Strøksnes kalte byen korrupt. Arne O. Holm mener avisene logrer lydig. Nå skyter «skjødehunden» tilbake

Det brygger til ny aviskrig i Bodø - i hvert fall i redaktørenes kommentarspalter.

Publisert Sist oppdatert

Bodø har lenge hatt rykte på seg for å være en ganske korrupt by, skrev frilansjournalist og forfatter Morten Strøksnes i en av sine faste lørdagsspalter for noen uker siden.

Og ryktene satte fyr på både byen og spaltene i avisbyen, som på ny hjemsøkes av en aviskrig - om enn verbal. 

Kommentaren har avstedkommet flere oppfølgingssaker og sterk kritikk i både Avisa Nordland og Bodø Nu.

AN-kommentator Anne Grenersen kalte Strøksnes en «sladrekjerring av verste sort», og mener en slik useriøs debatt ødelegger for den viktige debatten om tette bånd.

Bodø Nu og Rune Nilsen gikk også hardt til verks, og kalte Strøksnes uredelig og upålitelig, men mente alt «burde ligge til rette for en strålende karriere som forfatter».

Anklages for logring

Krigens spørsmål nå er hvem som ikke har gjort jobben sin - og om byens presse er for snill med bodøværingene.

I en kommentar forrige uke på den offentlig eide og finansierte High North News spør redaktør Arne O. Holm om byen ikke tåler at det stilles spørsmålstegn ved byen sin.

Og om avisene i byen - de andre altså, ikke ham selv - står på barrikadene til forsvar, i stedet for å gjøre undersøkende journalistikk?

Holm skriver blant annet:

Denne gangen pirkes det til alt overmål fra mennesker bosatt utenfor Bodø. Kanskje er det til syvende og sist det geografiske ståsted som får det til å renne over for enkelte. I så fall finnes det bare et svar på problemet: Å gjøre grave- og møkkajobben sjøl.

Ellers ender byens presse opp som varianter av Trangviksposten, en parodi på lokalaviser, utgitt av redaktør Syversen så tidlig som på begynnelsen av 1900-tallet.

Enda hardere ord tar Arne Finne bruk, også han tilknyttet High North News, i et leserinnlegg i Avisa Nordland onsdag.

Finne mener Avisa Nordland har «lagt seg godt til rette i makthavernes fang», og reagerer på at lokale medier i stedet for å grave, «bjeffer mot Morten Strøksnes».

- En kastrert vaktbikkje som gjesper og later seg på makthaverens fang er egentlig ikke mye å fø på, skriver Finne i innlegget.

Skjødehunden svarer skarpt

Siste ord i debatten har så langt gått til Avisa Nordlands sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen, som i en kommentar tirsdag kveld svarer kontakt på anklagene om at han er kastrert.

Tvert i mot mener Hanssen at AN bestreber sitt ansvar for å følge makta, og viser til en rekke konkrete eksempler. Og som han skriver:

Det har muligens vært en i overkant lang fellesferie i redaksjonen på Mørkved. Både redaktør Holm og journalist Finne har glemt at samtlige av sakene Strøksnes referer til i sin kommentar er hentet fra Avisa Nordland.

Hanssen reagerer også på hvordan den offentlig finansierte High North News ved Universitetet i Nordland mener byens lokalaviser ikke har gjort jobben sin, uten å ta ansvar for det selv:

Noe spesielt blir det likevel når både redaktør og journalist for en mediebedrift i byen går til angrep på «andre» mediebedrifter i samme by. Fordi «andre» ikke har gravd fram eksempler på byens evne til å gjennomføre demokratiske prosesser.

Hanssen konstaterer at High North News fritar seg selv for å gjøre gravejobben selv, og mener «det eneste Holms nettavis har klart å grave opp er offentlige midler».

Inkludert 3,7 millioner kroner i DA-midler, vedtatt av en tildelingskomite med «framtredende personer for næringsliv, politikk og offentlig forvaltning i Bodø»:

Er det her årsaken ligger til at man ikke vil grave i nettverkene selv, men heller vil overlate jobben til andre? Sedate bikkjer er alltid lojale mot hånden som gir dem mat.

Powered by Labrador CMS