Derfor omtalte en rekke medier Ari Behns selvmord: – Helt riktig valg

Pressens etiske regler er strenge når mediene omtaler selvmord. Nå forklarer ekspertene hvorfor det var riktig i dette tilfellet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

En rekke medier publiserte nyheten tirsdag om at Ari Behn er død og nyhetsbyrået NTB gikk klokken 21:00 ut med med artikkelen: «Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag».

Mediene er som hovedregel særlig varsomme med å omtale selvmord, men nå har dødsårsaken blitt omtalt av de aller fleste norske mediene.

Ønsket omtale av dødsårsak

Nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB forklarer at opplysningene om at Ari Behn har tatt selvmord ble gitt til nyhetsbyrået av en kontaktperson for den avdøde.

Nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB.

– Sånn sett var det ikke en veldig vanskelig vurdering for oss om vi skulle omtale dødsårsaken, når vi hadde de opplysningene om at det var ønsket, sier Sørheim til Medier24 og fortsetter:

– Vi omtaler selvmord når det er med å bidra til å opplyse saken og det er opplysninger som pårørende og nær familie er innforstått med at vi går ut med. I en sak som dette gjør vi også selvsagt en vurdering knyttet til de pårørende. Her er det minst to hensyn som står opp mot hverandre. Det er offentlighetens behov for informasjon – og varsomhet opp mot de pårørende.

Når NTB omtaler selvmord, så er de veldig opptatt av å kun viderebringe høyst nødvendige opplysninger – og unngår å legge inn unødvendige detaljer. På generell basis omtaler de heller ikke metoden – av hensyn til en eventuell smitteeffekt, opplyser Sørheim.

«Vær varsom ved omtale av selvmord»

Assisterande generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.

Årsaken til at mediene er såpass varsomme med å omtale selvmord, er at det står et eget punkt om dette i de presseetiske reglene i Vær varsom-plakaten. Der står det:

«4.9. Vær varsom ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk. Unngå omtale som ikke er nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov. Unngå beskrivelse av metode eller andre forhold som kan bidra til å utløse flere selvmordshandlinger.»

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening har selv jobbet med temaet presseetikk og selvmord i snart 20 år og har gitt ut boken «Fra tabu til tema» i 2007.

Ari Behn, her fra en tilstelning i Stockholm i 2016.

Hun sier det var veldig trist å få nyheten om Ari Behns død.

– Jeg fikk med meg nyhetsvarslene om Ari Behns død og har også sett at mediene har meldt at Behn tok sitt liv. Etter mitt syn er det positivt at de etterlatte velger å være åpne om at Ari Behn tok sitt liv og et helt riktig valg av mediene å bringe videre denne opplysningen.

Hun mener at dersom dødsfallet hadde skjedd for få år siden, ville sannsynligvis mediene brakt nyheten om at Behn var funnet død, og publikum ville lett etter dødsårsaken uten å finne den, og de ville sittet igjen med mange spørsmål.

– Nå gir mediene flere svar, og vi ser at etterlatte oftere enn før ønsker åpenhet rundt at det er snakk om et selvmord. Det bidrar til større åpenhet, færre rykter og gjør det lettere å snakke om dette store samfunnsproblemet, sier Nybø.

– En større åpenhet om selvmord

Nybø viser til at det har vært en løpende presseetisk debatt i mediene om omtale av selvmord de siste årene. Blant annet har Norsk Redaktørforening, som hun representerer, kommet med en veileder ved omtale av selvmord.

– De siste årene har vi sett en større åpenhet rundt selvmord både i mediene og i samfunnet. Det er positivt. Vi har sett det flere ganger i det siste – blant annet etter at tidligere Bodø/Glimt-spiller Arild Berg tok sitt liv for et halvt år siden. Men større åpenhet betyr ikke at norske medier bringer alle mulige detaljer. Fortsatt opplever jeg at mediene respekterer de etterlattes ønske om respekt for privatlivet, og det er ikke vanlig å bringe mange detaljer rundt f eks selvmordsmetode.

Når journalister ringer henne for å spørre hva de skal gjøre i ulike saker der selvmord er involvert, så sier hun at det viktigste de kan gjøre er å være sparsomme med adjektiver rundt dødsfallet.

– Det er viktig å vise åpenhet rundt selvmord, men vi trenger ikke å bringe alle detaljer. Disse sakene omhandler et av de sterkeste temaene mediene kan omtale. Da trenger vi ikke alle mulige dramatiske fortellergrep. 

  • Medier24 har vært i kontakt med manager Geir Håkonsund for Ari Behn, som er informert om at vi omtaler saken, men han ønsker ikke å kommentere den nå.

Slik kan du få hjelp

Det finnes en rekke instanser som kan hjelpe om du eller noen du kjenner vurderer å ta sitt eget liv eller skade seg selv på noen måte.

For eksempel kan disse instansene kontaktes: 

  • Ved akutt fare: Ring 113 
  • Kors på halsen (Røde Kors): 800 33 221
  • Mental helse: 116 123

Her finner du mer informasjon. 

Powered by Labrador CMS