsted gjør. Det hever kvaliteten, uten å gå utover dekningen og det lokale redaktøransvaret. Prioriteringene av ressurser og hvilke saker man lager kan se annerledes ut for Vestlandet om man gjør På Høyden til en del av et nasjonalt Khrono, sier han.

BT-redaktør Øyulf Hjertenes tror en nasjonal plattform for nisjemediene som dekker akademia kan fungere om de løser oppgaven rett.

- I beste fall vil kvaliteten gå opp, og viktig journalistikk Bergen og andre byer og regioner kan nå et bredere publikum. Det vil være en fordel i diskusjoner om ressursfordeling og andre konfliktsaker, all den tid maktapparatet i Oslo ofte har en begrenset innsikt i hva som faktisk skjer utenfor hovedstaden.

- Men faren er naturligvis at journalistikken og perspektivene fra Oslo blir helt dominerende. Hvis det skjer, kan nasjonaliseringen trygt kalles en tragedie og en fiasko, sier han.

 

Høyere terskel

På Høyden-redaktør Hellesund tror en nasjonalisering vil være ødeleggende for den offentlige debatten lokalt.

- Terskelen for hva som blir tatt opp vil bli høyere. Det som skjer på et institutt eller et enkelt fag i Bergen kan være viktig for dem det gjelder, men ikke bli vurdert som relevant for redaksjonsledelsen i Oslo. De største sakene vil dominere, sier han. 

 

Powered by Labrador CMS