Vinstra-saken er begjært ført bak lukkede dører: Det er ikke redaktørforeningen enig i

På vegne av pressen har Norsk Redaktørforening bedt om at hovedforhandlingene i Vinstra-saken skal gå for åpne dører.

Publisert

Mandag 17. juni starter rettssaken i Nord-Gudbrandsdal tingrett etter drapet på Vinstra i fjor høst.

En 16 år gammel gutt er tiltalt for å ha drept en 15 år gammel jente med kniv, samt knivstukket en mann i leggen.

Norsk Redaktørforening har sendt brev til retten og bedt om at hovedforhandlingene skal gå for åpne dører, på vegne av pressen. Det skriver de på sine egne hjemmesider. 

I brevet til tingretten ber de om at retten vurderer åpne dører, alternativt at pressen får være til stede i rettssalen under behandlingen av saken, men at pressen ikke har redusert mulighet til å referere til hva som skjer eller blir sagt i salen. 

«Medias viktigste rolle i et demokratisk samfunn er å bringe fram informasjon av allmenn interesse og å være en «offentlig vaktbikkje» i forhold til maktfaktorer i samfunnet», skriver de i brevet. 

Det er både tiltaltes forsvarer og bistandsadvokatene for de etterlatte og en fornærmet i saken, som har bedt om at dørene lukkes helt eller delvis, og ber om at retten blant annet vektlegger hensynet til privatlivets fred.

«Vi har selvsagt stor forståelse for den belastningen det medfører for de etterlatte å skulle forklare seg for åpen rett. Samtidig er det vanskelig for oss å se at de hensyn som begrunner nettopp denne unntakshjemmelen i domstolloven er oppfylt i dette tilfellet», skriver redaktørforeningen i brevet. 

Powered by Labrador CMS