Debatten om varlservernet ruller og går, og tirsdag inviterte presseorganisasjonene til den store varslerdebatten under Arendalsuka.
I panelet sitter Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Anine Kierulf, jurist og fagdirektør i Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, Kristin Clemet, daglig leder i Civita og Lars Kokkvold, partner i Advokatfirmaet Haavind.
I tillegg kommer Lise Christoffersen, stortingsrepresentant (Ap) og Svein Harberg, stortingsrepresentant (Høyre).
Et av de heteste temaene under debatten var hvorvidt man trenger et varslerombud eller ikke.
- Vi ønsker oss blant annet et vaslerombud, sa Arne Jensen i Norsk Redaktørforening i debatten.
- Komplekse og sammensatte saker
Lars Kokkvold i advokatfirmaet Haavind var hentet ikke som en motstemme, som understreket i debatten at varslervernet i dag allerede er svært sterkt.
- Varsling er grunnleggende, og det er viktig å kunne varsle. Mitt utgangspunkt er at varslervernet i dag er veldig sterkt. Og utfordringene i dag ligger hovedsakelig i kultur og rutiner for varsling, sa Lars Kokkvold.
Han var også opptatt av at ikke alle varslersaker er lite enkle å skaffe seg oversikt over, og at mange varsler også inkluderer klager på ledelsen på egen arbeidsplass eller
- Det er ofte komplekse og sammensatte saker, hvor varslene inneholder mye mer enn det man snakker om. Varslene inneholder ofte mobbing, men også varsler om dårlig ledelse, misnøye med jobben generelt. Ofte ser vi at mye sauses sammen som ikke hører til i varslingen, sa han under debatten.
- Regelverket i dag er godt nok, det er andre grep som først og fremst må til, understreket Kokkvold.
- Naivt å tro at vi kan regulere oss ut av alt
Menneskerettighetsekspert og jurist Anine Kierulf tror det er naivt å tenke at man kommer unna noen kulturelle utfordringer i denne sammenhengen.
- Det å tro at en lovregulering hjelper oss hele veien, det tror også jeg er naivt. Men det er viktig at det regelverket som finnes er presist og tydelig, og at man har en utenforliggende instans man kan søke råd hos, for eksempel et vaslingsombud, sa Kierulf.
Hun er opptatt av at denne debatten også har et ytringsfrihetsperspektiv, som det er viktig å ha med seg også i debatten om varslervern.
- Når du lager regler om hva det er lov å si og ikke lov å si, så lager du regler som må stemme overens med ytringsfriheten. Utgangspunktet her er at alle kan si det man vil, om det man vil, sa Kierulf.
Må huske på både vaslerne og de det varsles mot
Kristin Clemet i tankesmien Civita er opptatt av at vi har et sterkt varslervern i Norge, men understreket at det også kan være enormt ressurskrevende for både de som varsler og de arbeidsplassene som varsles mot. Hun fortalte at hun har vært med på å håndtere både ekte og falske varsler.
- Derfor er jeg ikke imot at vi får et bedre varslingsvern, ved at det blir enklere å forholde seg til dette både for den som varsler og den som varsles, sa hun.
Hun var også åpen for ideen om vaslerombud.
- Jeg er åpen for ombud, som skal hjelpe varslere, men skal vel også hjelpe partene i arbeidslivet og alle andre involverte parter med å få en mer oversiktlig varslersituasjon, sier Clemet.
Ap er for, Høyre mer avventende
- Jeg blir litt lei meg når vi går i disse grøftene at vi snakker om sutrekopper og kranglefanter, men at vi heller må snakke om disse som sier fra og konsekvensene dette har for dem, sa Harberg i Høyre.
Han var enige med alle i panelet om én ting: Lovteksten trenger en oppdatering.
- Det er en ting som er lett å være enige om: En enklere og mer pedagogisk lovtekst. Det er nok noe vi kan være med og gjøre noe på her, sier han.
Lise Christoffersen i Arbeiderpartiet understreket at de er for et ombud.
- Varslerombud er en god idé, og det har vi allerede stemt for i stortinget, sa Christoffersen.
Nå tror hun at hun heller mot å være for en løsning med et selvstendig ombud.
- Vi sa den gangen at vi er for, enten et selvstendig ombud, eller som en enhet innenfor arbeidstilsynet. Jeg heller nå mot at et selvstendig ombud kan være det rette. Noen har prøvd seg litt på det på privat basis tidligere, men det gikk for rett på veggen, nettopp fordi det kom så mange henvendelser, sa Christoffersen.
Nå er hun utålmodig på varslernes vegne.
- Det er på høy tid at det kommer, og vi i Arbeiderpartiet er utålmodig, sa hun.