Arne Johansen jobbet over 30 år i NRKFoto: Harald Inderhaug/NRK
MINNEORD:
Arne Johansen hadde en egen tilstedeværelse
«Vi har mistet en kjær NRK-kollega og venn. Arne var selve essensen av en NRK-gentleman i ordets rette betydning.»
HaraldInderhaugPå vegne av kolleger
PublisertSist oppdatert
Denne artikkelen er over to år gammel.
Arne Johansen (15.10.1940- 14.01.2022) hadde en egen tilstedeværelse.
Når han var på jobb fulgte det med en rolig, lun og vennlig stemning. Arne var fagstolt - med et rolig smil og et glimt i øyet.
Arne hadde mange talenter - og gikk ikke av veien for å prøve nye oppgaver og nye utfordringer i årenes løp.
Utdannelsen var elektriker fra Drammen yrkesskole fra 1955 til 1957. Så begynte han å arbeide for firmaet Elektromann, både før og etter militærtjenesten.
Fra militæret fikk han denne omtalen som allerede da viste Arnes gode og helstøpte personlighet: « .. god vognfører, pålitelig og med godt humør…»
Så kom han selvfølgelig og heldigvis til NRK !
Det er hans mange kolleger opp gjennom årene glade og takknemlige for! Å ha Arne på teamet var en faglig og kollegial styrke for enhver produksjon.
I NRK startet han sin karriere 17.januar 1972 under ledelse av Rigmor Hansson Rodin. Han fikk først tittelen Driftstekniker i Filmproduksjonsekspedisjonen. Raskt ble han en Lystekniker med ansvar for lyset på mange team - innen alle deler av programvirksomheten.
En stor og kreativ lysjobb for Arne var Akerhus-programmene til Riksantikvar Stephan Tschudi Madsen og NRKs Olav Aasmundtveit. «Fra middelalderborg til renessanseslott» og « Fra glemsel og forfall til nasjonalt monument».
Store dramatiserte tablåer i Akershus festning var interessante oppgaver for Arne.
Arne tok også utfordringen med å få kompetanse til å jobbe som lydtekniker.
I 1990 kom Arne inn i «tårnet» i ENG-gruppa i Nyhetsavdelingen som daglig koordinator for dagsrevy-teamene. Han ble kjent for å holde hodet kaldt i høyt arbeidstempo med krevende booking og planlegging; - og også som sindig og rolig lydmann med spesiale å berolige nervøse intervjuobjekter med sitt blotte nærvær.
Her fikk Arne bruke en annen side av sine mange NRK-talenter, alltid med en oppmuntrende replikk i en stressende hverdag.
Etter å ha pendlet fra sitt kjære Mjøndalen i Buskerud i mange år, ønsket Arne å korte ned reisetiden til jobben. I juni 1996 ble han overført til DBUS. Blant mange oppgaver hadde han også lydansvaret for et portrettprogram med Arne Moslåtten i Hellbillies. Jeg var så heldig å jobbe med Arne som fotograf på denne - og mange andre produksjoner.
«Arne Moslåtten – skreppekar i musikk» Regi Svein Olav Tovsrud.
Så fulgte en periode med 50/50-pendling mellom DBUS og Marienlyst, AFP i 2003. Han gikk ned i 60 % stilling, og fra 1. november 2004 til 31. desember 2004 jobbet Arne 1 dag hver uke som vaktmester i DBUS; inntil han gikk av etter mer enn 30 år i kringkastingens tjeneste.
Arne var en svært godt likt kollega. Han var en god arbeidskamerat og en positiv humørspreder. Han hadde aldri et vondt ord om noen. Arne var blid og imøtekommende, og han ble alltid invitert på ENG-gruppas sommer- og julefester – også etter at han gikk av .
Vi i NRK Buskerud husker med glede hans regelmessige besøk etter at han ble pensjonist. Han kom og stekte vafler til oss. Det var oppmuntrende i en travel hverdag. Etterpå ble det tid til mimring om «gamle NRK-dager», og det var alltid vanskelig å rive seg løs fra den spennende mimringen!
Vi har mistet en kjær NRK-kollega og venn. Arne var selve essensen av en NRK-gentleman i ordets rette betydning. Våre tanker går til Randi og resten av familien i Mjøndærn som han var veldig glad i.
Hvil i fred, gode Arne, og takk for innsatsen!
På vegne av mange NRK-ere i fortid og nåtid, Harald Inderhaug