Dette er Årets bilde. Se alle vinnerne her

Frilansfotograf Monica Strømdahl har tatt årets bilde.

Publisert

Pressefotografenes klubb (PK) kjørte på med digital utdeling av Årets bilde - og tilhørende priser.  Se alle vinnerne her:

Årets bilde: Vil du tafse litt på meg?

Monica Strømdahl, frilans Aftenposten

Juryens begrunnelse:«Redsel, nysgjerrighet, takknemmelighet, omsorg og verdighet. Ansiktene som omkranser den modige kvinnen gir årets bilde en ekstra dybde. Det var lite diskusjon Man blir invitert inn i et privat rom, uten å få følelsen at man forstyrrer. Et estetisk og metodisk godt journalistisk bilde. Juryen er glad for at årets bilde er tatt i Norge. Det er også en viktig handling av den portretterte å stille seg til rådighet». 

 
 

Nyhet Norge: Mann kapret ambulanse på Torshov

Vinner:

Cathrine Hellesøy Harrisson, Aftenposten:

Juryens begrunnelse:«Et godt komponert, klassisk nyhetsbilde hvor fotografen er på rett sted til rett tid. Det er sjeldent man har et slikt bilde av en sånn hendelse. Perspektivet underbygger den dramatiske situasjonen og gir en filmatisk karakter til bildet». 

Nominerte:

 
 

Erlend Berge, Vårt Land: Blod og bønn og Gisle Oddstad, VG: Klimabrølet

Nyhet utland: IS-fanger i Hassaka (serie)

Vinner: Afshin Ismaeli, Aftenposten

Juryens begrunnelse:«Råheten i estetikken rammer hardt. Nyhetsverdien er stor i disse bildene og fotografen har tatt seg til et sted det er vanskelig å komme til. Et av de største spørsmålene igjennom det siste året har vært nettopp hva som vil skje med IS-fangene som sitter fanget i Nord-Syria». 

Nominerte:

 
 
 
 
 
 

Heiko Junge, NTB. Den dysfunksjonelle Nato-familen André Liohn, frilans Dagens Næringsliv: Konflikten i Libya

Dagligliv Norge: Vil du tafse litt på meg?

Vinner: Monica Strømdahl, frilans Aftenposten: Juryens begrunnelse:«Et oppsiktsvekkende bilde man ikke kan forutse. Overraskende og modig samtidig som det er et alvor og en dybde i det. Et kjempegodt bilde».

Nominerte:

 
 

Line Møller, VG: Lys i mørket Jostein Overvik, VG: Holmenskålen!

Sport nyhet: Elendig

Vinner: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån: 

Juryens begrunnelse:«Man har ikke lenger det samme behovet for actionbilder av sport når alt blir sendt live på TV, fra uendelige vinkler. Her evner fotografen å vise en større fortelling bak det kontrollerte – man kan se hvor sint Jakob Ingebrigtsen er. Et bilde man kan sitte og se på lenge»

 
 

Nominerte:

Bjørn S. Delebekk, VG: Hodeløst selvmål

Joel Marklund, Bildbyrån: Vedens beste

Sport reportasje: Utmattet (serie)

Vinner: Stig B. Hansen, Aftenposten

 
 
 
 
 
 

Juryens begrunnelse:«Fotografen vet hva han vil fortelle og har en tanke bak serien. En bra måte å nærme seg en løpekonkurranse på». 

Nominerte:

Christian Breidlid, frilans Aftenposten: De nye toppidrettsutøverne (serie) Therese Jægtvik, frilans Helgelands Blad: I sporet på pus (serie)

 

Portrett: Revolusjon

Vinner: Linda Bournane Engelberth, VII Photo  

 
 

Juryens begrunnelse:

«Et bilde som har fulgt oss igjennom hele juryeringen. Et veldig bra utført bilde som viser en sterk historie fra en viktig kamp i Algerie». 

Nominerte:

Sigurd Fandango, Dagens Næringsliv: Greta Patrick da Silva Sæther, NRK: Ballettdanseren

 
 
 
 
 
 

Åpen klasse: Tjukk og søt (serie)

Vinner: Therese Jægtvik, Oslomet: 

Juryens begrunnelse:«En original historie som forteller noe større om den kinesiske middelklassen og landets enorme økonomiske vekst». 

 
 
 
 
 
 

Nominerte:

Signe Fuglesteg Luksengard, Hallingdølen: Yes Viken (serie) Signe Fuglesteg Luksengard, frilans: Smittande kjærleik (serie)

Dokumentar Norge: Vi kan ikke klage (serie)

Vinner: Helge Skodvin, Institute:  Juryens begrunnelse:«En fotograf med kjærlighet for det alminnelige. For menneskene han portretterer og for Norge som samfunn. Det er humoristisk uten å være slemt. Hvert enkelt bilde i denne serien overrasker, det er ingen svake ledd her»

 
 
 
 
 
 

Nominerte:

Kim Nygård, Adresseavisen: Vindkraft i Trøndelag (serie) Cicilie S. Andersen, NRK: Sengelotteriet (serie)

Dokumentar utland: Flophouse (serie)

Vinner: Monica Strømdahl, frilans: Juryens begrunnelse:«Et personlig og nært prosjekt. Imponerende av fotografen å holde tråden over så lang tid, både i stil og kvalitet. mange år. Bildene fråtser ikke i misere slik man ofte kan bli, de er rå og modige og blir bedre jo lenger man ser på de». 

Nominerte:

Adrian Øhrn Johansen, frilans: Det de flykter fra (serie) Hanna Kristin Hjardar, Oslomet: Kinas ensomme menn (serie)

Nyhetsvideo: Polske nasjonalister

Vinner: Øyvind Tveter og Helene Skjeggestad - Aftenposten

Juryens begrunnelse:«Juryen var sterkt uenig om hva de ville vektlegge i denne kategorien, og savner flere sterke bidrag. Vinneren klarte derimot å gjøre et dypt inntrykk. Noe teknisk ufullkommen, men juryen lar seg provosere og berøre av det menneskelige i reportasjen. Vinnerfilmen setter søkelys på et voksende hat i Europa, men også et Polen i sterk endring».

Nominerte: Michael Allan og Jon Børrestad - TV 2: Mirakelbyen og Lars Os og Anders Magnus - NRK: Permafrost, kort forklart

 

Videoreportasje / dokumentar, kort

Vinner: Frank Melhus, Ronny Oksvold og Rune Blekken, TV 2: Brevet på kjøkkenbordet

Juryens begrunnelse: «Brevet på kjøkkenbordet er» en helstøpt film med sterke kontraster. Juryen lot seg berøre av en enkel og universell fortelling om mot og evnen til å endre holdninger. Dette er et menneskelig og nært portrett av karakterer du blir glad i. Noe så enkelt som et brev kan av og til endre absolutt alt»

Nominerte:

Aurora Hannisdal, Julie Lunde Lillesæter, Julia Dahr og Mathias Askeland - Differ Media: Uår

Ole Ebbesen, Lars Christian Økland og Sonja Skeistrand, TV 2: Gjenforeningen

 

Videoreportasje / dokumentar, lang

Vinner:

Vegard Lund Bergheim, Afshin Ismaeli, Morten Offerdal, Rolv Lyssand Bjørø, Christian Dahl og Jonas Brenna, Aftenposten: I ruinene av Den islamske staten

Juryens begrunnelse: Intens, effektiv og sterk. Vinneren er en serie som evner å vise konsekvensene av en brutal konflikt fra innsiden. Det er umulig å ikke bli berørt av historiene som fortelles. Midt i konflikten evner journalistene å fange bilder med en nærmest ikonisk kvalitet. Juryen var enstemmig i sin vurdering.

Nominerte:

Anders Hereid, Eivind Rath Ilebekk, Tommy Jørpeland og Torbjørn Fardal TV 2: Korrespondentene

Christian Thorkildsen, TV 2: Våre neste menn

 

Årets videojournalist

Vegard Lund Bergheim og Afshin Ismaeli Aftenposten

Juryens begrunnelse:«Årets vinnere har i flere år prestert under vanskelige forhold. I situasjoner der de selv kan være i fare, viser de et hjerte for krigens ofre. Bildene og historiene gjør et sterkt inntrykk på en enstemmig jury». 

 

Årets nykommer

Hanna Kristin Hjardar, Oslomet: Kinas ensomme menn Juryens begrunnelse:«Årets nykommer har levert en sterk, helhetlig historie som har alt vi ser etter. Godt researchet, gjennomtenkt og estetisk vakker».  

Powered by Labrador CMS