Martin Huseby Jensen, avtroppende redaktør i Journalisten. Bildet er fra Fagpressedagen 2017 for noen måneder siden.

For to år siden fikk Helge Øgrim et halvt års etterlønn. Nå vil ikke NJ si hvilke vilkår Martin Huseby Jensen slutter med

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mandag formiddag kom nyheten om at Martin Huseby Jensen (43) har sagt opp jobben som redaktør for fagbladet Journalisten.

Dette skjer drøyt fem måneder etter at han ble fast ansatt - men da hadde redaktøren til gjengjeld vært konstituert siden juli 2016.

Til egen avis begrunner Huseby Jensen valget med studier, og overfor Medier24 beskriver han et sammensatt bilde. Med en masteroppgave som den viktigste årsaken:

- I dag er det fire uker til jeg blir 44 år, og det er på tide å bli ferdig med studiene. Jeg hadde ambisjoner om å studere ved siden av jobben, men har innsett at det ikke går. 

- Og etter en dialog på hjemmebane, med to barn og en samboer som går inn i en ny, krevende lederjobb, fant vi ut at: Hvis jeg skal få dette til, så blir det nå, sier han. 

- Men i fjor høst trodde du det skulle gå bra?

- Ja, jeg hadde lagt opp et løp jeg hadde planer om å følge. Og så gikk det ikke. 

- Når bestemte du deg for dette?

- Oppsigelsen ble levert før helga, men jeg har gitt noen heads up tidligere om at det kunne gå i den retningen, sier Huseby Jensen. 

 

Ni dager igjen som redaktør

Mandag ble det også klart at Huseby Jensen bare har ni dager igjen som redaktør for fagbladet. Fra 1. mars er han student igjen.

- Hvorfor «så travelt»?

- Det handler blant annet om hva som passer best i forhold til studieløpet og hjemmebane.

Helge Øgrim gikk av som redaktør sommeren 2016.

- Men minst like mye handler det om at hvis du er redaktør, så er du det 100 prosent, sier han.

43-åringen overtok i praksis som redaktør sommeren 2016, da Helge Øgrim gikk av.

Den gang fikk Øgrim et halvt års etterlønn, nær en halv million kroner, i etterlønn. Dette til tross for at han selv valgte å si opp.

Journalisten er formelt en avdeling i Norsk Journalistlag, men med et eget bladstyre og en styreleder - Katrine Strøm - som ikke er en del av den øverste NJ-ledelsen. NJs nestleder Dag Idar Tryggestad sitter imidlertid også i Journalistens styre. 

 

NJ vil ikke kommentere sluttvilkår

Katrine Strøm (t.v.), styreleder i Journalisten.

På spørsmål fra Medier24 om hvilken avtale redaktøren slutter med, svarer Strøm slik:

- Vilkårene for hans avgang kommenterer jeg ikke. Men vi er som alle andre bundet av arbeidslivets regler. 

- Får Huseby Jensen noen sluttpakke eller etterlønn for perioden etter 1. mars?

- Vi har mottatt en ordinær oppsigelse, og forholder oss til de vilkår som følger av våre arbeidsavtaler.

- Men hvorfor slutter han da allerede 1. mars, i stedet for å jobbe ut oppsigelsestida?

- Han er ansvarlig redaktør og avdelingsleder i Journalisten. For oss er det viktig å ivareta arbeidet videre. Så skal vi bruke de nærmeste dagene til å finne ut akkurat hvordan vi gjør det, sier Strøm.

Huseby Jensen selv svarer ikke direkte ja eller nei på vårt spørsmål om «lønn, etterlønn eller andre vederlag», men kommenterer det slik:

- Jeg har et STUP-stipend fra tidligere, så får jeg feriepenger fra Journalisten og har brukt min gamle mors råd om å spare penger. Det er vel omtrent det, sier han.

 

Varsler umiddelbar redaktørjakt

På spørsmål fra Medier24 om hvor lenge prosessen har pågått, svarer styrelederen:

- Vi fikk hans oppsigelse nå på fredag.

- Har det vært noen konflikt i Journalisten, med styret eller med NJ?

- Jeg kan ikke kommentere hans bakgrunn for å si opp, det står han fritt til å gjøre selv. Innholdet i en ansatts oppsigelse betrakter vi som en personalsak, sier Strøm. 

- Han tiltrådte formelt den faste ansettelsen 1. september. Det er kort tid?

- Det er fem og en halv måned siden han tiltrådte, men han har jo vært redaktør i 20 måneder. Hvilket er nok til å få gjort en del godt arbeid, som har gjort at Journalisten har hatt en positiv utvikling, sier styrelederen.

- Er det slik at dere nå igangsetter en redaktørjakt umiddelbart, eller kan det bli en større diskusjon i NJ om Journalisten nå?

- Det pågår ingen diskusjon om Journalisten nå, og bladstyret vil umiddelbart starte prosessen for å finne en ny redaktør. 

- Dere må nok en gang ut i en slik prosess, bare noen måneder etter at den forrige ble avsluttet. Hva tenker du om det?

- Det er realitetene, og vi forholder oss til det, sier styreleder Katrine Strøm. 

Hege Iren Frantzen utfordret tidligere NJ-leder Thomas Spence med ambisjoner om mer åpenhet. Det førte fram.

