Medier24 kunne melde mandag morgen at regjeringen øker pressestøtten med 40 millioner kroner og dobler innovasjonsstøtten til mediene.
10 av disse millionene må sees på som en justering på grunn av prisvekst, i tillegg til at man legger inn en formulering i budsjettet om at ordningen foreslås justert med pris- og lønnsvekst for årene 2020 til 2022.
- Gladmelding til norske medier
Sjefredaktør Vebjørn Selbekk i Dagen tar imot nyheten mandag morgen med fattet glede. Selv får han i dag rundt 15 millioner i pressestøtte.
- Det er veldig positivt, for her kommer regjeringen med en substansiell økning. Det er et brudd mot trenden fra de borgerlige regjeringene, for utviklingen i pressestøtten har stått på stedet hvil i flere år, sier Selbekk.
Selbekk sier han mener det ser ut som at «mellompartiene» har fått økt gjennomslag for sine argumenter ved at man «slutter å sultefore mediene».
- For de meningsbærende avisene er det fortsatt usikkerhet på hvordan dette kommer til å slå ut når man får de større endringene. I tillegg er det knyttet stor usikkerhet til Dagbladet Pluss sitt ønske om pressestøtte. Dermed slipper vi ikke jubelen løs helt ennå, men det er positivt at de øker potten.
- Kort oppsummert synes jeg dette er gledelig. Trine Skei Grande leverer og her har hun kommet med en gladmelding til norske mediebedrifter. Det er ingen tvil om at det er etterlengtet.
NJ: – Bekymret for de større
Leder Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag er ikke udelt positiv til forslaget som mandag ble lagt frem.
– Forslaget til statsbudsjett er gode nyheter for de aller minste redaksjonene. Det er bra.
– Samtidig er vi bekymret for de større lokalavisene, fordi prognosene viser at det er behov for økonomiske hjelpetiltak i overgangen til en digital fremtid, sier hun.
- Endelig får vi et skikkelig løft i pressestøtten, i tillegg blir den pris- og lønnsjustert for første gang. Dette er en god dag! Nå håper vi at kulturministeren gjør dette til et permanent løft.
Tilpasser støtteordningen
Sefredaktør Mari Skurdal i Klassekampen kommenterer statsbudsjettet slik:
– Mye av det vi var spent på får vi ikke svar på – verken omfordelingen til mindre lokalaviser eller postloven. Men at det har kommet ekstra midler til potten er vi fornøyd med, sier Skurdal til Medier24.
– Jeg så at det også er lagt inn et avsnitt om tilpasning for pressestøtteordningen, hvor de vil se på loven – og gjøre det raskt.
– Gjør det dere mindre uroet for Dagbladet sin søknad?
– Det er ikke så godt å si hva som kommer ut av det i år, men det er bra med oppmerksomhet rundt det, og at ein vil verne ordningen mot tilpasninger.
– Gir et faktisk løft
Generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser (LLA), som også er Venstre-politiker lokalt, reagerer svært positivt på nyheten.
– Vi har en kulturminister som har sett lokalavisene sin situasjon, og som forstår de og deres viktige rolle i samfunnet. Hun snakker ikke bare fint om lokalavisene, men gir de faktisk et løft.
– Vi ser også at det er et stort strekk i laget når det gjelder innovasjon for de minste avisene, så vi synes selvsagt det er bra at de nå kan få en ekstrahjelp for å få fortgang i digitaliseringen. Det er viktig for at de avisene skal klare omstillingen, for det er de som har dårligst råd, sier han til Medier24.
Arne Jensen: – Viktig
Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforeningen kommenterer statsbudsjettet slik:
– De redaktørstyrte mediene i Norge jobber knallhardt med omstilling og innovasjon, og lykkes i stor grad i lesermarkedet. Samtidig ser vi at endringer i særlig annonsemarkedet stiller mediene overfor store utfordringer på inntektssiden, sier Jensen, og legger til:
– Disse kan ikke først og fremst løses over statsbudsjettet. Men det er viktig at politikerne bidrar positivt til at vi kan makte de omstillingene som er nødvendige. Jeg er glad for at vi denne gangen slipper å kjempe mot forslag om kutt i mediestøtten, og at vi nå får en justering for lønns- og prisvekst, og at det i tillegg bevilges friske penger til omstilling.
– Kan få store konsekvenser
Konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier, som eier blant annet Dagsavisen og Vårt Land, sier til Medier24 at det er fremdeles noe usikkerhet knyttet til støtten.
- Basert på det som ble sagt i mediemeldingen var det forventet at pressestøtten ble økt i statsbudsjettet. Det er positivt, samtidig som det er stor usikkerhet omkring pressestøtten nå. Vi vet ikke hvordan støtten skal fordeles, og det er flere nye søkere til ordningen. Sistnevnte kan få store konsekvenser allerede for inneværende år. Vi arbeider videre for å bli mindre sårbare for fremtidige endringer i pressestøtten.
Sjefredaktør Irene Halvorsen i Nationen er fornøyd med økningen i pressestøtte.
– Det er gledelig at produksjonsstøtten øker, etter å ha stått på stedet hvil i mange år. Det er også bra om regjeringen følger opp løftene om at produksjonsstøtten nå skal pris- og lønnsjusteres.
– Alt utenom pressestøtten øker
Sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen er fornøyd med signalene som kommer, men er avventende.
– Jeg vil gjerne lese og sette meg inn i statsbudsjettet først før jeg uttaler meg veldig sikkert rundt dette og konsekvensene det får. Selv om potten øker, kan det likevel bety at noen aviser får svekkede konkurransevilkår, sier han, og legger til:
– Alle inntektskurver hos Dagsavisen, bortsett fra pressestøtten, øker, men vi trenger stabilitet rundt de offentlige rammevilkårene.
Videre sier Hoff Lysholm:
– Hvis økningen i statsbudsjettet er en reell økning som tilfaller alle, er det veldig positive signaler, men hvis dette er den varslede overgangsordningen med penger som hentes fra NRK, hadde jeg faktisk håpet på mer. Det trengs nemlig om regjeringen både skal klare intensjonen om å øke støtten til lokalavisene og samtidig gi stabile rammevilkår til resten.