Første juledag. Geir Håkonsund (37) er hjemme hos foreldrene i Hammerfest. Den tidligere TV 2-journalisten har de siste årene jobbet som manager for en rekke norske kjendiser, blant dem Ari Behn.
Rett over nyttår skal han begynne som redaktør i nettavisa iFinnmark, som har kontorer nettopp i Hammerfest.
Så kommer sjokkbeskjeden: Ari Behn har tatt sitt eget liv og Geir er blant de første som blir informert.
– Du får jo sjokk. Det er en person du er glad i som har tatt livet sitt. Familien har vent seg til at Ari er i rampelyset, men å håndtere mediene – samtidig som man er i sjokk og sorg – det er veldig krevende.
– Telefonen ladet ut
Siden høsten 2017 var Håkonsund manager for Behn, og hjalp han blant annet med medierådgivning og en rekke prosjekter. Det ble klart allerede ettermiddagen første juledag at Håkonsund skulle bistå familien Behn med kommunikasjonen rundt Aris dødsfall.
– Vi jobbet tett sammen. I tillegg var vi venner. I en lang periode var han den første jeg snakket med om morgenen og den siste jeg snakket med på kvelden. Han var en mann som fort ble knyttet til folk, sier Håkonsund.
Fra klokken 21 om kvelden første juledag var nyheten toppsak på alle landets nettaviser. TV 2 hadde det som toppsak i sin nyhetssending klokka 21 og NRK var på plass med ekstra nyhetssending fra 21.20.
Det gikk to minutter fra de første pushvarslene gikk ut til Håkonsunds telefon begynte å ringe og meldingene raste inn.
– Det var helt sjukt. Jeg har skrudd av pushvarsler på telefonen min, så jeg fikk ingen varsler selv. Men det raste plutselig inn med tekstmeldinger. Telefonen min ladet seg ut flere ganger. Det ringte og ramlet inn meldinger konstant fram til kvart over tre den første natta, forteller han.
– Mange begynte umiddelbart å grafse
En god del var kondolanser, gamle bekjente som ville sende beskjed om at de tenkte på han og journalister på jobb, som trengte mer informasjon for å jobbe videre med saken.
Men én type henvendelser skulle Håkonsund ønske at folk hadde holdt seg for gode til.
– Det var mange som umiddelbart begynte å grafse. Det var kanskje ikke overraskende, men det var utrolig provoserende. Det gikk under en halvtime fra vi hadde kommunisert at han var død og at han hadde tatt livet sitt, til flere redaktører, journalister og ledere i mediebransjen, som står fram i debatter og sier de bryr seg om etikk, begynte å sende meldinger. Der stod det ikke kondolerer, men bare «Hvordan tok han livet sitt?» eller «Var du overrasket over at han gjorde det?». Og i den neste meldingen ber de om det første intervjuet med familien. Da har han ikke vært død i mer enn noen timer og offentligheten har ikke visst om det i mer enn en halvtime.
Håkonsund ønsker ikke å gå ut med hvem de konkrete redaktørene og medieledere var.
– Jeg visste at man aldri kom til å omtale metoden i pressen. Det skal ekstremt mye til og man ville i alle fall ikke gjort det i denne saken. Man kommer heller ikke til å skrive saker om detaljene rundt hans psykiske helse. Likevel var det redaktører som spurte meg om jeg var overrasket – riktignok «off rec» – men for hva da? For at man skal sitte og snakke om det i familieselskap? Jeg ble så utrolig provosert av det.
– Var sikker på at alle var informert
Før informasjon ble sendt ut til mediene hadde Håkonsund allerede vært i kontakt med Slottet og med familien Behn, og de hadde blitt enige om en plan. Familien ønsket åpenhet rundt det som hadde skjedd.
Så fulgte kondolansene fra resten av det offisielle Norge på rekke og rad.
– Det mange glemmer er at Ari var en helt selvstendig, fraskilt person. Märtha og kongefamilien var ikke var hans aller nærmeste lenger. De har jo et stort apparat, mens jeg bisto en vanlig familie i dyp sorg, forklarer Håkonsund.
Han forklarer at han var sikker på at alle var informert om hva som skulle skje før nyheten ble offentlig, men at han selv ikke hadde vært i direkte kontakt med Märtha og barna.
– Da vi gikk i gang med å gi ut informasjon om saken, så var jeg sikker på at alle som skulle være informert, var informert. Det har vel aldri skjedd tidligere at et utvidet medlem av den norske kongefamilien har tatt selvmord, og i alle fall ikke at familien velger å være åpen om det. Jeg visste at dette kom til å bli stort – men jeg hadde ingen anelse om hvor stort, sier han.
– Hadde ikke til tid å ringe alle mediene
Men hvordan går man fram, når man skal kommunisere ut at et utvidet medlem av den norske kongefamilien hadde tatt sitt eget liv?
Først må man legge en plan.
– Noe av det første jeg gjorde var å ringe til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Dette er noe som må kommuniseres på en ordentlig måte og jeg hadde ikke tid til å ringe hvert eneste medie. Så jeg ringte NRK, og nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække og NTB.
