NRKs hovedkontor på Marienlyst i Oslo.
NRKs hovedkontor på Marienlyst i Oslo.

Han sluttet brått i trenerjobb etter anklager om seksuell trakassering. Men NRK mener mannen kan fortsette som fotballekspert

- Vi skal ikke agere på rykter, sier sportsredaktør Egil Sundvor. Mannen blir likevel neppe å se på skjermen med det første: Han er «ikke satt opp på kommentering» framover, bekrefter NRK.

Publisert

- Etter en grundig gjennomgang har vi ikke funnet eller blitt forelagt noen dokumentasjon som bekrefter påstandene og ryktene. Vi vil derfor ikke revurdere avtalen med vår ekspertkommentator.

Dette uttalte sportsredaktør Egil Sundvor til fotballmagasinet Josimar forrige uke.

Tema var en norsk fotballprofil som gjennom flere år også har vært ekspertkommentator på fotball for NRK - både på damer, herrer og landslag.

Men for noen uker siden kom hendelser høsten 2015 i fokus, da fotballspilleren Hólmfríður Magnúsdóttir anklaget en norsk fotballtrener for seksuell trakassering.

Hun fortalte historien i en lukket Facebook-gruppe på Island, og senere gjennom omtale i avisen MorgunblaðiðFlere norske medier plukket også opp saken.

  • Mannens advokat John Christian Elden har avvist alle påstandene, og omtalt den som rykter. Les tilsvar nederst i saken.

 

«Meldinger, verbale og fysiske tilnærmelser»

Blant mediene som omtalte saken i januar var NRK, med følgende tittel: «Fotballspiller meldte fra om seksuell trakassering - trener mistet jobben»

I saken bekreftet fotballklubbens daværende styreleder Arne Utvik bakgrunnen for at mannen sluttet høsten 2015:

– Jeg kan bekrefte at jeg ville fjerne treneren grunnet hans oppførsel og trakassering av Frida Magnusdottir.

Lignende uttalelser kom Utvik også med til Haugesunds Avis og Hnytt.no.

Noen uker senere beskriver Josimar trakasseringen som både tekstmeldinger, bilder, verbale og fysiske tilnærmelser, og skriver at redaksjonen «kjenner innholdet i meldingene».

 

«Skal ikke agere på rykter»

Egil Sundvor, sportsredaktør i NRK.
Egil Sundvor, sportsredaktør i NRK.

Saken har foreløpig ikke fått konsekvenser for fotballprofilens kontrakt med NRK - hvor han har en rolle som fotballkommentator og ekspert på nettopp damefotball.

Overfor Josimar begrunnet sportsredaktør Egil Sundvor dette slik:

- NRKs holdning er at vi tar alle saker og påstander om seksuell trakassering på alvor, vi skal være grundig i våre undersøkelser, vi skal ikke agere på rykter og vi skal oppføre oss ryddig mot alle – også de påstandene rettes mot.

Til Medier24 denne uka bekrefter Sundvor den beskrivelsen.

- Men NRK har selv omtalt dette som seksuell trakassering og koblet avgangen til det. Vil det si at du mener dere omtaler rykter?

- Jeg vil ikke kommentere NRKs omtale i denne saken, den har jeg ikke noe med. Jeg behandler et kontraktsforhold. 

Redaktøren understreker samtidig at NRK Sport ikke har jobbet med denne saken journalistisk, nettopp på grunn av relasjonen til mannen. Ifølge Sundvor står NRK Nyheter bak saken, publisert på nettsidene til NRK Rogaland.

 

Har ikke fått eller sett dokumentasjon

Sundvor sier til Medier24 at NRK ikke har mottatt noen varslinger om saken, og ble kjent med påstandene samme dag som de ble omtalt i media. Siden har man forsøkt å undersøke anklagene:

- Dette er en krevende sak for med alvorlige påstander. Vi skylder begge parter at vi gjør en grundig jobb for å dokumentere hendelsene, og å følge opp opplysninger som er gjengitt i media. Vi har søkt bredt etter bakgrunn og dokumentasjon fra berørte parter for å få bekreftet eller avkreftet påstander, sier sportsredaktøren.

Ifølge Sundvor avviser den aktuelle fotballklubben gjennom denne dialogen at de har dokumentasjon for påstandene om seksuell trakassering, og at dette har vært en formell varslingssak.

- De involverte partene som har uttalt seg om påstandene i media, har heller ikke ønsket å bidra ytterligere i saken overfor oss. Det respekterer vi selvsagt. Ut fra dagens dokumentasjon beholdes derfor kontrakten med vår kommentator.

 

Tas inntil videre av skjermen

Men saken er ikke nødvendigvis helt lukket og avgjort, understreker Egil Sundvor:

Skulle det dukke opp ny informasjon, vil vi selvfølgelig vurdere saken igjen.

Og samtidig som kontrakten med fotballeksperten ikke er avsluttet, er han i praksis tatt av skjermen inntil videre - ettersom mannen foreløpig ikke satt opp på nye oppdrag. 

Overfor Josimar ble dette valget begrunnet med hensynet «til vår ekspert og hans familie». Til Medier24 sier Sundvor det slik:  

- Vi har i fellesskap blitt enige om at han ikke settes opp for kommentering slik situasjonen er nå. Belastingen er stor for ham. 

