Det får også konsekvenser for Resett sitt kundeforhold med NTB, bekrefter NTB-sjef Mads Yngve Storvik overfor Medier24.
– Vi kommer til å kreve tydeligere merking, som skiller det innholdet vi leverer, som er omfattet av Vær varsom-plakaten, og det innholdet Resett selv produserer, som ikke er omfattet av presseetikken, sier Storvik til Medier24.
I tillegg kommer de til å kreve at alle NTB-saker hos Resett er uten kommentarfelt. ifølge Storvik.
Det er ikke avklart når endringene vil tre i kraft, ettersom NTB må gjennomgå kontraktene med både Resett og andre aktører som ikke er underlagt presseetikken.
– Ikke-redaksjonell aktør
Det er begrunnelsen til Norsk Redaktørforening som er bakgrunnen for at Resett rammes av innstrammingene. De skriver:
«Styret mener Lurås ikke oppfyller NRs kriterier for medlemskap. Til tross for etbetydelig innslag av innen- og utenriksstoff fra primært NTB, mener styret at Resetts redaktør ikke forholder seg til alminnelige publisistiske prinsipper».
Konsekvensen av avslaget er blant annet at Resett ikke formelt er underlagt pressens etiske regelverk, og kan dermed verken klages inn eller felles i Pressens Faglige Utvalg (PFU).
Nå som NR argumenterer med at Resett ikke følger alminnelige journalistiske prinsipper, varsler han at det vil skje endringer i deres kundeforhold med Resett.
– Norsk Redaktørforening har tydelig definert Resett som en ikke-redaksjonell aktør. Det forholder vi oss til, sier han.
Jobber med avklaring rundt merking
I overkant av 80 prosent av NTB sine kunder er redaksjoner og medier underlagt Vær varsom-plakaten. Resten av kundene er andre aktører, som ikke er underlagt presseetikken. Disse to kundegruppene har ulike kontrakter med NTB, og følger derfor ulikt regelverk for bruk av NTB-stoff.
Storvik forteller at de fortsatt jobber med avklaringer rundt hvordan konkret NTB-stoffet skal merkes tydeligere.
– Når det gjelder merking er det noe vi jobber med akkurat nå. Prinsippet er at det aldri skal være noe tvil for leseren om saken er redaksjonell eller ikke. Det gjelder på alle flater. Også på frontene til disse kundene, sier han.
De har ikke avklart hvordan stoffet eventuelt skal merkes tydelig i sosiale medier.
Tidligere har nyhetsbyrået strammet inn overfor Resett, hva gjelder bruken av kommentarfelt på enkelte saker. Da var det snakk om saker som handler om kriminalitet og hendelsesnyheter.
Resett-redaktør Helge Lurås er ikke enig i grunnlaget for avslaget fra Norsk Redaktørforening og deres definisjonsmakt.
– Vi stiller spørsmål ved grunnlaget her og hvilken definisjonsmakt Redaktørforeningen formelt sett har til å definere ulike aktørers posisjon – og om de egentlig kan definere hvorvidt man er redaktørstyrt eller ikke eller om man følger «alminnelige publisistiske prinsipper», sier han til Medier24 og legger til:
– Etter den dialogen vi har hatt med redaktørforeningen – så oppfatter jeg at de mener ikke de at de har en slik definisjonsmakt. Men vi registrerer at NTB er av den oppfatningen at de har det, og at vi derfor kan diskrimineres som kunde på bakgrunn av dette.
Han sier at de kommer til å vurdere å gå rettens vei for å få en avklaring rundt Norsk Redaktørforenings definisjonsmakt – og NTBs anledning til å behandle kunder ulikt ut fra deres definisjoner.
– Vi kommer til å vurdere en rettslig prosess mot NTB. Det kan jeg slå fast allerede nå. Vi må også se på hvilken rolle redaktørforeningen har i en slik prosess, når de blir tillagt en slik definisjonsmakt, sier han til Medier24.
– Konkurransevridende
Han understreker at NTB nærmest har monopol på nyhetsbyrå-tjenester i landet, og at det derfor ikke er «bare bare» for dem å si opp avtalen med byrået. Han mener også det gir NTB et spesielt ansvar for å ikke forskjellsbehandle aktører.
Han understreker også at deres konkurrenter ikke er andre ikke-redaksjonelle aktører, men de andre mediene.
– Dette kommer til å svekke vår konkurransesituasjon og vil i praksis bare ramme Resett, selv om NTB sier det gjelder alle deres ikke-redaksjonelle kunder. I praksis er det bare snakk om Resett, ettersom våre konkurrenter de facto er de andre mediene – inkludert Document.no – som ikke underlegges slike begrensninger, sier han.
Storvik tar varselet fra Lurås til etterretning:
– Vi forholder oss til hvem som er omfattet av VVP og ikke. Det blir man for eksempel ved medlemskap i NR eller NP. Vi får forholde oss til eventuelt rettslige skritt dersom de kommer når vi varsler endringer av kontraktsvilkår.
Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, ønsker ikke å gå inn i diskusjonen om kontraktsforholdet mellom NTB og Resett, men understreker at det eneste NR har makt til er å avgjøre hvem som får være med i foreningen og ikke.
– Vi har ikke noen formell definisjonsmakt i disse spørsmålene Vi har kun makt til å bestemme hvem som er medlemmer i Norsk Redaktørforening og ikke, sier han til Medier24.