Fra styremøtet i Norsk Presseforbund fredag. Til venstre på bordenden; nestleder og fungerende styreleder Dag Idar Tryggestad, til høyre for ham generalsekretær Elin Floberghagen.

Norsk Presseforbund vil distansere seg fra alternative nettsteder: Foreslår at PFU bare skal behandle klager mot medier som er medlem - eller kunne vært det

Styret ba fredag om et konkret forslag til endring i vedtektene for Pressens faglige utvalg. Vil ikke «låne bort troverdighet» til alternative nettsteder.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag omtalte Medier24 at styret i Norsk Presseforbund var invitert til å drøfte hvor grensene for Pressens faglige utvalg skal gå. Dette fordi sekretariatet stadig oftere mottar klager på medier som ikke er tilknyttet forbundet, men som «publiserer innhold som kan ligne på journalistikk».

Flere slike nettsteder skriver også at de følger presseetikken, uten nødvendigvis å gjøre det.

Alle kan si at de følger Vær varsom-plakaten, men bare de som er tilknyttet eller medlem i Norsk Presseforbund kan bruke denne «presselappen».

- Da snakker vi om at de låner troverdigheten til de som faktisk driver journalistikk, uttalte generalsekretær Elin Floberghagen torsdag.

 

Vil endre vedtektene

Og da NPs styre drøftet saken fredag, ble konklusjonen at man vil «verne» om mediene som følger presseetikken.

I dag sier vedtektene at PFU kan behandle saker fra medier som samtykker til det, uten å stille krav til hvilken praksis de følger.

Dette er medlemmene i Norsk Presseforbund:

Norsk Journalistlag (NJ)
Norsk Redaktørforening (NR)
Mediebedriftenes Landsforening (MBL)
NRK
TVNORGE
TV3
TV 2
P4
Norsk Lokalradioforbund (NLR)
Landslaget for Lokalaviser (LLA)
Fagpressen
SBS Radio Norge
Ukepressen (MBL)

Dette kan nå bli endret: Styret ba nå Floberghagen komme tilbake til neste styremøte med et forslag til en endring i ordlyden.

- Formuleringen må vi komme tilbake til, men styrets bestilling går i en «konservativ» retning og endring av dagens praksis. Utgangspunktet blir nå at man må være medlem i en av presseorganisasjonene, eller kvalifisere til medlemskap, sier Floberghagen til Medier24.

Det vil si at man enten må være medlem av for eksempel Mediebedriftene eller Fagpressen - eller kvalifisere til medlemskap her.

Presseforbundet vil også vurdere om de som ikke er medlem av bransjeorganisasjonene må betale direkte til NP for å være en del av klageordningen.

 

- Må følge mediet

Under diskusjonen fredag var det forholdsvis klar konsensus om denne «konservative» retningen. Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening minnet om at det i mange sammenhenger er behov for avgrensinger for hvilke medier som følger presseetikken:

- Det ser vi for eksempel i debatt om nye støtteordninger. Vi må skape konsistens i kriteriene for hva som er medier som driver med journalistikk, sier han.

Aftenposten-redaktør, pressenestor og styremedlem Harald Stanghelle er også opptatt av det er mediets forhold til presseetikken som er viktig:

- Vi må følge det enkelte mediet, ikke basere oss på om de har enkeltpersoner som er medlem i Norsk Journalistlag, sa han.

 

Powered by Labrador CMS