 

NJ-leder vil ikke vise åpenhet

Da Hege Iren Frantzen ble valgt som leder av Norsk Journalistlag i 2017, var det blant annet etter en debatt hvor hun ville at fagforeningen skulle bli langt mer åpen.

Hun leder samtidig en organisasjon som sliter med fallende medlemstall, utfordrende økonomi og flere år på rad med underskudd på drifta.

Men på spørsmål fra Medier24 vil NJ-lederen ikke bidra til åpenhet om sluttvilkårene til fagbladets redaktør.

- I henhold til Journalistens vedtekter er ansettelsesforholdet til redaktøren ikke en del av mitt eller landsstyrets arbeid, sier Frantzen til Medier24.

- Det er lagt til styret og styreleder for Journalisten. NJ er spesielt opptatt av at det er et klart skille her mellom oss som eier og det redaksjonelle arbeidet. Journalisten styrer lønnsmidler selv innenfor de bevilgningene som de får, fortsetter fagforeningslederen.

- Disse vilkårene ønsker ikke styreleder å kommentere. Er dette i takt med den åpenhet dere ønsker å vise medlemmer, dine ambisjoner før du ble valgt - og de verdier NJ fremhever i en hver offentlig debatt?

- Norsk Journalistlag er en fagforening og en organisasjon for journalister hvor vi jobber for åpenhet. Men NJ og våre tillitsvalgte mener også at det er forhold som en arbeidsgiver ikke skal og kan offentliggjøre, svarer Frantzen, og gjentar at dette ansvaret er lagt til Journalistens styreleder.

- Hva hun vil svare på i den rollen er en del av det å ha arbeidsgiveransvaret. Og det er det hun som avgjør.

 

- Viktig at arbeidet ikke stopper opp

NJ-lederen - som inntil i fjor selv var styreleder for Journalisten - opplever nå at fagforeningens eget blad nok en gang må ut på redaktørjakt. Det kommenterer Hege Iren Frantzen slik:

- Styreleder har sagt til meg at de vil bruke dagene framover på å sørge for at det gode arbeidet i redaksjonen ikke stopper opp som følge av den nye situasjonen det skaper, og det synes jeg er bra.

Martin Huseby Jensen har snart lagt bak seg 10 år i Journalisten.

- Journalisten leverer viktig journalistikk på temaer som opptar NJs medlemmer og det er viktig for oss at det arbeidet ikke stopper opp. Det å finne en god redaktør for Journalisten blir også viktig nå og det blir opp til styret å legge opp en god prosess der. NJ som eier skal være forsiktig med å blande oss i den ansettelsen, sier Frantzen.

 

 

Han gir seg etter 10 år i fagbladet for å bli student. Men 43-åringen står ikke helt på bar bakke etter studiene, sier Martin Huseby Jensen

1. mai er det 10 år siden Martin Huseby Jensen begynte i Journalisten, som den gang var et fagblad med papirutgivelse hver 14. dag og mye større stab enn i dag. Han kom den gang fra NA24 Propaganda, med ambisjoner om å øke fagbladets digitale stofftilbud og trafikk. 

Og det er mange minner fra disse årene: 

- Det er både gøyale minner og vanskelige tider. Men hvis jeg kan nevne et ferskt eksempel, så må det være å skrive en artikkel som får 21.000 visninger og nesten 12 minutters lesetid. Og den retningen vi har gått som et fagmagasin. Det var også gøy da vi to år på rad fikk priser i Fagpressen som årets nettsted.

- Journalisten har vært en kritisk vaktbikkje - som da dere rullet opp «Romkvinne-saken». Du kommer ikke til å savne klubbledere og NRK-journalister som er kritisk til fagbladet?

- Hehe, nei. Det er litt selsomt med hårsåre journalister som blir utsatt for kritisk journalistikk. Noe av det rareste jeg opplever er når jeg ringer en redaktør, som svarer på mine spørsmål med å spørre om «det er en sak?».

I løpet av de 20 månedene som redaktør er det særlig to ting Huseby Jensen er fornøyd med.

- Vi har fått på plass en god redaksjon som leverer mye bra journalistikk. Og så var det ekstra artig å lede Journalisten gjennom et jubileumsår, hvor vi satte fokus på faget. 

- I fjor var du tydelig på at Journalisten gjerne kunne få en kvinnelig redaktør, om det ikke ble deg. Siden har du ansatt to kvinner i redaksjonen. Er det slik nå at det må kvoteres inn en mann i din jobb?

- Haha, nei - jeg tror ikke vi skal kvotere noe som helst! Og jeg synes fortsatt at Journalisten som 101-åring kan få sin første kvinnelige redaktør. 

Redaktøren leverer fra seg et fagblad som nå har en forholdsvis stabil økonomi, ifølge Journalisten selv med nær en halv million kroner i pluss for 2017.

Om noen uker blir det fullt fokus på studier og masteroppgave i noen måneder for Martin Huseby Jensen. Ambisjonen er å undersøke hvilken kompetanse som kreves av framtidens journalister. 

Hva dagen bringer til høsten, er mer uvisst. Men ikke helt i det blå: 

- Det er noen prosjekter som ligger der, som jeg ikke skal gå veldig høyt ut med i dag. Jeg står ikke fullstendig på bar bakke.

 

Powered by Labrador CMS