Han legger også til, med påstandene fra den kvinnelige fotballspilleren som bakteppe: 

- Det er ikke aktuelt å bruke han som kommentator for kvinnefotball. 

Sportsredaktøren opplyser at fotballprofilen ikke er ansatt i NRK, men har en kontrakt som blir løpende fornyet. Det skjedde sist i desember 2017.

 

- Tror 100 prosent på hennes historie

Arne Utvik er styreleder i fotballklubben, og var tett på saken da den dukket opp for drøyt to år siden.

Han kommenterte også anklagene til flere medier da den ble kjent for en drøy måned siden, med klar støtte til Hólmfríður Magnúsdóttirs historie.

Overfor Medier24 ønsker han ikke å si mer enn det han allerede har sagt, men gjentar dette kort og klart:

- Utfra min kjennskap til saken og det jeg har sett, har jeg ingen grunn til å tvile på henne. Og tror 100 prosent på hennes beskrivelse av saken, sier Utvik.

Styrelederen bekrefter videre at NRK har prøvd å kontakte han. Utvik sier at han selv ikke er i besittelse av dokumentasjonen - og at det må være opp til Magnusdottir selv å dele den. Det har fotballspilleren så langt ikke ønsket.

Advokat John Christian Elden møter ofte pressen - her i forbindelse med Eirik Jensen-saken.
Advokat John Christian Elden møter ofte pressen - her i forbindelse med Eirik Jensen-saken.

Det var også derfor saken ikke ble omtalt som trakassering i 2015, bekreftet Utvik overfor Hnytt.no 11. januar:

– Spilleren ønsket ikke at vi gikk ut med hva som hadde skjedd. Som klubb er vi nødt til å ta hensyn til dette.

- Samtidig er dette en personalsak, og som arbeidsgiver kunne vi ikke kommentere dette den gang. Slike saker er veldig vanskelige, og det kan være greit at folk tenker seg om før de spekulerer i hvorfor vi gjør som vi gjør enkelte ganger. Avgjørelsen vi tar har ofte en forklaring, sa Utvik.

 

 

John Christian Elden: - Dette er en ikke-sak for oss

Fotballprofilens advokat John Christian Elden er kjent med Medier24s omtale av denne saken og sier i en kort kommentar: 

- Jeg bisto treneren da han sluttet i klubben. Det var da aldri noen påstander om trakassering som ble fremsatt. 

- Etter at påstandene ble fremsatt i utlandet nå, har vi fått beskjed fra klubben om at de ikke har sett eller hørt noen form for dokumentasjon på dette. Det er derfor en ikke-sak for oss, selv om Josimar forsøker å lage en klikksak på sviktende presseetikk.

Til Hnytt i januar kommenterte Elden påstandene slik: 

– Vi legger til grunn at god presseskikk gjelder i Norge, og at media ikke bidrar til å henge ut en person selv om andre skulle fremsette sine påstander. Han har ingen kommentarer til ryktene og vil ikke bidra til spekulasjoner. Vi viser kun til kommentaren både klubben og han ga da han selv besluttet å slutte i klubben.

 

Håvard Melnæs, Josimar.
Håvard Melnæs, Josimar.

 

Håvard Melnæs: - Vi har bunnsolid dokumentasjon

- I kjølvannet av #metoo-sakene ellers i samfunnet, var det bare et tidsspørsmål før det også ville dukke opp trakasseringssaker i idretts-Norge. Da historien til Hólmfríður Magnúsdóttir ble publisert i den islandske avisen Morgunblaðið, bestemte vi oss for å undersøke om det var hold i påstandene.

Det forteller redaksjonsansvarlig Håvard Melnæs i fotballbladet Josimar, som har gått lengst i omtalen av saken. Men det var egentlig ikke deres tanke at det også skulle bli flere saker, og et fokus på NRK:

- Da vi fikk de alvorlige anklagene bekreftet, trykket vi etter hvert den første artikkelen. Vi hadde egentlig ingen planer om å skrive oppfølgingssaker. Ikke før NRK svarte at de hadde hatt en «grundig gjennomgang» og ikke hadde funnet noen dokumentasjon som bekreftet «ryktene».

- Da NRK svarte som de gjorde, skjønte vi umiddelbart at de slett ikke hadde gjennomført en grundig gjennomgang. Og da mente vi at det var på sin plass å stille noen spørsmål, blant annet om hva NRK definerer som en grundig gjennomgang, sier Melnes.

Disse spørsmålene har NRK i stor grad latt være å svare på.

- Hva tenker du om NRKs håndtering av saken?

- NRK har ingen troverdighet når de påstår at de har hatt en grundig gjennomgang. Dette er en pinlig uttalelse av NRKs sportsredaktør.

Til Medier24 sier Melnæs at redaksjonen har «bunnsolid dokumentasjon» på flere former for seksuell trakassering.

- Det hjalp ikke mannen at hans advokat John Christian Elden - i en sms til Josimars journalist Lars Johnsen - omtalte den alvorlige trakasseringen som «rykter».

- Hva mer kan du si om denne dokumentasjonen?

- Av hensyn til kildevernet ønsker vi ikke å gå ut med hva slags dokumentasjon vi er i besittelse av. Men vi vil sove like godt om natten om det skulle dukke opp trusler om søksmål fra advokat Elden, sier Melnæs.

 

Powered by Labrador CMS