Han forteller at han også kommuniserte med VG i løpet av ettermiddagen og kvelden.
Kommunikasjonen med NRK og TV 2 gikk relativt knirkefritt. Håkonsund kjenner både Solbrække og Eriksen fra tidligere, og etter mange år i mediebransjen var han trygg på at de mobiliserte sine folk, slik at de kan formidle en nyhet av den størrelsen på en god måte. Også om kvelden første juledag.
– Fordi begge de to kjenner meg, så kjenner de også til relasjonen min til Ari. Det var mer krevende med NTB. Der traff jeg på en vaktsjef som jeg ikke visste hvem var og som ikke visste hvem jeg var. Han var tydelig på at «jeg har ingen grunn til å mistro det du sier, eller at du ikke er den du er, men jeg må sjekke at du er den du sier du er», forteller Håkonsund.
Han har forståelse for skepsisen han møtte hos vaktsjefen.
– Jeg kunne vært en gærning, som hadde drukket litt for mye akevitt på første juledag og skulle sjekke hvordan mediene reagerer når man ringer inn en sånn nyhet.
Skryter av mediene
Håkonsund mener mediene holdt seg innenfor det etiske rammeverket i denne saken – og skryter av de journalistene som jobbet med saken i dagene etter dødsfallet.
– Generelt synes jeg mediene håndterte denne saken på en god måte. Jeg har jobbet med kjendis- og underholdningsstoff i mange år. Jeg skjønner hvordan journalister tenker og at alle er ute etter å få en god vinkel, som er tabloid, sier han.
Både NRK og VG har tidligere gått ut og bekreftet at saken om Ari Behns dødsfall er deres mest leste saker noensinne. Håkonsund mener det sier noe om presset journalistene hadde på seg – til å hele tiden levere nye viklinger og mer informasjon.
– Jeg forstår veldig at folk var på, men folk hadde også en respektfull tone. Det var ikke en eneste journalist som ikke var hensynsfull. Med unntak av folk som begynte å grafse – var folk respektfulle.
Han trekker fram journalistene fra NRK og TV 2 som spesielt hensynsfulle i en krevende situasjon.
Det ble tidlig klart at Behn ikke fikk betalt begravelse på statens bekostning. Da ble det familiens, og Håkonsunds, oppgave å organisere begravelsen.
Det er kun én ting mediene gjorde i opptakten til begravelsen som fikk Håkonsund til å reagere.
– Vi prøvde å være så åpne vi kunne – fra første stund – og ba om forståelse for at det var enkelte ting man ikke kan være åpen om. Jeg trodde alle visste at vi hadde gitt det vi kunne til mediene. Da ble det opplevd som provoserende at en avis begynner å be om innsynsbegjæringer i kommunikasjonen mellom oss og Domkirken.
Han ønsker ikke å gå ut med hvilken avis det var som spurte om innsyn i kommunikasjonen mellom familien og Domkirken.
– Alle tror Se og Hør er ute etter å ta folk
I ettertid har det vært diskusjon om medienes gjengivelse av Facebook-posten til Aris mor, Marianne Behn. Han mener mediene brukte posten på en god måte, men sier også at han ikke har gått inn i detaljene i hver enkelt sak.
– Samtlige medier som siterte den Facebook-posten var i kontakt med meg og spurte om det var greit. Vi sa at det var greit, og så er det opp til mediene selv å ta de etiske vurderingene i den konkrete situasjonen.
Han reagerer imidlertid på dem som har tatt til orde for at familien burde vært skånet for seg selv i den situasjonen de var i.
– Jeg registrerte at noen mente foreldrene til Ari burde vært skånet for seg selv, fordi de er mennesker i sorg. Det synes jeg var ufint. De er voksne mennesker, som forstår konsekvensen av hva de stiller opp på.
– Se og Hør fikk det første intervjuet med familien?
– Ja, all kommunikasjon og all presse har gått via meg.
– Hvorfor fikk de det første intervjuet?
– Det var en vurdering vi tok av at det var riktig. Familien hadde lyst til å gi et intervju. Alle tror Se og Hør er et blad som bare er «ute etter å ta folk», men de gjorde ting veldig respektfullt og var åpne i kommunikasjonen hele veien. Det var ingenting der som ikke ble som avtalt, sier Håkonsund og legger til:
– Det var ingen overraskelse at det ble en debatt i ettertid. Men om man ser på vinklingene og innsalget på Se og Hør-forsiden, så er det ikke så ulikt som det TV 2 gjorde med Skavlan.
– Det går rykter om at Se og Hør betalte for det intervjuet. Gjorde de det?
– Det går alltid rykter, men dette er ikke noe jeg vil si noe om. Tradisjonelt har Se og Hør vært et av de få mediene i Norge som betaler for ting, så det er nok mange som tenker at Se og Hør er lik «kjøpt og betalt». Det var ikke noen som stilte det spørsmålet angående Skavlan-intervjuet.
– Fikk de betalt for Skavlan-intervjuet?
– Vi kommenterer ikke noen av spekulasjonene rundt betaling.
* For ordens skyld: Håkonsund har hatt betalte oppdrag for Medier24 tidligere.