HRS' artikkel og generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.Skjermdump/Erik Waatland
– Hårreisende at HRS bøtelegges for dette bildet, mener Redaktørforeningen
Human Rights Service (HRS) og redaktør Rita Karlsen får 28.000 i forelegg for bildet av «koranklossene», som de selv kaller det. – Sensur, mener Karlsen.
I oktober 2019 mottok Rita Karlsen og Human RIghts Service forelegg på henholdsvis 20.000 (til HRS) og 8.000 kroner (til Karlsen) for å ha publisert et bilde fra inngangspartiet til Oslo City. På bildet vises det to betongklosser, eller «koranklosser» som HRS kaller det.
Én av de avbildede anmeldte HRS for brudd på åndsverkloven § 45c (rett til å eie eget bilde), men politiet henla saken to ganger. Deretter beordret statsadvokaten ytterligere etterforskning, som førte til foreleggene, ifølge HRS.
– Uverdig
Nettstedet nekter å godta foreleggene, og klager nå, via deres advokat Eirik Vinje, til Riksadvokaten. HRS får også støtte av Norsk Redaktørforening, til tross for at HRS' redaktører ikke er medlem av foreningen.
– Jeg mener forelegget er helt hårreisende, sier Jensen til Medier24.
– Dersom dette skal være rettstilstanden i Norge fremover, at en ikke kan ta bilde av gater og torg med tilfeldige personer uten en fremtredende plass, blir det umulig for norske medier fremover, legger han til.
Rita Karlsen i HRS er glad for støtten fra Redaktørforeningen, og mener saken er av viktig, prinsipiell, betydning.
– Klagen bør nå gjennom for demokratiet og presse- og ytringsfrihetens skyld. Det vil bli uverdige forhold for ethvert medie om dette skal skape presedens. Hvordan skal vi da ta bilder fra idrettsarrangement og 17. mai-folkemasser, spør hun.
– Bildet er helt kurant
Hun tror boten handler mer om å sensurere det som skrives heller enn brudd på bestemmelsen om retten til eget bilde i åndsverkloven.
– Vi tror det er det underliggende her. De forsøker å sensurere oss, og vi tror ikke det er bildet i seg selv, men at vi har brukt begrepet «koranklosser», sier hun.
Jensen mener det er uforsvarlig å bøtelegge HRS for bildet.
– En kan mene hva en vil om det de skriver, men bildet er helt kurant. Om ene skal få bøter for det, vil det være ganske alvorlig, sier han.
Karlsen legger til:
– Norsk Redaktørforening oppfatter problematikken med en gang. Det er utrolig at politiet og statsadvokaten ikke ser rekkevidden av saken.
Advokat: Uforenelig
I NRs støtteskriv til Riksadvokaten følgere et notat av advokat Vidar Strømme ei Advokatfirmaet Schjødt.
Til tross for at HRS ikke betegner seg selv som en tradisjonell nettavis, skriver Strømme:
«Påtalemyndighetens rettsanvendelse i denne saken er uforenlig med dagens medievirkelighet.»
Videre skriver han:
«HRS er kjent for å være islamkritisk, og uttrykket "koranklosser" har muligens sammenheng med det. Saken dreier seg ikke om "hatkriminalitet", men jeg peker likevel på at ytringene (både tekst og bilder) åpenbart er lovlige i så måte. Siden saken dreier seg om ytringsfrihet, er det et poeng å slå fast det. Straffeloven § 185 og åndsverkloven verner forskjellige interesser. Det er av betydning at det fastholdes, og at det ikke skapes inntrykk av at åndsverkloven benyttes for å innskrenke adgangen til ytringer som av forskjellig grunner mislikes.»
Justispolitisk talsperson Per-Willy Amundsen i Frp reagerer også på forelegget, ifølge NTB. Han har stilt et skriftlig spørsmål til justisminister Monica Mæland, og uttaler følgende til nyhetsbyrået:
– Det er tydelig at HRS er blitt forskjellsbehandlet i rettsprosessen, etter alle solemerker å dømme på grunnlag av politisk ståsted, og det er svært alvorlig. Jeg vil gå så langt som å si at det er antidemokratisk.