Saltenposten brakte gjennom vinter og vår 2017 en rekke artikler om forholdene ved helsetjenesten i Sørfold kommune i Nordland.
For dette fikk lokalavisa mye skryt, men ifølge Pressens faglige utvalg snublet avisa likevel på oppløpet. Dette etter en klage fra lege Hedda Mørch, på vegne av flere ansatte ved legekontoret i kommune.
Og klagerne fikk medhold på ett punkt:
Tirsdag ble lokalavisa felt av PFU for en påstand om at kommunelege Jaran Gjestland skal ha fått 500.000 kroner som en annen svensk lege skulle fått. Nettopp denne sistnevnte legen var kommunen i konflikt med.
PFU understreker at avisen har gjort en solid jobb over tid, og utvalget aksepterer at avisen har brukt anonyme kilder.
Det var totalt klaget inn åtte forskjellige publiseringer, med påstander om brudd på en rekke punkter i Vær varsom-plakaten. Det meste av dette får klagerne ikke medhold i. PFU påpeker også at klagerne tilsynelatende ikke har forsøkt å få tilsvar og kunne fremme sitt syn gjennom avisen.
Men til syvende og sist er det denne ene påstanden på trykk 8. juli 2017 som fører til fellelsen i PFU.
Legen Gjestland skulle ha fått samtidig imøtegåelse til denne påstanden, heter det i uttalelsen. Her har Saltenposten opptrådt kritikkverdig, som er litt mildere enn brudd på god presseskikk.
Utvalget påpeker samtidig at redaksjonen kanskje ikke i tilstrekkelig grad har klart å skille mellom nyhetsjournalistikken og meningsartikler - særlig i formuleringen som avisa nå ble felt for.
Politisk redaktør Arild Bjørnbakk har i denne saken både vært nyhetsjournalist og spaltist.
Skillet mellom nyhet og kommentar var også en del av klagen, men er i utgangspunktet ikke en del av fellelsen.
PFU understreker imidlertid at journalister som også skriver meningsartikler må være varsom - og ikke la sitt eget syn skinne gjennom i nyhetsjournalistikken.