Vi kan leve med at nordlendinger ler litt av bilder av noen veltede campingstoler på Bekkestua
«Knud» var altså ikke en så slem gutt som først antatt. Men NRK har et særskilt ansvar for å varsle og informere befolkningen, skriver Espen Olsen Langfeldt.
NRK har fått kritikk fra sjefredaktør Arne Reginiussen i iFinnmark for at vi informerte våre seere og brukere om det pågående uværet i det sørlige Norge i beste sendetid fredag kveld.
For konsekvensen av stormen «Knud» ble heldigvis ikke så alvorlige som meteorologene varslet – og da spesielt i det sentrale østlandsområdet.
Og kritikken kan vi leve med.
For la oss skru klokken litt tilbake til fredag: Meteorologisk institutt hevet allerede på formiddagen farenivået fra oransje til rødt for Østlandet etter at de så konsekvensene av «Knud» i Rogaland og på sydspissen i Norge.
Rødt farevarsel sendes ut når det forventes «ekstreme konsekvenser» av været, og farenivået gjaldt fylkene Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus.
«Vi utsteder rødt farevarsel når vi forventer ekstreme konsekvenser som følge av været. Det vil være stor fare for at liv går tapt, og at det blir store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur. Myndigheter og sivile i berørte områder oppfordres til å utføre tiltak som bidrar til å sikre liv og begrense skadeomfanget. Folk flest oppfordres til å minimere ferdsel i berørte områder», heter det i retningslinjene til Meteorologisk institutt.
Da mente de at stormen ville flytte seg østover og berøre den mest folkerike delen av vårt langstrakte land.
Og i en slik situasjon er NRK i en spesiell situasjon:
Vi har et særskilt ansvar for å varsle og informere befolkningen om nyheter og om en potensiell mulig krise som kan ramme dem.
I dette området befant det seg fredag kveld svært rundt regnet minst 1,7 millioner mennesker. Derfor valgte vi å bruke noen minutter av fredag kveld til å informere, fortelle og varsle så mange som mulig om de siste nyhetene om uværet på NRK1.
Da hadde allerede nærmere 50 000 mistet strømmen, og de materielle skadene sør i landet var relativt omfattende.
Situasjonen kunne bli verre i et område hvor mange - i motsetning til de aller fleste nord i landet - ikke er så vant med eller er forberedt på stormfulle vindkast.
Sett i dette relieffet var det derfor svært vesentlig at vi informerte så mange som mulig, selv om det altså ikke gjaldt alle i hele landet.
Så er heller ikke meteorologi en 100 prosent eksakt øvelse, og «Knud» tok en litt annen retning enn forventet sent fredag kveld og natt til lørdag.
Men farenivået ble først nedjustert kl.04.00 natt til lørdag, nettopp fordi været kan opptre uforutsigbart.
Og da kan vi leve med at nordlendinger flirer litt av bilder av noen veltede campingstoler på en terrasse på Bekkestua– «Knud» var altså ikke en så slem gutt som først antatt.
Men vær – og konsekvensene av uvanlig vær - skal vi i NRK være opptatt av, enten det er i Hammerfest eller Lindesnes.
For vær er også nyheter, og i år har det vært mye uvanlig vær.
Uansett årsaker til det, så krever også det en journalistisk årvåkenhet.