Frode Berg har siden desember vært fengslet i Moskva, anklaget for spionasje.Privat / NTB scanpix
NRK holdt tilbake spionopplysninger om Frode Berg: Sier de kjente til at han var kurér, men publiserte det ikke
NRK har i vinter rapportert om «sinne, hat og uskyld». Men redaksjonen har «svært lenge» kjent til at Frode Berg var pengekurér for E-tjenesten. - Et journalistisk dilemma, erkjenner korrespondent Morten Jentoft.
Ole Dag Kvamme
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
Søndag kveld klokka 18.22 publiserte Dagbladet nyheten hvor norske Frode Berg innrømmer at han var i Moskva på oppdrag for Norges sivile og militære utenlandsetterretningstjeneste – E-tjenesten. Dette bekreftet Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til Dagbladet.
Bare 16 minutter senere publiserte NRK og journalist Morten Jentoft klokken 18.38 sin sak, hvor man viser at NRK har visst det samme:
«NRK sitter på opplysninger om at Frode Berg skal ha foretatt flere turer til Russland som kurér for personer med tilknytning til norsk eller vestlig etterretning», skriver Morten Jentoft og kollega Iselin Elise Fjeld.
«Opplysninger vi har sittet med svært lenge»
Mandag morgen følger Jentoft opp. Denne gangen opplyser at også at han ikke bare har visst at han har kjent til at Berg var på oppdrag for E-tjenesten, men også at han hadde med seg penger.
- Hvor trolig er det at norsk E-tjeneste har rekruttert Berg til å betale russiske?, spør NRKs programleder til Jentoft i NRK Nyhetsmorgen på P2.
- Det er jo svært sannsynlig. Det er opplysninger som også NRK har sittet med svært lenge. Så han har spilt en rolle her, uten at han kanskje helt har vært klar over hva slags fare dette innebærer.
- Det kan jo synes noe rart, når vi her snakker om en pensjonert offiser på grensen oppi nord, som jo har vært gjennom sikkerhetskurs og har informasjon om hva som kan skje i en situasjon som dette, svarer Morten Jentoft til sin kollega klokken på radionyhetene klokken 07.30.
NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk avviser overfor Medier24 at NRK har noen policy om å ta hensyn til myndighetene i slike saker. Han viser samtidig til fagredaktør Marius Tetlie i NRK Nyheter for kommentarer om den aktuelle saken.
– Holder NRK tilbake opplysninger av hensyn til samarbeid med E-tjenesten, om de ber om det?
– Nei, det er ingen policy om det, men jeg vet ikke hva redaksjonen har kjent til i denne saken. Jeg har vært på ferie. Uansett er det Tetlie som svarer om aktuelle tilfeller, sier Kalbakk.
– Det er uverkeleg, eg er skulda for noko eg ikkje har gjort. Eg hadde ikkje aning da eg kom til Moskva 4. desember. Eg skulle berre på julegåvehandel og besøke nokre vener.
– Men dei seier at du hadde med deg noko til nokon i Moskva og at det er derfor du sit inne?
– Ja, det hadde eg, men ikkje noko som er ulovleg.
Der skriver NRK:
Medier24 vet ikke om Jentoft allerede da satt på kunnskapen han sier han har sittet på «svært lenge».
10. april ble februar-saken lenket til fra Jentofts sak om at Norges tidligere utenriksminister Børge Brende diskuterte Bergs sak med Russland utenriksminister Sergej Lavrov.
- Flere av oss har visst
Overfor Medier24 bekrefter Jentoft at kunnskapen han har sittet på har vært et journalistisk dilemma. Han tar også med seg andre norske journalister i Moskva:
– Poenget er at flere av oss har sittet på disse opplysningene, men advokatene har ikke vært villige til å bekrefte dem offentlig, før advokat Brynjulf Risnes nå gikk ut og bekreftet dette offentlig. Det er følsomme ting, og avhengig av at man har noen til å gå ut offentlig. Derfor har vi ventet med det, sier Jentoft.
– Men i en sak hvor mange har lurt veldig på om Berg kan ha gjort hva siktelsen sier, har altså en rekke journalister visst om det, uten å melde det. Er ikke det rart?
– Poenget er at man ikke har kilder til å stå frem med det. Det er følsomme ting. Det i alle fall avgjørelsen som har vært tatt, sier Jentoft.
– Samtidig skriver du at NRK har visst, og at det er opplysninger har sittet med svært lenge?
– Ja, men det er en annen ting å gå ut med ting, det er det som har vært dilemmaet her.
– Men hadde du fått flere bekreftelser da du la ut sak klokken 18.36 søndag kveld?
– Nei, men da var det vel bare en kort greie, etter at Dagbladet hadde gått ut med advokatens uttalelse.
– Der skriver du at dette har NRK visst?
– Ja, man har visst det, men ikke gått ut med det. Dette er redaktøravgjørelse.
– «Flere har visst», sa du, er det Per Anders Johansen Aftenposten og de andre korrespondentene?
– Jeg svarer kun for meg selv, sier Jentoft.
Avviser at han har visst
Aftenpostens Moskva-korrespondent Per Anders Johansen har fulgt Berg-saken tett. Han avviser at han visste det samme som Morten Jentoft sier.
– Nei. Jo lengre du jobber i Russland, jo mindre sikker blir du på hva du egentlig vet. Her borte er alt mulig. Men jeg tror alle som har jobbet med denne saken, har hatt en klar mistanke om at Berg var sendt av vestlig etterretning.
– Hvorfor går man ikke ut med slike opplysninger i en større sak?
– Selv har jeg ikke hatt noen åpne, sikre kilder som kunne bekrefte denne mistanken. Hadde jeg hatt det, ville jeg selvfølgelig skrevet det. Jeg har tilbragt mange timer i domstolene i Moskva, delvis som eneste norske medium, og spurt både Frode Berg personlig og hans advokat om dette.
- Mistanken er blitt sterkere jo lengre tid det gikk, uten at Berg og advokatene ville si hvem som ga ham pengene. At både Berg og hans advokater har valgt å lyve eller holde sannheten skjult frem til nå, er et problem for deres troverdighet. Jeg kan bare gratulere Dagbladet med god jobbing, sier Johansen.
– Ikke tatt spesielle hensyn
Fagredaktør Marius Tetlie i NRK Nyhetene svarer slik:
– Har NRK visst i lengre tid at han hadde med seg penger til russere? Hvorfor har man da ikke meldt det, i en sak med så stor offentlig interesse?
– NRK har som andre medier hatt som mål å finne ut hva er den reelle bakgrunnen for at Frode Berg har sittet arrestert siden desember i fjor. Underveis har vi hentet inn informasjon på helt vanlig journalistisk vis.
- Vi har fortløpende vurdert hva vi har dekning for å publisere, og hva vi må jobbe videre med. Jeg vil ikke gå inn i detaljer om hva vi har sittet på og våre vurderinger underveis, sier Tetlie.
– Det sentrale er vel at han skriver og sier at dette har NRK visst lenge. Hvis du vet noe, så har du dekning for det?
– VI har gjort ordinære, publisistiske vurderinger, uten at jeg vil gå i detalj rundt det.
– Tar man særskilte hensyn til interessene til en nordmann som sitter fengslet i Moskva?
– Vi har jobbet på vanlig journalistisk vis, og gjort vurderinger basert på det. Vi har ikke tatt spesielle hensyn utover vanlige publisistiske vurderinger.
– Har NRK vært under press av E-tjenesten eller noen fra Frode Bergs side?
– Jeg kan bare si at vi har drevet en helt fri og uavhengig nyhetsformidling i denne saken, sier Tetlie.