- Vi har en kulturminister som løper fra sitt ansvar. Hun forstår ikke hva allmennkringkasting betyr

Aps Arild Grande reagerer sterkt på regjeringens midlertidige TV 2-avtale.

Publisert Sist oppdatert

Oslo/Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Arbeiderpartiet reagerer sterkt på at regjeringen fjerner det aller meste av innholdskrav til kommersiell allmennkringkasting.

– Vi har en kulturminister som løper fra sitt ansvar. Hun forstår ikke at allmennkringkasting betyr at hele folket skal ha et godt og mangfoldig tilbud. Dette er kulturpolitisk en stor nedtur, sier mediepolitisk talsperson i Ap, Arild Grande, til NTB etter at regjeringen onsdag lyste ut en ny avtale om kommersiell allmennkringkasting.

Dagens avtale mellom TV 2 og staten går ut ved nyttår. Den nye avtalen vil gjelde fram til 31. desember 2019, og det er fritt opp til mediebedrifter både i Norge og utlandet å søke.

I utlysningen fjernes blant annet dagens krav om sendinger for barn/ungdom, krav om nynorsk, og om at allmennkringkasteren skal bidra til å støtte norsk film- og TV-produksjon.

  • Kulturdepartementet lyste onsdag ut en ny avtale som gir status som kommersiell allmennkringkaster fra 1. januar 2017 til 31. desember 2019.
  • Det er TV 2 som har avtalen i dag og dermed er sikret full distribusjon i norske kabelnett.
  • Fram til nå har TV 2 hatt forpliktelser til å støtte norsk film og TV-produksjon, lage TV for barn og unge og både ha nynorsk og bokmål i sendingene.
  • Disse kravene er borte i den nye utlysningen, men regjeringen krever at allmennkringkasteren skal ha hovedkontor i Bergen og drive egen nyhetsproduksjon med daglige sendinger. 

Enklere å søke

De eneste kravene til innhold som beholdes, er at kanalen skal ha egen nyhetsproduksjon og daglige nyhetssendinger, samt at kanalens hovedkontor skal ligge i Bergen. Det følger ikke statsstøtte med den nye avtalen.

– Vi fjerner kravene som ligger i dagens avtale for å gjøre det enklere for dem som vil søke på denne utlysningen. Dette fordi vi ser at folks TV-vaner har endret seg. Det er ikke alle som ser på lineær TV lenger, og dette kommer til å endre seg, sier kulturminister Linda Helleland (H) til TV 2.

Midlertidig avtale

Hun understreker at det er viktig med en allmennkringkaster som er et alternativ til, og som konkurrerer med, NRK. Hun understreker at treårsavtalen er midlertidig og at regjeringen vil komme tilbake med en framtidig modell for en kommersiell allmennkringkaster. Det følger ikke statlige penger med avtalen.

For Arbeiderpartiet er ikke dette godt nok. Arild Grande sier seg glad for at Bergen og nyhetsproduksjon er ivaretatt, men sier at vesentlige elementer i allmennkringkastingen forsvinner nå.

– Vi vet at norsk film og TV-bransje er i en fin utvikling. Dette vil bremses når kravet om å bidra til produksjoner fjernes. Barn og unge har et stadig mer marginalisert tilbud. Når kravet om egne sendinger for barn og unge forsvinner, kan vi ende opp med at det bare er NRK som vil stå igjen med et eksklusivt tilbud til barn og unge sier Arild Grande til NTB

Powered by Labrador CMS