Arne Reginiussen, ansvarlig redaktør i Finnmark Dagblad og iFinnmark.

Debatt

«Hvis de høye direktører i Medietilsynet hadde orket å reise på ræva og dra utenfor Østlandet, kunne de sett hvordan NRK virker»

- Her oppe er NRK den største trusselen for lokale medier, skriver Arne Reginiussen.

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • ARNE REGINIUSSEN, ansvarlig redaktør og administrerende direktør for iFinnmark, Finnmark Dagblad og Finnmarksposten. Direktør for Finnmarken. Opprinnelig publisert på egen nettavis

Denne uka ble det overlevert en rapport til kulturministeren fra Medietilsynet. Hva denne rapporten rent faktisk skal være, er ikke godt å si.

Hvis dette er et tilsyn, er jeg tross alt glad det ikke er snakk om et helsetilsyn.

Rapporten er ikke verdt papiret den er skrevet på, kort og godt.

Hvis de høye direktører i Medietilsynet hadde orket å reise på ræva og dra utenfor det sentrale Østlandet, kunne de kanskje sett hvordan NRK virker i landets skjøreste og mest marginale mediemarked. Det foregår en regelrett kannibalisme på stoff som produseres i de lokale mediene.

Problemet er ikke at NRK ved flere anledninger har hentet flinke folk fra oss. Vi har forståelse for at NRK også må rekruttere, og en slik konkurranse vil det alltid være. Problemet ligger i en total mangel på oppfinnsomhet og bevisst undergraving av andres forretningsmodell.

 

Jeg skal ta noen eksempler bare fra de siste dagene:

Altaposten fulgte opp saken om verdens rikeste mann Jeff Bezos sitt besøk i Alta, som iFinnmark kunne melde om i helga, gjennom en fin sak med personalet på Jotka fjellstue, hvor Bezos hadde vært på besøk.

Det var ikke mange timene de fikk ha saken bak betalingsmur før NRK hadde ringt samme kilde og laget en tilnærmet lik sak, som selvsagt ble kjørt åpen. iFinnmark laget også denne saken, men selvfølgelig forbeholdt abonnenter, slik som originalkilden.

Det gikk i påska ras i Stallogargo i Kvalsund. iFinnmark var først ute med plussintervju med en person som ble stående fast. Noen timer etter kommer NRK. Sak med tilnærmet samme innhold kjøres åpent ut. Det samme skjer få dager etterpå da bilen var bestjålet mens den sto fast i rasområdet. NRK kommer kort tid etterpå med samme sak åpent som iFinnmark har for sine abonnenter.

Tonny som fikk stortorsk i Kjøllefjord meldte iFinnmark om 6. april bak pluss. Dagen etter kommer NRK med tilnærmet samme poenger åpent med tekst og bilder.

Vi kan jo også se på sakene om værfaste Tom fra Moss på Nordkapp. Bak pluss på iFinnmark – NRK kaster seg på og kjører åpent.

 

Selvfølgelig produserer også NRK egne saker. Blant annet om en angivelig edderkopp i kjøpepizza i Alta. Det er flott at lisensbetalerne betaler for slik viktig nyhetsformidling gjennom tekst og bilde på nett!

I den sammenheng er det jo relevant å peke på at kritikken som har kommet fra blant annet Odd Mathis Hætta, tidligere NRK-redaktør i Finnmark, er berettiget.

Han viser til forfall i kvalitet i radiosendingene. Hvor er portrettene? Hvor er det dyptpløyende innholdet?

Det er fullstendig respektløst med full finansiering fra lisensbetalerne å gå inn på en slik måte mot de kommersielle mediene i Finnmark. Det NRK Finnmark gjør med dette er å vise at man er overflødig i mediemarkedet i Finnmark.

Hvor er NRK i demokratiske blindsoner i Loppa og Gamvik? Hvorfor går man ikke ned i dybden og bruker ressursene der, fremfor å lage gratisavis av innhold som andre tar betalt for?

Vi trenger ikke et nytt iFinnmark eller Altaposten finansiert av det offentlige. Vi trenger mediemangfold, og vi kan ikke forstå hvorfor det skal være NRKs mål å bli mest mulig lik de andre.

 

I stedet for å gå i materien og lage viktig, relevant og fordypende journalistikk på hovedplattformene med lyd og bilde, er det tekst og bilde på nett som virker å ha blitt implementert som strategien hos statskanalen. I direkte konkurranse med hardt pressede nyhetsmedier lokalt, og med stadig mer aggressiv tilnærming.

Man må spørre seg om hva som ligger bak denne strategien? Føler man at man har fått grønt lys fra Medietilsynet for å forsøke å undergrave andre nyhetsformidlere?

Vi fra iFinnmark var før jul i et møte med daværende kulturminister Linda Hofstad Helleland. Der tok vi opp den problematikken vi ser med NRK. Hun var svært interessert i å høre om den virksomhet som NRK bedriver i Finnmark og ville gjerne ha konkrete eksempler på dette. Vi håper også Trine Skei Grande følger opp denne linja, løfter blikket og ser hva NRK nå driver med rundt i landet og kommer med noen klare tilbakemeldinger.

 

I denne sammenhengen undergraver NRK også fullstendig sin rolle i den kommende sammenslåingen mellom Troms og Finnmark.

NRK Finnmark burde gjort seg uunnværlige i et samfunnsmessig og demokratisk perspektiv. I stedet gjør de seg overflødige.

NRK burde satset på dyptpløyende journalistikk, mer som vi har sett fra journalist Jan Harald Thomassen i NRK Finnmark den siste tiden. Han har sett på utenlandsk arbeidskraft i fiskeindustrien og gått i dybden i en sak som berører hele Finnmark. Der har han brukt nettmediet på en god måte i tillegg til flotte radioinnslag.

Det er slik NRK med sine ressurser bør operere. I tynt befolkede områder og demokratiske blindsoner hvor de kommersielle mediene ikke har ressurser, der har NRK alle muligheter til å komplementere medietilbudet fremfor å forsøke å undergrave øvrige aktører.

Det er svært skuffende at Medietilsynet velger å lukke øynene for det som nå skjer.

Den største trusselen mot betalt, lokalt innhold er ikke Facebook. Det er NRK.

 

Powered by Labrador CMS