Dette er sekstetten som er sentral i ankesaken. Fra venstre: Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen; advokat i Norsk Journalistlag, Ina Lindahl Nyrud; ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, og VG-journalistene Mona Grivi Norman, Ola Haram (sittende) og Erlend Ofte Arntsen.
Line Møller/VG
Anken fra VG, NR og NJ går til Høyesterett: – Det er kjempeviktig
– Hvis ankeutvalget hadde ment at vi ikke hadde noe å fare med, så hadde de nok avvist saken, sier Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Høyesterett har besluttet å behandle anken fra VG, Norsk Journalistlag (NJ) og Norsk Redaktørforening (NR) om de såkalte «våpensakene».
Ankeutvalget fattet beslutningen før helgen, opplyser Høyesterett.
VG, NJ og NR tapte i tingretten i april, og anken til lagmannsretten førte ikke frem.
Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening er glad for at den siste anken ga uttelling.
– Dette er kjempeviktig, og noe vi er glade for. Det er vanskelig å komme inn til full behandling i Høyesterett. Kun 10 prosent av ankene blir behandlet, sier Jensen til Medier24.
– Vi tar dette som et tegn på at ankeutvalget har sett det samme som vi ser, nemlig at det ligger noen viktige prinsipielle spørsmål som det er viktig å få avklart, legger han til.
Jensen tar likevel ikke «noen ting på forskudd».
– Behandlingen i Høyesterett er selvsagt helt åpen. Men hvis ankeutvalget hadde ment at vi ikke hadde noe å fare med, så hadde de nok avvist saken, sier han.
– Det betyr ikke at vi får medhold, men nå får vi en anledning til å prosedere saken i Høyesterett. Det er viktig, sier Jensen.
Høyesterett har foreløpig ikke berammet behandlingen av anken.
Riksadvokaten, ved Knut-Fredrik Haug-Hustad, sier til Medier24 at de ikke ønsker å kommentere saken ytterligere før den skal behandles i Høyesterett.
Dette er «våpensakene»:
*Høsten 2019 omtalte VG over flere saker Forsvarets og politiets håndtering av tjenestevåpen, og tilknytningen flere fremtredende polititjenestemenn og offiserer har hatt til slike våpen.
*VG satte spesielt søkelyset på at tidligere politimester og assisterende sjef for Spesialenheten, Johan Martin Welhaven, var under etterforskning for brudd på straffelovens bestemmelser om underslag og grov uforstand i tjenesten. Saken mot Welhaven ble henlagt.
*I forbindelse med arbeidet ba VG-journalist Ola Haram om innsyn i flere sentrale dokumenter. Med unntak av selve påtalevedtaket, ble begjæringen avslått av Riksadvokaten.
*NR og NJ valgte i januar å gå sammen med VG i et søksmål mot Riksadvokaten, grunnet sakens prinsipielle sider.
*I tingrettens dom i april het det blant annet «Retten er enig med riksadvokaten i at dette er dokumenter som vil kunne gi et fragmentert og misvisende bilde av saken»