Per Sandberg har skapt mye forvirring rundt den ventende pressekonferansen i kveld, og har i mellomtiden gitt et intervju til Dagbladet sammen med sin kjæreste Bahareh Letnes, hvor han blant annet kritiserer mediene.
- Både jeg og Bahareh er utenfor «mainstream». Jeg var nestleder i Frp og statsråd. Hun er innvandrer fra Iran. Og det er en aldersforskjell mellom oss, som mange har hengt seg opp i.
- Men jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at det var så mye ondskap og fordommer i det norske folk. Og i hvert fall ikke hos NRK, TV2 og andre medier, sier Per Sandberg til Dagbladet.
Han kritiserer mediene for å ha gjemt seg bak det kan kaller «sikre» kilder og anonyme toppdiplomater i jakten på å finne ut av hva som skjedde med Sandberg og Sandbergs telefon i på ferie i Iran.
- Det er verken ondskap eller fordommer som ligger til grunn for vår dekning
Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, sier til Medier24, at det verken ligger ondskap eller fordommer bak TV 2s omtale av Sandbergs tur til Iran, som til slutt førte til at han måtte gå av som fiskeriminister.
- TV 2 har omtalt en sak som endte med at både Sandberg og statsministeren ble enige om at han måtte trekke seg. Det er verken ondskap eller fordommer som ligger til grunn for vår dekning, og vår vurdering er at det norske folk har krav på å vite hva som har skjedd, sier Solbrække til Medier24.
Også konstituert nyhetsdirektør i NRK, Marius Tetlie, understreker at det er medienes jobb å avdekke slike forhold som man her har gjort.
- Vi har drevet systematisk og kritisk journalistikk mot en statsråd som har brutt sikkerhetsreglementet og rutiner for å varsle statsministerens kontor om sin reisevirksomhet. Mediene har gjort jobben vi skal gjøre, det handler om å avdekke kritikkverdige forhold blant de som har stor innflytelse og makt i samfunnet. Medlemmer av regjeringen må regne med et kritisk søkelys fra pressen, sier konstituert nyhetsdirektør i NRK, Marius Tetlie til Medier24.
- Vanskelig når kritikken er så lite konkret
Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, mener det er krevende å svare på kritikken av pressen når det er så vagt.
- Det er vanskelig å svare på kritikken så lenge den er så lite konkret. Det er derimot ikke vanskelig å forstå at Sandberg og Lethnes opplever medietrykket som ubehagelig. Generelt mener jeg imidlertid at mediene har gjort jobben sin i denne saken, sier Jensen.
Han mener imidlertid at det er elementer i dekningen som kan kritiseres.
- Så kan det være elementer dekningen som kan diskuteres. Det rokker likevel ikke ved det store bildet: at mediene har stilt viktige og relevante spørsmål ved hvordan en statsråd har utøvd sitt verv., med de samfunnsmessige konsekvenser det innebærer. Det forsterkes av at både partikolleger og statsminister mener det var riktig at han gikk av, sier Jensen.
«Blodtørstige journalister»
Tidligere i dag kritiserte statsminister Erna Solberg norske journalister for å være blodtørstige i jakten på svar angående Sandberg og Iran.
– Av hensyn til rikets sikkerhet og PSTs metodebruk er det PST som må vurdere hva vi kan si. Når norske journalister nå er så blodtørstige for å få svar, må vi sørge for at vi ikke offentliggjør ting som må holdes tilbake av hensyn til sikkerhetstjenestene, sa Solberg etter at hun tirsdag hadde holdt en pressekonferanse om utfordringer i arbeidsmarkedet, sa hun til NTB tirsdag.
Saken oppdateres og Medier24 kommer tilbake med mer.
Se og hør Sarah Sørheim i Aftenposten på «pressevorset» før Sandberg-pressekonferansen her: