Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening er positiv til at Oslo-politiet nå åpner opp for å forsøke å ha en egen pressekontakt på operasjonssentralen, slik de har i Sverige.
I dag er det kun operasjonsleder som skal håndtere henvendelser fra mediene om operative saker.
Runar Skarnes, leder for operasjonssentralen i Oslo er åpen på at operative tiltak kan gjøre at mediene ikke får svar så snart som de ønsker. Overfor Medier24 åpner han imidlertid opp for å forsøke en «svensk løsning».
– Bra at det er bevegelse
Jensen i redaktørforeningen er imidlertid tvilende til om det er «nok».
– Fordi noe av utfordringen er å få vite at ting skjer. Det problemet vil ikke uten videre en egen mediekontakt løse. Vi får jo eventuelt se hvordan dette fungerer. Uansett så er det bra at det er bevegelse i saken, sier Jensen.
Også Kristine Foss, jurist i Norsk Presseforbund, ønsker initiativet velkommen. Hun er imidlertid spent på hvordan det blir løst i praksis.
– Hvis man skal se til Sverige betyr dette at mediene kan forvente raske svar når noe skjer, at man alltid har er sted å ringe for mer info. Det er nødvendig. Mediene i dag bruker mye tid på å ringe rundt i mangel av et felles kontaktpunkt. Men det er ikke nok.
I likhet med Jensen mener Foss at tiltaket må kombineres med bedre og raskere varsling om at noe skjer.
– I dag er jo nettopp det et stort problem – at hendelser ikke varsles om, enten fordi politiet ikke har tid, eller fordi de ikke ønsker. Det gjør at samfunnet går glipp av viktig info. Men en mediekontakt, kombinert med bedre varsling, vil være et stort framskritt for samfunnet.
– I tillegg er det en forutsetning at mediekontakten faktisk bidrar til å opplyse saken, og ikke blir et kontaktpunkt som bruker mer tid på å styre infoen enn å opplyse, sier Foss.
– Steg i riktig retning
Advokat Ina Lindahl Nyrud i Norsk Journalistlag føyer seg inn i rekken av dem som ønsker Oslo-politiets takter velkommen.
Men også Lindahl Nyrud mener at det ikke vil være nok, selv om hun mener det er positivt at Oslo-politiet har tatt på alvor ønsket fra presseorganisasjonene om å finne en bedre løsning på informasjonsflyten til journalistene.
– En slik dedikert person som i Sverige, som samarbeider tett med resten av sentralen og som praktiserer størst mulig grad av åpenhet, er et viktig steg i riktig retning.
– Jeg håper prøveordningen også innebærer at mediekontakten kan rykke ut på åsteder, slik ordningen er i Sverige, og at flere politidistrikter vil følge etter.
Hun påpeker også at NJs undersøkelse fra i fjor, om «Hvor godt kommuniserer politiet med mediene?», viser at politidistrikter som nylig er slått sammen, har de største voksesmertene.
– Men også den norske åpenhetskulturen i politiet må forbedres, slik at kommunikasjonen med mediene blir bedre. I likhet med flere politidistrikter, ønsker vi at det etableres en egen, lukket kommunikasjonskanal mellom pressen og politiet, sier Lindahl Nyrud. NJ-advokaten påpeker også at tilgangen til etterforskningsdokumenter i straffesaker er betydelig videre i Sverige enn i Norge.
– Fra og med tiltale tatt ut, er slike dokumenter som utgangspunkt tilgjengelig for offentligheten, sier hun.
– Tommel opp
Jørgen Dahl Kristensen, nyhetssjef i Asker og Bærum Budstikke, var den som arrangerte tur for både presseorganisasjoner og politifolk til Stockholm. Også han ønsker initiativet fra Oslo-politiet velkommen.
– Ja, det er velkomment – som en start på bedre løsninger for pressen. Men om det er nok er jeg usikker på. Uansett er det all mulig grunn til å gi Oslo-politiet tommel opp for å være offensive og villige til å innføre nye mulige løsninger for å bedre informasjonsflyten ut fra politihuset, sier han.